Özellikle yaz aylarında cilt hastalıklarında artış görülüyor. Sıcaklık, terleme, güneş ışınlarına fazla maruz kalma gibi etkenler, cilt hastalıklarının artışına neden oluyor. Sıcakların artmasıyla beraber deniz ve havuz sezonunun açılması da cilt yanıklarını ve mantar hastalıklarını beraberinde getirebiliyor. Dolayısıyla yaz aylarında cilt sağlığına dikkat etmek daha büyük önem kazanıyor. Medicana Avcılar Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Behram Danış, yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan cilt problemleri ve bunlardan korunma yollarıyla ilgili değerli bilgiler verdi.
En Sık Karşılaşılan Cilt Problemi: Cilt Kuruluğu
Dr. Danış, ‘’ Cilt kuruluğu genellikle yaz aylarında görülen kaşıntı, kızarıklık, döküntü durumlarına neden olan ve çoğunlukla ciddi olmamasına rağmen kişiye rahatsızlık veren bir cilt rahatsızlığı. Bu rahatsızlığı iyileştirmek için veya oluşmasını önlemek için sürekli nemlendirici kullanılması öneriliyor. Buna ek olarak sert veya kurutan sabunlardan kaçınmak da alınması gereken önlemler arasında yer alıyor. Denize veya havuza girdikten sonra tuzlu suyun cilt üzerinde kalarak kuruması cilt kuruluğuna yol açan önemli etkenlerden biri. Yaz aylarında denizden veya havuzdan çıktıktan sonra duş almaya özen göstermek gerekiyor.Aynı zamanda yazın maruz kalınan güneş ışınlarının da ciltte kurutucu etkiye sahip. Bundan korunabilmek için güneş kremleri kullanmak gerekiyor. Güneş kreminin güneşe çıkmadan yarım saat kadar önce uygulanması ve belirli saat aralıklarında bu uygulamanın yenilenmesi önem taşıyor.Ayrıca yaz aylarında su tüketiminin artırılması da cilt kuruluğuna karşı alınabilecek önlemler arasında yer alıyor. Ciddi olarak görülen cilt kuruluğu problemlerinde bir dermatoloğa başvurulması gerekiyor.’’
Güneşe Dikkat: Cilt Yanıkları
Güneş yanıkları, cildin güneş ışınlarına yani ultraviyole (UV) ışınlara cildin uzun süre maruz kalması sonucu ortaya çıkan bir çeşit cilt rahatsızlığı olduğunu ifade eden Dr. Behram Danış, ‘’ Özellikle yaz aylarında insanların deniz, havuz benzeri yerlerde uzun süre güneş altında vakit geçirmesi sonucu ciltte yanıklar oluşabiliyor. Işınlara uzun süre maruz kalma sonucu ciltte oluşan hasarın ilk belirtisi, cilt kızarıklığı olarak görülüyor. Yanığın derecesine bağlı olmakla beraber ciltte gerginlik, su toplama, ağrı, kabuklanma gibi belirtiler de görülebiliyor. Özellikle açık tenli insanların güneş yanıklarından korunmak için güneş altında uzun süre vakit geçirmemesi, gerekli durumlarda güneş kremi kullanması öneriliyor .Uzun süreli olarak ve tekrarlayan şekilde güneşe maruz kalma durumunda, özellikle el üstü ve yüz gibi sürekli açıkta kalan bölgelerde görülen kalıcı kahverengi renkli lekeler, güneş lekesi olarak biliniyor. Özellikle açık tenli insanlarda görülen güneş lekesi oluşumundan korunmak için de güneşten kaçınmak ve gerekli durumlarda uygun bir güneş kremi kullanmak gerekiyor.
Bahar ve Yaz Aylarında Sıklıkla Görülen Alerjik Reaksiyonlar
Dr. Behram Danış, ‘’ Güneş alerjisi sıklıkla yaz aylarında görülen bir alerji çeşidi olarak biliniyor. Güneş alerjisinden korunmak için yüksek faktörlü ve cilde uygun bir güneş koruyucu kullanmak gerekiyor. Güneş özellikle yaz aylarında sadece güneş altındayken değil gölge olan yerlerde de cildimizi etkileyebiliyor. Bu yüzden güneş kreminin sürekli kullanılması ve düzenli olarak yenilenmesi özellikle alerji problemleri yaşayanlar için etkili bir önlem. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda görülen isilik, yaz aylarında sıcaklık ve nem oranının artmasıyla birlikte yetişkinlerde de görülebiliyor. Diz arkaları, kollar ve karın gibi katlanan derilerin bulunduğu bölgelerde sıklıkla görülen isilik, cilt yüzeyindeki derinin hava almasını sağlayan gözeneklerin tıkanması sonucu meydana geliyor. Yazın makyaj nedeniyle gözeneklerin tıkanması da isilik oluşumunu tetikliyor. Pamuklu tekstil ürünlerinin kullanılması, isiliğin azalmasında rol oynuyor. ‘’dedi.
Bulaşıcılık Riski Bulunan Mantar Enfeksiyonlarına Dikkat Edilmeli
Ciltte özellikle yaz aylarında meydana gelen mantar enfeksiyonları 'dermatofit' denilen mantarlardan dolayı oluşan yüzeyel enfeksiyonlar. Sıklıkla ayaklarda ve ayak tırnaklarında görülmekle birlikte kasıklarda, göğüs ve omuzlarda, ellerde , saçlı deride ve vücudun çeşitli bölgelerinde de görülebiliyor diye kaydeden Dr. Danış şu konulara dikkat çekti: ‘’ Terleme, sıcak, nemli ortamlar mantar enfeksiyonlarının görülme sıklığını arttıran etkenler. Mantar enfeksiyonları bulaşıcı olduğu için yaz aylarında temizliğinden emin olunan havuzları kullanmak, havuz kenarında çıplak ayakla dolaşmamak, hava geçiren ayakkabılar kullanmak, bikini veya mayoların ıslandıktan sonra kurusuyla değiştirilmesi alınabilecek önlemler arasında yer alıyor. Medicana Avcılar Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Behram Danış, yaz aylarında cilde uygun güneş kremlerinin gün içinde tekrarlanarak kullanılmasını tavsiye ediyor. Dr. Danış, güneşe direkt maruz kaldığımız yaz aylarında çeşitli önlemlerle cilt problemlerinin önüne geçilebileceğini belirterek ciddi cilt problemleri yaşanması durumunda hastaları ise sağlık kuruluşlarına başvurmaya davet ediyor.