KURUMSAL HABERLER


+A A-

Yazla Birlikte Gelen Beslenme Hataları



YAZLA BİRLİKTE GELEN BESLENME HATALARI

Yazın gelmesi ile birlikte kıştan kalan kilolar insanları daha bir fazla rahatsız eder oluyor. Hal böyle olunca şok diyetler, zayıflatan karışımlar, tek besin diyetleri, meyve diyetleri, ödem atıcı bitki çayları gibi mucizeler vaat eden listeler ardı ardına sıralanıyor. Bu kısa süreli çözümler; bireylere biraz su biraz kilo kaybettirirken aslında sağlık açısından bir o kadar tehlike saçıyorlar. Temel de kilonun bir çok hastalığa yol açtığı, ya da mevcut hastalıkların seyrini kötüleştirdiğini artık hepimiz biliyoruz. Bu nedenle bireylerin sağlıklı kilo aralıklarında olmalarını böylece hastalık risklerinin azaltılmasını istiyoruz. Obezite ile mücadele ederken kişinin bunun estetik değil bir sağlık problemi olduğunu kabul etmesi son derece önemli çünkü bu tedavi programının da diyabet ya da tansiyon tedavisi gibi kuralları, eğitimi var. Yazla birlikte genel yaklaşım ise bir an önce mucizevî diyet listelerini yapıp hızlı bir şekilde kilo kaybedip, sonra tekrar istenilen besinlerden dilediğince yiyebilme özgürlüğüne kavuşmaktır. Unutmamız gereken nokta vücudun hızlı kilo alıp vermeler sonucunda metabolizma hızının bozulduğu, karaciğer yağlanmasının artabildiği ve safra kesesi hastalıklarının oluşabileceğidir.

Dilerseniz her yaz aylarında sık yapılan beslenme hatalarına bir göz atalım

İçecekler ;

 Bitki çayları; bitki çaylarının kullanımında çok dikkatli olmak ve kişinin hastalığı olup olmaması gibi parametreleri değerlendirmek gerekmektedir, örneğin birçok antioksidan maddeyi barından,  düzenli tüketimde kanserden koruyucu etkisi olan, kilo kontrolüne yardımcı olabilen yeşil çay warfarin kullanan hastalarda ve tansiyon hastalarında kullanılmamalıdır.

Ödem atıcı karışımlar; mısır püskülü, kiraz sapı gibi diüretik (yani idrar sökücü)  özellikleri olan karışımlar vücuttaki suyu atarken elektrolit kaybına da neden olabileceğinden özellikle yaşlı, tansiyon ilacı kullanan (bazı tansiyon ilaçlarının zaten diüretik özelliği vardır), yeterli miktarda su tüketimi olmayan kişilerde çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Soda yazın çok tercih edilen içeceklerden biri olan soda çeşitli mineraller içermektedir Sodyumda bunlardan bir tanesidir, sodyumun fazla alımı tansiyonu arttırıcı etki yapacağından tansiyon hastaları tarafından kullanılmamalıdır. Yine soda mide asit salgısını uyardığı için gastrit ya da ülser gibi mide hastalığı olanlar tarafından da kullanılmamalıdır.

Gazlı içecekler; yazın serinlemek amacıyla tüketimi artan bir diğer içecek grubu gazlı içeceklerdir, bunlar çok fazla basit şeker barındırdığı için insülin salgısını arttırarak özellikle karın bölgesindeki yağlanmayı arttırmakta ve obeziteyi tetiklemektedir.

İçecek olarak, yaz aylarındaki kaybında arttığı göz önüne alınarak su tüketimi biraz daha arttırılmalıdır, dilerseniz içerisine ince bir dilim limon ve birkaç nane yaprağı ile aroma da sağlayabilirsiniz, yine yaz aylarında ayran da sağlıklı içeceklerdendir.

Dondurma; sütle yapıyor olması nedeniyle hiç zararı yok gibi görülen dondurmanın yüksek enerjili bir ürün olduğu, basit şeker içerdiği ve kilo ya neden olabileceği unutulmamalıdır. Sıklığına dikkat edilerek kullanılması gerektiği, eğer tüketilecekse gün içinde diğer basit şeker(meyve gibi) kaynaklarında azaltılma yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Tek besin diyetleri; Yazın başlangıcında hızlı kilo kaybı sağlayan protein ağırlıklı diyet yapan kişilerin sayısı giderek artmaktadır, ancak bu tarz diyetlerin doymuş yağ asitlerinden zengin olduğu, gut gibi hastalıkları tetiklediği, unutulmamalıdır. Yine yaz ayının en sevilen meyvesi olan karpuzda yaz aylarının en sık kullanılan tek besin diyetlerindendir. Karpuz su içeriği yüksek, antioksidanlardan zengin bir meyvedir ancak kan şekerini de hızlı yükseltmektedir dolayısıyla tüketilen miktara bağlı olarak zayıflamaktan çok kilo alınmasına bile neden olabilir, ayrıca fazla meyve tüketiminin kan yağlarını arttırdığını da hatırlatmak gerekir.  Ancak mevsim meyvelerinin özellikle renkli meyvelerin çok iyi antioksidan kaynakları olduğunu, vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamakta bize yardımcı olduğunu unutmamak gerekir, yeterli miktarda ve mümkün olduğu kadar çeşitli meyve tüketimini de beslenmede teşvik etmek gerekir

Akşam yemeklerinin geç saatlere kalması; günlerin uzaması ve havanın geç kararması davet programlarının artması gibi nedenlerden dolayı yaz aylarında akşam yemek saatleri daha bir geçe kalmaktadır. Bir de yenilen yiyecekler ağır yemekler olursa bunların kilo olarak kalması muhtemeldir. Eğer akşam geç bir davet varsa gitmeden önce küçük bir ara öğün yapıp davette de sebze yemeklerine ağırlık vererek bu programları rahatlıkla atlatabilirsiniz

Öğün atlamak ya da öğünleri daha çok meyve ile geçiştirmek; yaz sıcaklarından dolayı bireylerde bir iştah azalması olabilir gün içinde bu nu kar sayıp öğün atlamak size yardımcı olmayacaktır, ya da öğünleri sadece bol meyve tüketerek geçirmek fazla karbonhidrat alımı nedeniyle size yükselmiş kan yağı ve kilo olarak dönecektir. Vücudumuzun tüm besin gruplarına belli miktarlarda ihtiyacı olduğunu bilmeliyiz

Yaz aylarında ağır yemeklerden, kızartma kavurma besinlerden uzak durup, sebze tüketimini arttırmak, su tüketimimizi arttırmak, kısacası karışık bir beslenme tarzı ile sağlıklı beslenmenin tüm kurallarını yerine getirip hem de kilomuzu kontrol edebiliriz.

Oluşturma: 27.04.2014 12:00
Son Güncelleme: 03.08.2017 05:10
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu