KURUMSAL HABERLER


+A A-

Sıcak Havalar Hasta Etmesin!




SICAK HAVALAR HASTA ETMESİN!

Sıcak havalar pek çok rahatsızlığı tetikleyebiliyor. Kalp hastalıkları, güneş çarpması ve güneş yanığı ilk sıralarda. Peki neler yapmalı? Medicana Sağlık Grubu uzmanları anlattı.

İçinde bulunduğumuz sıcak günlerde risk oluşturan hastalıklardan korunabilirsiniz.

Kalp Krizinin Belirtileri

Kalp krizinin belirtileri arasında göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, fenalaşma, bayılma gibi şikayetler öne çıkıyor. Bu semptomların varlığında hasta sıcak ortamdan uzaklaştırılıp serin (klimalı değil) bir yere alınmalı ve bir an önce en yakın hastaneye götürülmeli. Eğer hastanın genel durumu çok sıkıntılı ise zaman kaybedilmeden 112 aranmalı.


Yaz Aylarında Kalp Krizi Riskini Uzaklaştırmak için 7 Kolay Önlem


    Kıyafet seçimine dikkat edilmeli. Özellikle nem emebilen, açık renkli ve vücudun hava alması sağlayabilecek kıyafetler tercih edilmeli.

    Özellikle güneş etkisinin çok olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkılmamalı, eğer çıkılacaksa mutlaka güneş etkisinden korunulmalı.

    Spor yaparken açık havada, güneş altında değil, sabah ya da akşam saatlerinde sıcağın etkisi azaldığında, ağır ve yorucu olmayan ve aralıklı dinlenmelerin eşlik ettiği spor yapılmalı.

    Vücut nem ve sıcakla aşırı su ve tuz kaybettiği için su tüketiminin bol olmasına mutlaka dikkat edilmeli.

    Beslenmeye dikkat edilmeli, sıcak ve ağır yemekler yerine hafif, sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmeli.

    Kalp krizini tetikleyebilen sigara ve kafein gibi etkenlerden uzak durulmalı.

    Deniz ya da havuza girerken güneşin direkt etkisinden korunmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli.


Güneş Çarpması Kalıcı Zararlar Verebilir!

Güneş çarpması, basit bir rahatsızlık gibi görülüp fazla ciddiye alınmasa da çok tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Siz iyisi mi güneşe karşı mesafeli olun ve doktorların uyarılarını dikkate alın!

Güneş Çarpmasında Risk Grubu

Kalp hastaları, tansiyon hastaları, diyabet hastaları, kanser hastaları, normal kilosunun çok altında ve çok üzerinde olanlar, psikolojik ya da psikiyatrik rahatsızlığı olanlar, böbrek hastaları, 65 yaş üzeri kişiler, 5 yaş altı çocuklar hamileler, sürekli ve bilinçsiz diyet uygulayanlar, yeterli miktarda su içmeyenler güneş çarpması açısından risk altındadırlar. Müdahalede geç kalınan hastalarda, özellikle güneş ve ısı çarpmasından 1 saat sonra yapılan müdahalelerde beyinde kalıcı hasarlar oluşabilir. Menenjit, felç, yüz felci, kalıcı körlük, eskiden var olan sistemik problemlerde artışa yol açarak beyin kanamasına da neden olabilir.

Güneş Çarpmasında Hayat Kurtaran Müdahale Yolları


    Hasta gölge bir yere götürülmeli.

    Nasıl yapabiliyorsa, hasta çok hızlı bir şekilde soğutulmalı.

    Vücut sıcaklığını takip edilmeli, sıcaklık 38 – 39 dereceye düşünceye kadar soğutmaya devam edilmeli.

    Alkollü içecekler kesinlikle verilmemeli.

    Bilinci ve davranışları normalse içecek bir şey verilmeli.

    Eğer bilinci yerinde değilse içecek bir şey verilmemeli çünkü bu boğulmasına neden olabilirsiniz.

    Kusuyorsa yan yüzükoyun yatırılmalı.

    Çok acele tıbbi yardım çağırılmalı.


Unutmayın!

Belirtiler ortaya çıkar çıkmaz doktor çağrılmalı. Bu arada hastanın ateşi düşürülmeye çalışılmalı. Ateş 38 dereceye kadar düşürülebilir ama daha aşağı inerse hastanın dolaşım şokuna girebileceği unutulmamalı. Güneş çarpmasına karşı en etkili yol, güneşten ve sıcaktan korunmaktır. Bu amaçla bedenin aşırı ısınmamasına, güneş altında fazla kalmamaya, sıcakta bol ve serin tutan giysiler giymeye, sıcak iklimde çalışırken fazla su içip tuz almaya dikkat etmek gerekir.

Güneş Sizi Isıtsın Ama Yakmasın!

Güneş her zaman dostumuz değil bazen düşmanımız da olabiliyor. Yaz aylarında en sık rastlanılan rahatsızlıklardan olan güneş yanıklarından korunmak için önlem alın.  
Güneş maruziyeti sonrası kişi, serin bir yere alınmalı ve bol sıvı verilmeli. Ilık veya soğuk duş alınabilir fakat buz ile temas önerilmez.  Birinci derece yanık oluşmuşsa hafif steroidli ve nemlendirici kremler kullanılabilir. İkinci derece yanık, diğer sebeplere bağlı yanıklar gibi yara bakımı gerektirir. Ağrı kesiciler kullanılmalı, tansiyon düşüklüğü varsa bol sıvı veya serum ile sıvı desteği sağlanmalıdır. Özellikle alt bacaktaki şiddetli yanıklar sonrası dolaşım bozukluğu, belirgin ödem önemlidir ve şiddetli kramp tarzı ağrıya sebep olur. Bu durumlarda yatak istirahati önerilir. Sistemik tedavilerle birlikte ilerleyen günlerde deride soyulmalar başlar, nemlendiricilerle cilt desteklenmelidir. Kaşıntı önleyici antihistaminikler ihtiyaç halinde verilebilir. Yanık sonrası düzensiz renk oluşumunu önlemek için güneş koruyuculara devam edilmeli ve tekrarlayan yanıklardan korunulmalıdır.

Asla Yapılmaması Gerekenler

Yanığa maruz kalan bölgeye salça, biber salçası, süt, diş macunu, zeytinyağı, yoğurt gibi yabancı maddeler kesinlikle sürülmemelidir. Bu maddeler yanığın oluştuğu bölgeye sürüldüğünde daha fazla doku hasarına neden olabilir ve ikinci derece yanıklarda enfeksiyon riskini arttırır. Soğuk su ile serinleme sağlanabilir fakat direkt buz temasından sakınılmalıdır. Buz kullanımı yanık gibi deride ayrışmaya sebep olabilir.

Oluşturma: 16.08.2016 12:00
Son Güncelleme: 28.04.2022 03:23
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu