KURUMSAL HABERLER


+A A-

Bayramda Sağlıklı Yemek Önerileri



Bayramda Sağlıklı Yemek Önerileri

Bayram yaklaştı... Oruç tutarken farklılaşan metabolizmanızın bayram günlerinde sizi rahatsız etmemesi için yeme düzeninizi ayarlamanız gerekiyor. Peki bir aylık orucun ardından bayramda beslenme nasıl olmalı? İşte sağlıklı bir bayram geçirmek için tüyolar...

Bünyemiz bir ay boyunca oruca alıştıktan sonra bayramla birlikte eski düzenimize geri dönüyoruz. Oruç tutarken farklılaşan metabolizmanızın tatsız sürprizler yapmaması için bayramda beslenme biçiminiz çok önemli. Oruç sürecinde genelde günde ikiye düşen öğün sayısı birden farklılaşınca midede hazımsızlık, gaz, bağırsak sistemi rahatsızlıkları vb. şikayetlerin yaşanması kaçınılmaz oluyor. Bu durumun önüne geçebilmek ya da en az hasarla atlatmak istiyorsanız güne güzel bir kahvaltı ile başlamalısınız. Kahvaltıda şarküteri ürünleri yer almamalı, sonraki süreçte de hafif besinler tercih edilmeli. Az ve sık yemeye özen göstererek lokmalar çok iyi çiğnenmeli. Sindirimin ağızda başlaması mideye binen yükü azaltacağı için daha rahat etmenizi sağlayacaktır.

Baklava yerine meyve tatlısı

Bayramın vazgeçilmezlerinden biri de tatlılardır. Adı üstünde bu bayram aynı zamanda şeker bayramı olarak da adlandırılır. Hamur tatlıları maalesef kalori düzeyi yüksek olan besinlerdir. O nedenle tüketimlerine dikkat etmek gerekir. Fazla yediğinizde hem mideyi yoracak hem de yakamadığınız enerji kilo alım riskini beraberinde getirecektir. Bu bayram havalar da sıcak olduğu için ikramlarınızın türünü değiştirebilirsiniz. Mesela geleneksel tatlımız olan baklava yerine, sütlü tatlılar, dondurma, meyve tatlıları yapılabilir. Bunların üzerine biraz tarçın ekleyerek kan şekerinin daha yavaş hızda değişimine katkıda bulunabilirsiniz. Şeker- çikolata yerine kurutulmuş meyveler, hurma ikram edilebilir. Hatta kuru meyvelere fındık, ceviz, badem eşlik edebilir; bu şekilde farklı hoş sunumlar yapabilirsiniz. Bayramda sağlıklı beslenme mümkün.

Uzmanların bayramda yemek önerileri

    - Lokmaları çok iyi çiğnerseniz doyduğunuzu daha rahat anlayıp fazla kaçırma riskinden uzak kalırsınız. Artı sindirimin ağızda başlamasını sağladığınız için mideye binen yükün azalmış olmasını sağlarsınız.

    - Bol su içmeye dikkat edin. Su ihtiyacınızı çay ya da benzeri sıvılarla karşılamaya kalkmayın.

    - Kızartma tarzı besinleri tüketmemeye çalışın.

    - Hamur tatlıları yerine mümkün olursa sütlü tatlı, dondurma, meyve tatlıları tercih edin.

    - Gittiğiniz her yerde yemek zorunda değilsiniz ama yiyecekleri reddederken de kalp kırmadan tatlılıkla karşınızdakileri ikna edebilirsiniz.

    - Porsiyonları daha ufak tercih edebilirsiniz.

    - Yürüyerek gidilecek mesafelerde aracınızı kullanmayın. Asansör yerine merdivenleri kullanın.

    - Akşam yemeklerinizin hafif olmasına özen gösterin.

    - Oruçtan çıktıktan sonra eski beslenme alışkanlıklarımıza yavaş yavaş dönmek daha sağlıklı olur. Oruç tutarken 2-3 öğün gibi olan beslenmeyi 4- 5 öğün yapmak arada meyve gibi ufak öğünlerle mideyi rahatlatmak aynı zamanda bir sonraki öğün içinde çok acıkmanızı engelleyip daha rahat etmenizi sağlayacaktır.

    - Şeker hastaları, kronik böbrek hastaları, kolesterol ve tansiyon problemi olanlar dikkatli olmalılar. Bu tip rahatsızlıkları olanlara yemeleri için ısrarcı olmadan, daha hafif, diyetlerine daha uygun ikram alternatifleri sağlayabiliriz.

    - Çocuklarınızın aşırı şeker ve çikolata yiyip boş enerji almasının ve asıl yemek için iştahlarının kapanmasının önüne geçin.

    - Bağırsak hareketlerinizi düzenlemek için öğünlerde salataya, sebze ve meyveye yer verin.

Şeker tadında bir bayram geçirmeniz dileğiyle.

Oluşturma: 02.07.2016 12:00
Son Güncelleme: 20.07.2017 05:51
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu