Kalp ritim bozukluğu (ARİTMİ), kısaca kalbin çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz atması durumudur.
Eğer kalbiniz dakikada 100 defadan fazla atıyor ise bu duruma taşikardi ya da kalp çarpıntısı adı verilmektedir. Bunun tersine çok yavaş dakikada 60 defadan daha az atıyor ise bu duruma da bradikardi denilmektedir.
Yaşamak için gerekli tüm fizyolojik ve kimyasal işlemler kan dolaşımı ile sağlanır. Kalpte özelleşmiş, elektrik üreten ve elektriği ileten hücreler bu sayede kalbin kasılıp gevşeyerek kanı pompalamasını sağlarlar. Bu hücrelerin fonksiyonlarını yitirmesi kalbin çalışma disiplinini bozar. Aritmi aynı zamanda kalbin etkilediği bölümünün adıyla da anılır. Atriyal Aritmi kalbin üst karıncıktan kan pompalama düzenini bozar ve kalpte kan birikmesine yol açar. Bu bayat kan pıhtılaşarak kalp krizi ya da inmeye neden olabilir diyen Medicana Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, aritmi konusunda bilgiler verdi.
Aritminin Belirtileri Nelerdir?
Ritim bozukluğunun en sık belirtisi çarpıntıdır. Bunun yanı sıra kalp vuruşlarının düzensiz hissedilmesi, baş dönmesi, göz kararması, baygınlık hissi ya da bayılma görülebilir. Erken tanı ve tedavi hem yaşam kalitesini hem de yaşam süresini etkiler.
Nedenler:
- Kan basıncının yükselmesi,
- Kalp yetmezliği,
- Kalp kapak hastalıkları,
- Kalp damar tıkanıklığı
- Yapısal bozukluk olmadan da ritm bozukluğu olabilir.
Aritmi erişkin yaşlarda hayatın bir bölümünde her yüz kişiden 3 yada 4’ünde görülür. Atriyal Fibrilasyon özellikle ileri yaş gurubunda en sık görülen ritm bozukluğudur. Kalp kulakçığının dakikada 300-600 arasında atmasına verilen isimdir. Uzun süre tedavi edilmediği takdirde Kalp Büyümesi yetmezliğine götürür. En korkulan yan etkisi kalp içinde pıhtı oluşumu ve bunun başta beyin olmak üzere değişik organlara gidip zarar vermesidir. Ölüme yol açabilir. Türkiye’de görülme riski %2’dir.
İleri yaştakiler, ailesinde ritm bozukluğu olanlar, kalp damar tıkanıklığı olanlar, kalp kapak hastalığı olanlar, guatr sorunu olanlar, kansızlık sorunu olanlar, kadınlar, aşırı uyarıcı ilaç alanlar veya çay kahve, sık ve fazla miktarda alkol tüketenler risk altındadır.
Aritmi Tedavisi
Aritmilerin ilaçla tedavisi bir zamanlar tek seçenek iken şu anda çoğu vakada destekleyici bir rol oynamaktadır. Kateter ablasyonu , radyofrekans (RF) dalgaları verilerek yapılan ritm bozukluğu tedavisidir. Kateter ablasyon yöntemiyle tedavide başarı oranı %60-80 seviyelerine kadar yükselmektedir.
Pil ve Cerrahi yöntemler.
TEŞHİS:
Ritm bozuklukları ve neden meydana geldiklerini ortaya çıkarabilmek adına bazı testler uygulanmaktadır. Bunlar;
- Elektrokardiyogram (EKG)
- Ritim Holter
- Anlık Ritim Kaydı (Event Recorder)
- Efor Testi
- Ekokardiyogram
- Kardiyak Kateterizasyon
- Elektrofizyolojik Çalışma (EPS)
Ritim bozuklukları, bayılmalar, geçici görme kaybı, baş dönmesi, kalbin yerinden çıkacakmış hissi gibi yakınmalarla birlikte seyrediyorsa , bu çok tehlikeli bir duruma işaret ediyor olabilir. Bu tür yakınmalarda zaman kaybetmeden mutlaka bir kardiyoloji uzmanına başvurmak yaşamsal önem taşır diyen Prof.Dr. Başer; sigarayı bırakın, alkolden uzak durun,eğer spor yaparken, merdiven çıkarken veya güneş altındayken ritm bozukluğu olursa doktorunuzla paylaşın ve bu aktiviteden uzak durun diye devam etti.