KURUMSAL HABERLER


+A A-

Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Medicana’da Prostat Hastalıkları Söyleşisi’nde Bir Araya Geldi…



Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Medicana’da Prostat Hastalıkları Söyleşisi’nde Bir Araya Geldi…

Medicana Sivas Hastanesi ve Şehir Kültürünü Yayma Yaşatma Derneği işbirliği ile her hafta Cumartesi düzenlenen sağlık söyleşileri üyelerin sağlıklı yaşam, hastalıkların ilerlemeden teşhisi ve kişilerin bilinçlenmesi amacıyla düzenleniyor ve erken tanının ve zamanında tedavinin önemi vurgulanıyor. Medicana Sivas Hastanesi Genel Müdürü H. Ozan Yaşar, Sivas halkının sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirilmesi için bu tip organizasyonların önemini belirterek, halka ulaştırılan her bilginin, sağlık konusunda bilinçlenme ve sağlıklı toplum oluşmasında rol oynamasının kurum için sosyal sorumluluk olduğunu ifade etti. 


Prostat Hastalıkları, Yaşlanmaya Bağlı Olarak Gelişir…


Prostat Hastalıkları konulu söyleşide Opr. Dr. Eyüp Coşar, doğuştan itibaren her erkekte bulunan ve idrar torbasının çıkışını çepeçevre saran bir salgı bezi olan prostatın idrar yollarının savunmasını yaptığını, meniye katılan birtakım salgılar ürettiğini belirtti. Prostatın belirli bir yaştan sonra hormonlardaki değişimin de etkisiyle yavaş yavaş büyümeye başladığı bilgisini veren Opr. Dr. Eyüp Coşar, bu büyümenin tamamen fizyolojik olduğunu söyledi. Prostat rahatsızlıklarının, prostat bezinin büyüyerek idrar kanalını sıkıştırmasıyla meydana geldiğini ifade eden Opr. Dr. Eyüp Coşar, bu durumun erkeklerde 50’li yaşlardan sonra başladığını açıkladı. 

Prostat rahatsızlıklarının çeşitleri olduğu konusunda bilgi veren Opr. Dr. Eyüp Coşar, idrar yaptıktan sonra tam boşalmama hissi, sık idrara çıkma, idrar yaparken kesik kesik yapma, aciliyet hissi ile tuvalete gitme, idrar yaparken akımın çok ince olması, idrar yaparken ıkınmak zorunda kalmak, geceleri 2 yada daha fazla tuvalete kalkma ihtiyacı, idrar kaçırma, mesanenin dolarak şişmesi ve idrar yapamama sonrası şiş bir karının oluşması durumlarında kişilerin uzman bir hekime başvurmalarını tavsiye etti. Medicana Sivas Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Eyüp Coşar, bu tip şikayetlerle uzman hekime başvuran kişiye şikayetlerin sayısal değerlerle tanımlandığı anket formu, işeme testi, kesede ne kadar idrar kaldığı gibi değerlendirmeler yapıldığını, prostat muayenesi, serumda PSA, kreatinin düzeyleri, idrar tahlili, ultrasonografi, prostat biopsisi, üroflowmetri, sistoskopi gibi yöntemlerle tetkikler yapıldığını belirtti. Yapılan tetkiklerden PSA denilen kan tahliliyle de prostattaki büyümenin iyi huylu ya da kötü huylu olup olmadığı değerlendirmesi yaptıklarını ifade eden Opr. Dr. Eyüp Coşar, kötü huylu büyümeden şüphe edildiği durumda prostat biyopsisi yapılması gerektiğinin altını çizdi. 


İlaç Tedavisi Yeterli Olmadığı Durumlarda Cerrahi Müdahale Yapılmalı…


Medicana Sivas Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Eyüp Coşar, ilaç tedavisinin büyümeyi tamamen ortadan kaldırmadığı, prostatı gevşeterek idrar kanalını rahatlattığı bilgisini vererek, ilaç tedavisinin başarısız olduğu kişiler veya faydalı olamayacağının düşünüldüğü kişilerde cerrahi tedavinin uygulanması tavsiyesinde bulundu. Açık veya endoskopik cerrahi yöntemiyle yapılabilen ameliyat öncesinde prostattaki büyümenin iyi huylu veya kötü huylu olduğunun belirlenmesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca prostattaki büyümeden dolayı, idrar yolu enfeksiyonu gelişebileceği, taş oluşabileceği, rahatsızlığın böbrek yetmezliği ile sonuçlanabileceği uyarısında bulunarak, zamanında daha büyük problemlere sebep olmadan tedavi edilmesini tavsiye etti. 


Tedavi Sonrası Düzenli Kontroller İhmal Edilmemeli…


Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Eyüp Coşar, ilaçla veya cerrahi müdahale sonrası belirli aralıklarla kişinin PSA tahlillerini, prostat muayenesini yaptırması gerektiğini belirtti. Alkol, sigara ve kafein içeren maddelerin aşırı tüketilmemesinin şikayetleri artırabileceğini, trisiklik antidepresanlar, antikolinerjik ilaçlar, diüretikler, narkotikler, antihistaminikler ve bazı grip ilaçlarının idrar yapımını zorlaştırabileceğini ifade etti. Bu gibi ilaçları kullanmadan önce uzman hekime başvurulmasını önerdi.


Oluşturma: 15.04.2015 12:00
Son Güncelleme: 20.07.2017 09:33
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu