KURUMSAL HABERLER


+A A-

Aluç meyvesinin faydaları

Kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği, bağışıklığı güçlendirici ve kilo vermeyi kolaylaştırıcı özellikleri ile bilinen aluç meyvesi, ekim ayının gelmesi ile tezgahlarda yerini aldı. Aluç meyvesi hem metabolizmayı hızlandırıyor hem de anksiyete problemine iyi geliyor. Kış aylarında da marmelat olarak tüketilebiliyor. İşte aluç meyvesinin faydaları.


Sivas ve çevresinde ekim ayında sulak bölgelerde yetişen aluç ya da alıç olarak bilinen meyve insan sağlığına pek çok faydası ile biliniyor. Doğada kendiliğinden yetişen meyve, özellikle kalp hastalıkları başta olmak üzere bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Aluç, yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi de kolaylaştırıyor.

Ham olarak yenmesinin yanı sıra marmeladı ve sirkesi de yapılarak sofralarımızda yer buluyor. Dikenli bir ağaca sahip olan bu meyve, dalından tek tek toplanıyor. Sivaslı satıcılar ise iğne yardımıyla ipliğe geçirerek satışa sunuyor. Aluç meyvesi toplayanlar için doğada bedava. Zahmete girmek istemeyenler için kilosu 10 TL, bağı ise 5 TL'den satılıyor.

Metabolizmayı hızlandırıyor, anksiyeteyi azaltıyor

Sivas Medicana Hastanesi Diyetisyeni Eda Ünal, aluç meyvesinin kullanım alanlarından bahsederek faydalarını anlattı. Ünal, meyvenin bağışıklığı güçlendirici özelliği nedeni ile salgın döneminde kullanılabileceğini belirterek, “Aluç genellikle Sonbaharda, dağlarda sulak alanlarda yetişen bir meyve. Sivas ve çevresinde oldukça sık görülüyor. C vitamini yönünden zengin olan bu meyve bağışıklığımızı güçlendiriyor. Aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarına da iyi gelen bir meyve. Bunun dışında da anksiyete azaltıcı etkisi var. Genelde meyve olarak tüketebildiğimiz gibi son zamanlarda sirke olarak da tüketiyoruz. Çorbalarda, salatalarda bu corona virüsü döneminde kullanarak bağışıklığımızı güçlendirebiliriz. Ayrıca aluç sirke olarak kullanıldığında metabolizmayı hızlandırıcı ve kilo vermeyi hızlandırıcı etkiye sahip. Yağ yakımını da hızlandırıyor. Fazla tüketildiğinde diğer meyvelerde olduğu gibi ishal gibi çeşitli zararları olabiliyor. Aluç sirkesi asidik bir yapıdadır. Doğrudan kullandığımızda seyrelterek kullanmalıyız. 1 çay bardağı suya bir tatlı kaşığı sirke koyarak seyreltebilirsiniz’’ şeklinde konuştu.

Dyt.
Eda Ünal
Beslenme ve Diyet
MEDICANA SİVAS
Profili Gör
Oluşturma: 04.10.2020 12:00
Son Güncelleme: 13.10.2020 09:28
Oluşturan: Eda Ünal