KURUMSAL HABERLER


+A A-

Öksürük Romatoid Artrit Belirtisi Olabilir



Öksürük Romatoid Artrit Belirtisi Olabilir

Romatoid artrit hastalığında akciğerlerde yuvarlak beyaz noktalar ya da kistler ortaya çıkabileceğini belirten Medicana Sağlık Grubu Romatoloji Uzmanlarından Prof. Dr. Seval Pehlevan, ‘’Bu nodüller nedeniyle hastada kuru öksürük görülmekte ve genellikle giderek de artış göstermektedir. İlave olarak nefes darlığı, akciğerde su toplanması ve göğüs ağrısı da olabilmektedir.’’dedi.

Türkiye’de en sık görülen romatizmal hastalık, halk arasında bilinen adıyla ‘iltihaplı romatizma’ yani romatoid artrit. Bin kişiden 5’inde görülen bu hastalık, genetik yatkınlık gösteriyor. Sigaranın hastalığı tetikleyen en önemli çevresel faktör olduğunu ifade eden Medicana Kadıköy Hastanesi Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Seval Pehlevan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi. İltihaplı otoimmün hastalık olarak kabul edilen ve başlangıçta eklemleri etkileyen Romatoid artrit’in bazı durumlarda, vücudun farklı bölgelerinde iltihaplanmaya neden olabileceğini, akciğerlerin de bu bölgelerden biri olduğunu belirtti. Romatoid artritin akciğerler üzerindeki etkilerini sıraladı.İnterstisiyel Akciğer Hastalığı (ILD): Romatoid artrit, akciğerlerde interstisiyel akciğer hastalığı olarak bilinen bir duruma yol açabilir. Bu durumda, akciğerlerin arasında bulunan alveollerin (hava kesecikleri) etrafındaki doku iltihaplanır ve kalınlaşır. Bu, akciğerlerin normal işlevini engelleyebilir ve nefes almayı zorlaştırabilir.

Pleurit: Romatoid artrit, akciğer zarlarını (pleura) etkileyebilir ve bu da pleurit denilen iltihaplı bir duruma yol açabilir. Pleurit, göğüs ağrısı ve nefes almada zorluk gibi semptomlara neden olabilir.

Nodüller: Bazı romatoid artrit hastaları akciğerlerinde nodüllerin (küçük tümör benzeri oluşumlar) geliştiğini gösterebilir. Bu nodüller, akciğerlerin röntgen veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarında görülebilir ve bazen semptomsuz olabilirler.

Kapillerit: Kapillerit, akciğerlerin küçük damarlarının iltihaplanmasına neden olabilir. Bu, oksijen ve kan akışının etkilenmesine yol açabilir.

Akciğer fonksiyonlarında azalma: Romatoid artrit, akciğerlerin işlevselliğini azaltabilir ve sonuç olarak solunum problemlerine neden olabilir.

Romatoid artritin akciğerlere olan etkisi kişiden kişiye değişebilir ve her RA hastası bu tür komplikasyonları yaşamaz. Romatoid artrit hastasında akciğer tutulumu genellikle hastalığın ileri dönemlerinde ve tedavisiz hastalarda görülmekle beraber nadiren hastalığın erken bulgusu da olabilir. Ancak bu tür semptomlar yaşayan veya endişelenen bir kişi, bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmelidir. Romatoid artrit ile ilişkili akciğer problemleri erken tanı ve tedavi ile yönetilebilir, bu nedenle erken müdahale önemlidir.

Güneşe ve Sıcağa Dikkat!

İltihaplı romatizmada erken tanının önemine dikkat çeken Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Seval Pehlevan, aşağıdaki belirtiler konusunda uyardı: “İlk belirtiler eklemlerde ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı, özellikle sabah tutukluluğu oluyorsa bu tutukluk 30 dakika gibi bir süreyi buluyorsa gün içinde ağrı ve şişlikleri kayboluyorsa bu şikayetler 6 haftadan daha uzun sürüyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir. Hastalar kilo almamaya dikkat etmelidir. Hareket kısıtlılığından dolayı buna meyilli olduklarından ve kullandıkları ilaçlar bazen özellikle kortizon kilo alımını artırabilir. Sağlıklı beslenmek ve egzersizler çok önemli. Düzenli uykuya dikkat etmek gerekiyor. Hasta güneşe maruz kalmamalı ve özellikle yazın güneşin dik geldiği saat dilimlerinde hastaların güneşten kaçınması gerekiyor. Güneş hastaların aktiflenmesini artırır. Kaplıca gibi sıcaklıklar hastalığı alevlendirir.

Seval Pehlevan
Profili Gör
Oluşturma: 15.03.2024 01:27
Son Güncelleme: 15.03.2024 01:27
Oluşturan: Seval Pehlevan