KURUMSAL HABERLER


+A A-

Doğru yapılan estetik cerrahi sizi kendinizle barıştırabilir…



DOĞRU YAPILAN ESTETİK CERRAHİ SİZİ KENDİNİZLE BARIŞTIRABİLİR…

Meme kanseri sonrası meme estetiği nasıl olmalı? Meme estetiği, vajina estetiği, burun estetiği, göz kapağı estetiğinde nelere dikkat etmek gerek?

Estetik operasyonlar hem hastalık ve travma nedeniyle ortaya çıkmış görsel bozuklukların hem de estetik kaygıların giderilmesinde çeşitli alternatifler sunuyor.


Estetik cerrahi estetik çözümler sunmalı…
Estetik cerrahi, insanların yüzlerinde ya da vücutlarında kendilerini mutsuz ettiklerini düşündükleri tüm problemlere daha doğal ve başarılı çözümler üretebildiği bir noktaya ulaştı. Gerek sağlık problemleri gerekse de estetik kaygılarla ihtiyaç duyduğumuz estetik cerrahi, karar vermeden önce iyi düşünülmesi ve araştırılması gereken, ancak doğru ellerde amacına ulaşan bir uzmanlık alanıdır.

Meme kanseri sonrası meme estetiğinden, göz kapağı estetiğine pek çok farklı ihtiyaca cevap veren estetik cerrahi operasyonlarında nelere dikkat etmek gerekiyor? Estetik cerrahi dosyamızda her operasyonu ayrı ele alıp, merak edilen sorulara cevap verdik.

Meme kanserini yendim peki ya şimdi?

Meme kanseri cerrahisinde “alabildiğin kadar fazla doku al” anlayışı, günümüzde yerini “koruyabildiğin kadarını koru” anlayışına bıraktı. Gelişen rekonstrüktif cerrahi, kadın için hem fiziksel, hem de psikolojik açıdan önemi olan bu organı yerine koyabilmek için farklı yöntem ve seçenekler geliştirdi. Meme estetiğinde uygulanan yöntemleri ve dikkat edilmesi gereken noktaları Medicana International İstanbul Hastanesi Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Kutlu değerlendirdi. 

Rekonstrüktif Teknikler:

Lumpektomi yani meme dokusunun bir kısmının alınması operasyonu yapılmışsa, kalan meme dokusuna şekil verilip, sağlıklı diğer memeyi de küçülterek estetik görünümlü memeler oluşturmak mümkündür.
Ancak, daha geniş kitle alımları, deri koruyucu veya tam mastektomiler yani memenin tamamen alınması söz konusu ise ya implant (meme protezi) kullanılır ya da kişinin kendi vücudunun diğer kısımlarından elde edilen diğer dokulardan yararlanılır.

İmplant kullanılırken iki farklı yol tercih edilebilir. İlkinde doğrudan meme implantı yerleştirilir, ikincisinde ise var olan deri, doku genişleticiler kullanılarak genişletildikten sonra altına kalıcı meme protezi yerleştirilir ya da hem doku genişletici, hem de silikon jel içeren iki bileşenli meme protezleri kullanılır. Son yıllarda meme implantlarında oldukça önemli gelişmeler kaydedilmiş ve birçok seçenekler sağlanmıştır.

Otolog rekonstrüksiyon yönteminde de iki seçenek söz konusudur. Kişinin kendi vücut dokularından yararlanılan yöntemlerde elde edilen dokular şekillendirilir ve meme oluşturulur. Örneğin, alt karın derisi, üst kalça veya alt kalça derisi altındaki yağ tabakası ve kas ile birlikte kaldırılarak meme şekline getirilir. İkinci seçenekte ise sırt veya uyluk derisi, altındaki kas ile kaldırılır, meme bölgesine damarı ile birlikte nakledilir, altlarına meme protezi konur ve meme şekline getirilir.

