Baş Ağrılarına ve Depresyona Neden Olabiliyor
Denge bozulduğunda - mesela kronik stres, kronik kabızlık, pestisitler gibi çevresel toksinlere maruz kalma, kötü beslenme veya antibiyotik alma nedeniyle zararlı bakteriler bağırsaktaki hücreler arası sıkı bağları bozar diye ifade eden Dyt. Havva Kılınç, ’’ Eğer bu bağlar bozulursa, kan dolaşımına zararlı maddeler, toksinler ve sindirilmemiş besinler geçebilmektedir. Bağışıklık sistemimiz ait olmadıkları organizmaları gördüğünde, saldırarak tahrişe ve iltihaplanmaya neden olur. Bu durum geçirgen bağırsak sendromu veya halk arasındaki tabirle sızdıran bağırsak olarak tanımlanır. Bağırsaktaki bu sızıntı ; şişkinlik, kramplar, yorgunluk, gıda alerjileri ve hassasiyetleri, gaz ve baş ağrıları gibi problemlere neden olabildiği gibi aynı zamanda otoimmün hastalıklar, depresyon ve diğer duygudurum bozuklukları, diyabet, iltihaplı bağırsak hastalığı ve multipl skleroz gibi hastalıklar ile bağlantılı olabileceği çalışmalarda görülmüştür. Bozulan bakteri dengesini düzeltmek, hasarlı, yaralı, sızıntılı bağırsak duvarını ve bağırsak epitel dokusunu iyileştirmek için doktor ve diyetisyen kontrolünde özel bir tedavi ve beslenme programı uygulanması gerekmektedir. ‘’ dedi.
Probiyotik İçeren Besinler Mutlaka Programa Eklenmeli
Dyt. Havva Kılınç, ‘’ Beslenme programına göre; Bağırsak duvarında tahribata sebep olabilecek şeker ve şekerli besinleri diyetinizden çıkarılmalıdır. Diyetisyen kontrolünde gluten ve süt ürünleri kişinin semtomlarına göre belirli bir süre diyetinden çıkarılmalıdır sonrasında semptomların azalmasına bağlı olarak kademeli şekilde tekrardan beslenme programına eklenmelidir. Bağırsaktaki sızıntıyı artıracak kafein içeren yiyecek ve içecekleri diyetinizden çıkarılmalıdır. Maksimum Günde 1 açık çay ve haftada 1-2 kez türk kahvesi olarak sınırlanmalıdır. Bağırsak florasını iyileştirecek fermente gıdaları, örneğin lahana turşusu, yoğurt, kefir ve ev yapımı turşu gibi besinleri beslenme programınıza dahil etmelisiniz. Gün içerisinde 3-5 porsiyon meyve-sebze tüketimine özen gösterilmelidir. Haftada 2 kez ızgara, fırında buğulama gibi pişirme teknikleriyle balık tüketmeniz önerilir. Çiğ badem-fındık, ceviz içi gibi kuruyemişler, avokado, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı gibi besinler sağlıklı yağ içerikleriyle bağırsak bariyenirini onarırlar. Beslenme programınıza dahil edilmelidirler. Vücutta yapım ve onarımda görevli olan protein içeren ; yumurta, kırmızı et, tavuk , hindi, balık gibi besinler mutlaka diyetinizde bulunmalıdır. Gıda katkı maddeleri bağırsak bariyerine zarar verdiği için paketli gıda ve içeriği bilinmeyen gıda tüketiminden kaçınılmalıdır. Bağırsaktaki yararlı bakterileri arttırmak amaçlı probiyotik takviyesi alınabilir. Ek olarak doktor kontrolünde d vitamini, çinko ve omega-3 yağ asitleri (balık yağı gibi) kullanılabilir. Gün içerinde minimum 2 litre su tüketimine özen göstermelisiniz.’’ diye kaydetti.