Her yaşta olabileceği gibi sıklıkla 7-14 yaş arası görülür. Hasta önce karın ağrısı ve devamında kusma ile acile başvurur. Kusma ilk başta yediklerini içermekle birlikte zamanla koyu yeşil (safralı) bir hal alır. Ağrı tipik olarak göbek çevresinde yaygın müphem şekilde başlar ve karnın sağ alt köşesine doğru yer değiştirir ve sebat eder.
Kaka yapmakla önce karın rahatlasa da bir süre sonra tekrar karın ağrısı giderek şiddetlenerek devam eder. Bulgular 24-48 saatte oturur. Zamanında müdahale edilmediği takdirde, ucu kör sonlanan bir organ olduğu için appendiks duvarında açılma meydana gelebilir ve bu küçük bağırsak kısmının içeriği (kaka ve iltihap) karın içerisine yayılmaya başlar (patlamış apandisit).
Bu ileri safhaya gelindiğinde artık tablo daha ciddidir ve hastada daha uzun süre antibiyotik tedavisi gereksinimi, daha uzun süre hastanede kalış ve en kötüsü karın içerisindeki diğer bağırsaklar arasında yapışıklık meydana gelme ihtimali artmaktadır. Apandisit ameliyatları açık ya da kapalı (laparoskopik) yapılabilmektedir. Cerrahın tecrübesine ve hastalığın durumuna bağlı olarak ameliyat süreleri değişmekle birlikte genellikle her iki cerrahi yöntemin süresi benzerdir. Apandisit patlamadan müdahale edildiği takdirde ertesi gün taburculuk söz konusu olabilir. Kapalı ameliyatın avantajı daha az iz ve normal sosyal aktivitelere dönüşün daha hızlı oluşudur.