Son zamanlarda yavaş yavaş devreye sokulan bir yöntemde ise, mastektomi sonrası kalan deri, negatif basınç uygulayan özel sütyen yoluyla önce genişletilmektedir. Daha sonra, liposuction uygulanarak başka bölgelerden elde edilen yağ dokusu, özel bir süreçten geçirilerek genişletilmiş meme derisinin altına enjekte edilir ve meme kütlesi oluşturulur.

Hangi teknik seçilirse seçilsin dikkat edilmesi gereken nokta, hastalığın primer odağının izlenebilmesinin engellenmemesidir.

Meme kanseri sonrası meme estetiği kimler için riskli? 

Küçük damarların hastalıkları, diyabet, obezite, kronik akciğer hastalıkları, doku alınacak yerlerde eski ameliyat veya yaralanma nedeniyle oluşmuş iz veya doku, kalp hastalıkları, psikolojik sorunları olmak, sigara kullanımı, ışın tedavisi görülmüş olması durumlarında risk büyümektedir.

Komplikasyonlar neler? 

Kanama, enfeksiyon, seroma yani doku sıvısı toplanması, kısmen veya tamamen doku tutmaması, asimetri, yara iyileşmesinde gecikme ve kötü iz kalması olası riskler olarak sıralanabilir.

Ne zaman yapılmalı? 

Rekonstrüksiyon, meme kanser cerrahisi sonrası aynı oturumda veya daha sonraki bir zamanda yapılabilir. Bekleme süresi hastanın durumuna göre değişkenlik gösterir. Kanserin tipi, yayılımı, radyoterapi veya kemoterapinin yapılmadığı, derinin durumu ve hastanın tercihleri cerrahi müdahale kararının verilmesinde belirleyici etkenlerdir.

İyileşme süreci nasıldır? 

İyileşme süreci seçilen rekonstrüksiyon yöntemine göre değişir. Meme protezi kullanıldığında birkaç gün sürerken, karın derisi ve kas kullanılan uygulamalarda hastanın iyileşmesi birkaç haftayı bulabilir.

Rekonstrüksiyon sonrası nelere dikkat etmek gerekiyor? 

Meme cerrahisi sonrası izleme hayati önemdedir. Başlangıçta muayeneler aylık olarak aksatılmadan sürdürülmelidir. İlerleyen zamanlarda ise daha geniş aralıklar halinde, mamografi, ultrasonografi ve MRI çektirilebilir.

Vajinal sorunlar estetikle çözümlenebilir…

Genital bölgede oluşan esneme, sarkma ve vajinadaki asimetrik problemler kadınları mutsuz eder ve özgüvenine zarar verir. Doğuştan, doğum sonrası, yaşlanma ve travma gibi nedenlerle oluşabilen bu problemleri estetik müdahalelerle ortadan kaldırmak mümkündür. Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Jule Esen, cinsel bölge estetiğinin, kişinin özgüvenini arttırdığını ve sağlıklı bir cinsel birliktelik açısından önem taşıdığını söylüyor.


‘Vajinal gençleştirme’, ‘vajinoplasti’, ‘labioplasti’ olarak adlandırılan cerrahi prosedürlerle, dış genital bölge ve vajinaya daha genç bir görünüm sağlamak, düzeltmek ve güzelleştirmek mümkün. Son yıllarda gittikçe talep gören cinsel bölge estetiği, sanıldığının aksine sadece estetik kaygılarla yapılmıyor. Kişinin hem kendine olan özgüveninin artması hem de sağlıklı bir cinsel birliktelik yaşayabilmek açısından bu tip operasyonlar oldukça önem taşıyor.

Genital bölge estetiğini gerektiren sorunlar nelerdir?

Genital bölgede oluşan hasarlar hijyenin kötü etkilenmesine, sık geçirilen enfeksiyonlara ve pelvik ağrıya neden oluyor. Zor ve çok kilolu bebek doğurma gibi etkenlerle meydana gelen pelvik yapıların hasarı, idrar kaçırma sorununa yol açıyor.

