KURUMSAL HABERLER


+A A-

Bayram tatili için yola çıkacaksanız bu yazıyı mutlaka okumalısınız!




BAYRAM TATİLİ İÇİN YOLA ÇIKACAKSANIZ BU YAZIYI MUTLAKA OKUMALISINIZ!



Bayramlar, geleneksel değerlerin öne çıktığı, ailelerin bir araya geldiği, paylaşma duygusunun daha yoğun yaşandığı dönemler olmanın yanı sıra, özellikle çalışan aileler için tatil fırsatı anlamını da taşıyor. Trafiğin daha yoğun olduğu bu dönemlerde, sürücülerin dikkat etmesi gereken önemli riskler var.

Bayram tatilinde, dinlenmek ya da akrabalarınızı ziyaret etmek için trafiğe çıkacaksanız, önerilerimize gözatın.

En büyük risk uyku!

Uzun yolda, aracı yolda tutmak, güvenli hızda seyretmek, trafik kurallarına uymak ciddi bir dikkat gerektiriyor. Sürücülerin, yola uykusunu almış bir biçimde çıkması, dikkat ve konsantrasyon eksikliğinin, uyku apnesi gibi bir sorununun olmaması çok önemli.

Uyku bozuklukları tedavi edilebilir rahatsızlıklardır. Solunumla kesintiye uğrayan ve derinleşmeyen, kalitesi bozulan gece uykusu, gün içinde konsantrasyon bozukluğu, motor koordinasyon kaybı, reflekslerde azalma gibi nörolojik sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Bu durum, kompleks motor koordinasyon gerektiren işlerde başarı oranını düşürür. Sürücüler için böyle bir sorunun sonucu trafik kazasıdır.

Dünya istatistiklerine göre, trafik kazalarının üçte biri uyku apnesi nedeniyle oluşmaktadır. Ülkemizde uyku apnesi sıklığı yüzde 14’tür.
Eğer böyle bir sorun varsa yola çıkmadan önce mutlaka bir uzmanla görüşülmesi, uykuyu arttıran ve dikkat bozukluğuna yol açan alkol tüketimi, ilaç kullanımı gibi etkenlere dikkat etmek gerekir.

Kalp krizi yolunuza çıkmasın

Trafik kazalarının en yaygın sebeplerinden biri de aracı kullanan kişinin kalp krizi geçirmesidir. Yoğun trafik, uzun süreli araç kullanmanın yarattığı stres ve yorgunluk anjiyografik koroner kalp hastalıklarının ortaya çıkışında tetikleyici rol oynayabilir, kalp krizi ve bayılma gibi trafik kazalarıyla sonuçlanabilecek olaylar ortaya çıkabilir. Dolayısıyla kalp hassasiyeti olan sürücülerin de uzun yola çıkmadan kontrollerini yaptırmış olmasında fayda vardır. 

Yolunuz açık, peki ya gözleriniz?

Özellikle orta üstü yaşlar, gözde bazı sorunların yaşanmaya başlandığı dönemlerdir. Ayrıca, sürücülerde klima ve ısıtma sistemine bağlı gözde yanma ve kuruluk oluşabilir. Güneş ışınları, diğer arabaların farları, yol durumu, hava şartları sürücünün görüş kalitesini etkiler. Gözde oluşmuş katarakt hem görme düzeyini hem de görüş kalitesini azaltır ve kamaşma yapar.  Sürüş boyunca güneş ışınlarına karşı etkili bir güneş gözlüğü kullanmak, eğer görme sorunu hissediliyorsa yolculuk öncesi bir uzmana görünmek gerekir. 

Küçük atıştırmalıklarla kan şekerini dengeleyin

Ani acıkmalar, el ve bacaklarda titreme, çarpıntı ve soğuk terleme gibi şikayetleriniz varsa kan şekeriniz düşüyor olabilir. Böyle durumlarda, aracı hemen sağa çekmeli, güvenli bir yerde park etmeli, mümkünse kan şekerinizi ölçmeli ve gıda takviyesi yapmalısınız.

Önemli olan hipoglisemi öncesi tedbir almaktır. Eğer ilaç kullanımı uygun görüldüyse, ilaçların zamanında ve düzgün alınması, diyetisyenin tavsiye ettiği şekilde ara öğünlere dikkat edilmeli, buna rağmen şekerin düşme ihtimaline karşı da kan şekerini hızla yükseltecek şeker ve meyve suyu gibi gıdalar hazır bulundurulmalıdır.   

Yolunuz açık, bayramınız kutlu olsun.

Oluşturma: 09.09.2016 12:00
Son Güncelleme: 13.02.2021 09:49
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu