Çocukların havuza girmesi konusunda dile getirilen iki yaş sınırının önemi nedir?
"Bildiğimiz gibi havuzlar birçok kişinin kullandığı ortak kullanım alanlarındandır. Bu nedenle de ne kadar dezenfekte edilirse edilsin birçok enfeksiyona sebep olmaktadır. Çünkü bazı hastalık yapan etkenleri standart dezenfeksiyon yöntemlerine rağmen hala havuz sularında yaşayabilmektedir. İki yaşından küçük çocukların havuza girmesi bu açıdan önerilmemektedir. Küçük çocuklar havuz suyunu bol miktarda yutmakta; burunlarına, kulaklarına kaçmasın diye kendilerini yeterince koruyamamaktadırlar. Dolayısıyla da enfeksiyonlara daha duyarlı hale gelmektedirler. Aynı zamanda ciltleri daha hassas olduğundan havuzdaki klor yada diğer kullanılan kimyasallardan daha çok etkilenebiliyorlar."
Havuzda yüzmeye bağlı olarak meydana gelen enfeksiyonlara karşı nelere dikkat edilmelidir?
"Her zaman ilk olarak temiz olduğundan emin olduğumuz,düzenli kontrolleri yapılan, çok kalabalık olmayan havuzlar tercih edilmelidir. Havuza girmeden önce mutlaka duş alınmalıdır. Çünkü vücudumuzdaki ter, sudaki klorla birleşince zehirli birçok madde oluşmaktadır. Bu nedenle aslında havuza girmeden alınan duş, havuzu kirletmemek için değil; aslında kendimizi korumak içindir.
Yine havuza çocukların idrar yapması, tükürmesi engellenmelidir. İshali olan çocuk havuza sokulmamalı, çocukların havuza tuvaletini yapması engellenmelidir. Havuzun içinde veya kenarında da yemek yenmesi önlenmelidir. Havuzda geçirilen zaman 45-60 dakika ile sınırlandırılmalıdır. Yine gözleri korumak için havuz gözlüğü, kulakları korumak için kulak tıkacı, burundan çok fazla su kaçmasın diye burun tıkacı kullanılmalıdır. Havuzdan çıktıktan sonra da hemen duş alınmalı, vücutları güzelce sabunlanmalı, yüz ve gözler bol suyla yıkanmalıdır. Duştan çıkan çocukların da vücudu güzelce kurulanmalı; kulak içi, kulak arkası, parmak aralarının kurulanmasına özellikle dikkat edilmelidir."
İki yaş üstü çocuklar için önlemler neler olmalıdır?
"Havuza gitmeden en az 30 dakika önce güneş koruyucu krem sürülmelidir. Tuvalet eğitimi almış bir çocuk ise havuza girmeden tuvalete götürülmeli ve tuvaletini yapması sağlanmalıdır. Eğer tuvalet eğitimi almamış bir çocuksa havuza uygun alt bezleri takılmalıdır. Çocuğumuz havuzda su yutmaması, tuvaleti geldiğinde söylemesi konusunda uyarılmalıdır. Havuza girmeden duş aldırılmalıdır.
Kulak, burun tıkaçları, havuz gözlüğü ve havuzdan çıktığında ıslak mayo ile kalmaması için değiştirmek üzere yedek mayo, bone, tabanı kaymayan havuz terliği yada ayakkabısı, yüzme bilmiyorsa kolluk, simit vb şeyler götürülmelidir. Havuzdan sonra kurulanan havlu ile duştan sonra kurulanan havlu farklı olmalıdır."
Çocuk havuza girmeden önce ve girdikten sonra ebeveynler nelere dikkat etmelidir?
"Havuza girmeden en az 30 dakika önce yüksek koruma özelliği olan ve çocukların cilt yapısına uygun güneş koruyucu krem sürülmelidir. Güneş yağları tercih edilmemelidir. Güneşin çok zararlı ve etkili olduğu öğlen saatleri tercih edilmemelidir. Havuz gözlüğü, burun tıkacı ve kulak tıkaçları, kollukları ya da simidi takılmalıdır. Havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra alınan duşun öneminden bahsetmiştik. Öncesinde alınan duşun amacı, vücuttaki terle havuzdaki klor birleşince açığa çıkan zararlı maddelerin oluşmasını önlemekti. Aynı zamanda kuru olan cildimiz zararlı maddeleri daha kolay emeceğinden duş aldırarak çocuklarımızın cildini nemlendirmek de çok önemlidir. Çıktıktan sonra alınan duşun amacı da vücudumuzdaki havuzdan gelen mikropları ve havuzun dezenfeksiyonu için kullanılan kimyasalları biran önce uzaklaştırmaktır. Havuz kenarında kurulanan havlu ile duş sonrası kullanılan havlu mutlaka farklı olmalıdır. Girmeden önce çocuklarımızın çok tok olmamasına dikkat etmeliyiz. Yemek yedikten sonra en az 1 saat geçmiş olmalıdır. Dolu bir mideyle spor yapmak tehlikeli olabilir. Aynı zamanda çocuğumuzun kusmasına neden olabilir. Duş aldıktan sonra da ıslak mayosu değiştirilmeli yedek mayosu giydirilmelidir."