Vajinal doğum, yaşlanma, travma veya genetik nedenlerle vajinal doku ve çevresindeki kasların sıkılığı, gerginliği ve gücü kaybedilebilir. Birçok kadın vajinasında gevşeklik nedeniyle tatminsizlik hissederken, erkek partneri de cinsel ilişki esnasında aynı duyguyu hisseder.

Labium minör denilen küçük dudaklardaki uzunluk, genişlik, düzgünsüzlük veya doğumdan kaynaklanan vajina girişindeki travmalar da genital bölgenin kötü görünmesine neden olabilir. Bu durum cinsel ilişki esnasında rahatsızlık, kronik ağrı, aşırı hassasiyet ve dar kot, mayo gibi giysilerin giyilmesi sırasında rahatsızlık yaratabilir. Çoğu kadın bu şikâyetlerle yaşamaya devam eder oysaki saydığımız tüm bu problemler kadınların yaşam kalitesini olumsuz etkiler ve tedavisiyle düzeltilmeleri mümkündür.

Genital bölge estetiğinde hangi yöntemler uygulanıyor?

Vajinoplasti

Vaginoplasti, bilinen adıyla vajinayı daraltma operasyonu genellikle bir veya birden fazla vajinal doğum gerçekleştirmiş, zorlu, kilolu bebek doğumu hikâyesi olan kadınların ihtiyacı olabilecek bir operasyondur. Bu tip durumlarda şikâyet penisi kavrayamama, hissedememe, cinsel ilişki esnasında duyulan bolluk hissi ve hava çıkarma sesi gelmesidir. Bu operasyonda amaçlanan vajinadaki bol kısmı cerrahi olarak çıkartıp daraltmak ve altındaki bağ ve kas dokusunu penisi güzel kavrayacak şekilde sıkılaştırmaktır. İleri yaşlardaki kadınlarda da zayıflayan bağ ve kas dokusu nedeniyle idrar torbası ve kalın bağırsakta vajinaya doğru şişme görülebilir. Bu hastalara da vajinanın ön ve arka duvarına cerrahi düzeltme yapılır, idrar torbası ve bağırsağın vajen duvarına doğru bombeleşmesi ortadan kaldırılır. Operasyon lokal veya genel anestezi ile yapılabilir ve ameliyat yaklaşık 30-45 dakika sürebilir. Ameliyattan sonra 1-2 saat gözlem odasında istirahat eden hasta yürüyerek evine gidebilir. Operasyondan 4-5 hafta sonra cinsel ilişkiye girilebilir. Genellikle eriyen dikiş iplikleri kullanıldığı için dikişlerinin alınmasına ihtiyaç duyulmaz. Oldukça yüz güldürücü ve memnuniyet verici bir operasyondur.

Labioplasti 

Genital bölgede büyük dudakların iç kısmında yer alan küçük dudaklar yani labium minörlere yapılan cerrahi düzeltme operasyonuna ‘labioplasti’ adı verilir. Labium minörler her kadında değişik büyüklükte ve yapıda olabilir, ancak olması gereken normal şekli, büyük dudakların içerisinde, klitorisin her iki yanından aşağı doğru silik bir halde yer alması ve büyük dudakların dışına doğru taşmamasıdır. Aksi olduğu durumlarda yani vajinayı ve idrar deliğini çevreleyen bu küçük dudakların aşırı büyük, aşırı kıvrımlı ve büyük dudakların içinden dışarı taşacak tarzda uzun olduğu durumlarda, gözle görülür estetik şekil bozukluğunun yanı sıra hijyenik ve cinsel yaşamı olumsuz etkileyen sorunlar gelişebilir. 

Bu tip şekil bozukluğu olan kadınların doktora başvurma sebeplerinin başında, görünümünden dolayı kendini rahatsız hissetme, özgüvenini yitirme ve bu sebeplerle cinsel ilişkiden kaçınmadır. Ayrıca büyük dudakların dışına taşan küçük dudaklar, yıllar geçtikçe giderek koyulaşır, zaman zaman iç çamaşırının sürtünmesi, çamaşır ve mayodan bile fark edilebilecek kabarıklık hali, kişisel hijyenin yapılması esnasında tahriş ve acıma gibi sorunlara neden olabilir.  Yapıdaki değişiklikle, biriken akıntı ya da terleme dolayısıyla oluşan salgılar zaman zaman bölgenin kötü kokmasına neden olabilir. Cinsel ilişki esnasında ve sonrasında dokuda mukoza tahriş ve yırtıkları oluşturabilir. 

Labioplasti operasyonu oldukça başarılı sonuçlar alınan bir operasyondur. Şekil bozukluğuna neden olan doku ve kıvrımların fazla kısımları cerrahi olarak çıkarılır, dudaklara olması gereken şekil verilir. Labioplasti operasyonu düzeltilecek olan kısmın genişliğine göre lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Dudaklara olması gereken uygun şekil verildikten sonra bölge eriyebilen dikişler ile dikilir. Operasyon yaklaşık 30 dakika sürer. Hasta uyandırıldıktan sonra yaklaşık 1 saat gözlem odasında dinlendirilir, ağrı ve kanama kontrolü ardından hasta kolaylıkla yürüyerek evine gidebilir. Günlük pansumanları ve reçetesini uygulayan hastanın operasyon bölgesi yaklaşık 7-15 gün içinde iyileşir. 30 günün sonunda bir cerrah eli değmemiş gibi tamamen doğal, güzel ve düzgün bir görüntü elde edilir.
Vajinoplasti operasyonu ve labioplasti, kötü iyileşmiş epizyotomi ve cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olan doğum dikiş izlerini gidermek için de uygulanabilir. Doğuştan genital bölgenin asimetrik olması da düzeltilebilir bir problemdir ve operasyonların ilgi alanındadır. Henüz cinsel yaşamı başlamamış genç kızlara estetik ve hijyenik sebeplerle yapılabilir ve operasyon esnasında kızlık zarına dokunulmaz, bekârete zarar verilmez.

Mons pubis ameliyatı 

Genital bölgenin üst kısmındaki yağlı kısmın, çok kabarıklık olduğu durumlarda ihtiyaç duyulan bir operasyondur. Bu bölgenin fazla şişkin olması, dar pantolon ve kıyafetlerde kötü görünümler ortaya çıkarabilir. Eğer rahatsızlık kişinin değiştirmek isteyeceği boyuttaysa yapılacak liposuction ameliyatı ile giderilebilir.

Klitoral ameliyatlar, g-shot operasyonları 

Cinsel hazzı artırmaya yönelik olan bu operasyonlar lokal anestezi altında yapılıyor, klitoral ve vajinal orgazmı sağlıyor.

Burun estetiği operasyonları artık mucizeler yaratıyor

Burun estetiği operasyonları her geçen gün daha çok insan tarafından tercih ediliyor. Günümüz burun estetiği anlayışında “doğallık” öne çıkıyor. Hem sağlıklı hem de doğal bir buruna sahip olabilmek için bazı önemli detaylara dikkat edilmesi gerekiyor. Medicana International Samsun Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İ. Oğuzhan Aydoğdu, burun estetiği yaptırmak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenleri sıraladı. 

Burun estetiği ameliyatı, sadece daha güzel bir görüntü sağlamak için değil aynı zamanda solunum güçlüğü problemlerini düzeltmek amacıyla da yapılan bir operasyondur. Bu ameliyat ile burun boyutları küçültülebilir, büyütülebilir, yüzle uyumlu hale getirilir, burun ucu veya burun sırtının şekli değiştirilebilir, burun delikleri daraltılabilir, burun ile üst dudak arası açı değiştirilebilir ve burun sırtındaki kemik çıkıntılar alınarak düzeltilebilir.

Kimler burun estetiği yaptırabilir?

Ameliyat, kadınlarda 16, erkeklerde 17 yaşından önce yapılmaz.  Estetik rinoplasti ameliyatında hastanın psikolojik olarak hazır olması ve beklentisinin gerçekçi olması önemlidir. Bu operasyon her ne kadar fizik görünüşünüzü değiştirerek kendinize güveninizi artırsa da size ideal görünümü vermesi mümkün olmayabilir veya diğer insanların size daha farklı davranmasına yol açmayabilir. Modern estetik rinoplastideki eğilim, yapılan işlemlerin burundan nefes alıp vermeyi bozmadan, burnun her bölgesine dengeli bir görünüm kazandırmak ve yapıldığı belli olmayan, abartısız, doğal bir burun görüntüsü elde etmektir.

Ameliyat nasıl yapılır?

Ameliyat, genel anestezi altında gerçekleştirilir. Estetik burun ameliyatı, genellikle bir-iki saat kadar sürer, bazı karmaşık veya ek işlemler gerektiğinde bu süre uzayabilir. Ameliyat sırasında burun derisi alttaki kıkırdak ve kemik dokulardan ayrılır ve istenen biçime getirilir. Biçimlendirme hastanın problemine ve cerrahın seçtiği tekniğe bağlıdır.

Genellikle fazlalık oluşturan doku parçaları çok hassas kesicilerle çıkarılır. Çıkarılan dokular bazen de burnun başka bir kısmında mevcut olan eksikliklerin tamamlanması için de kullanılabilir. Bu nedenle hem içinin hem dışının aynı seansta düzeltilmesi doğru olan girişimdir. Birçok plastik cerrah ameliyat kesilerini burun delikleri içinden yapar. Bazen, özellikle burun ucu problemli hastalarda açık girişim seçilebilir ve burun deliklerini ayıran orta kısımda ufak bir kesi yapılarak buradaki yapıların daha iyi görülmesi sağlanır.
Hastalar genellikle aynı gün veya bir gün sonra taburcu edilirler. 

Burun estetiği operasyonunun riskleri var mı?

Rinoplasti, tecrübeli bir plastik cerrah tarafından yapıldığında komplikasyon olasılığı çok azdır. Ancak infeksiyon, burun kanaması veya anesteziye reaksiyon gibi komplikasyon riski her zaman vardır. Bu risklerin olasılığını cerrahınızın ameliyat öncesi ve sonrası için verdiği tavsiyelere uyarak azaltabilirsiniz. Ameliyat sonrası sızıntı şeklinde kanamaların görülmesi normaldir ve bir iki gün içinde kanamalar tamamen durur. 

Burnumda iz kalır mı?

Rinoplasti ameliyatında burun içinden yapılır ve dışta görünür bir iz oluşmaz. Estetik burun ameliyatında eğer ‘açık teknik’ kullanılırsa veya yayvan burun deliklerinin daraltılması gerekiyorsa sadece burun tabanında, üst dudak ile burun arasında çok az iz kalabilir.

Burun estetik ameliyatlarından sonra sadece yüzde 5 oranında oluşabilen, istenilmeyen kalıcı şişlikler gibi küçük bir deformiteyi düzeltmek için ikinci bir cerrahi girişim gerekebilir. Bu operasyonlar, ilk ameliyata göre daha kısa sürer ve genellikle lokal anestezi altında yapılır. Bu tür estetik burun düzeltme ameliyatlarının, şişlikler tamamen düzeldikten sonra tercihen altı ay sonra yapılması uygun olur.  Ancak tecrübe ve bilgi yönünden yetersiz cerrahlar tarafından yapılan hatalı ameliyatlar sonucunda oluşan önemli deformiteler veya şekil bozukluklarının düzeltilmesi çok daha güçtür.

Cerrahınız size ameliyata nasıl hazırlanacağınız konusunda, yeme ve içme kuralları, sigara içiliyorsa en az 1 hafta önce kesilmesi, yüz yıkanması, gibi talimatlarda bulunacaktır. Bu uyarılara dikkatle uymanız, ameliyatınızın daha kolay geçmesine yardımcı olur.

Estetik burun ameliyatı sonrası 

İlk 24 saat içinde yüzünüzü şiş hissedersiniz, burnunuz ve başınız ağrıyabilir. Ancak ağrı kesicilerle bu durum kesinlikle ortadan kalkar. 

Estetik burun ameliyatı sonrası genellikle tampon kullanılmaz. Ancak gerekirse burun içine silikon ve nefes almayı sağlayan delikli  tamponlar yerleştirilir. Bu kısa tamponların alınması çok kolaydır ve ağrılı değildir. Ameliyatta burun üstüne alüminyum özellikli atel konulur. Bu atel 7-10 gün içinde alınır ve yerine bandaj uygulaması yapılır. Gözkapakları ve çevresinde oluşabilecek morluklar 7-10 günde kaybolur. Burun sırtında ise 15-20 gün veya daha uzun sürebilen şişlikler olabilir. Bu şişliklerin yüzde 80-90’ı ilk ayda geçer. Kalan şişlikler ise 6-12 ayda düzelir.

Ameliyat gününün akşamı yataktan kalkıp çok az yürüyebilecek duruma gelebilirsiniz. Yatağınıza geldikten bir iki saat kadar sonra ağızdan sulu gıdalar almaya başlayabilirsiniz. Şişlik ve morluğun büyük kısmı iki hafta içinde geçer. Şişliklerin yüzde 90 civarı ilk ay içinde düzelir. Geri kalan kısmı ise 6 – 12 ay içinde tamamen geçer. Dokularınız iyileşirken en az bir ay kadar burnunuzu çarpma ve güneş yanığına karşı korumanız gerekir. Burun tamponlarınız özel bir işlem yapılmadı ise ertesi gün çıkarılır ve kendinizi daha rahat hissedersiniz. Burun sırtına konan plastik atel ödemlerin azalmasına bağlı olarak bir süre sonra gevşer. Tamamen normal hayata dönebilmeniz birkaç hafta alabilir. Aşırı efor gerektiren jogging, yüzme, eğilme, cinsel ilişki gibi kan basıncını arttıran aktivitelerden 2 hafta kaçının… 

Estetik burun ameliyatı sonrası ilk günlerde, yüz mor ve şişken hasta daha iyi olacağını kolaylıkla unutur, birçok hasta plastik cerrahi sonrası kendisini depresyonda hisseder. Merak etmeyin, bu gayet normal ve anlaşılabilir bir durumdur. Her geçen gün şikayetlerin azalması ve ortaya daha memnuniyet verici bir görüntü çıkmasıyla hastanın da morali düzelir ve kendini daha iyi hisseder.


Göz estetiğiyle daha genç bir görünüm…

Medikal teknolojinin ilerlemesi ve ortalama yaşam süresinin uzaması, “nasıl daha genç görünebiliriz?” sorusunu da beraberinde getirdi. Dolgu, botox, mezoterapi, prp gibi metotlar ve estetik operasyonlar daha genç gözükme arzusunda olan insanlar için geliştirilen metotlardan bazıları. Yılların izini silmekte kullanılan estetik operasyonların en önemlilerinden biri, göz kapağı estetiği operasyonu. Çünkü yaşımızı en çok sarkan göz kapaklarımız ele veriyor. 

Göz kapağı estetiği operasyonu, blefaroplasti ve yöntemlerini,  Medicana Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özgür Yaşar anlattı.

Üst göz kapağı zamanla sarkar ve gözün üzerine düşer. Kaşlar ve göz kenarları da bu sarkmadan etkilenirler. Yıllar içerisinde yerçekimine yenik düşen göz çevresi dokularındaki bu düşüş, kişinin daha yorgun ve yaşlı görünmesine neden olur. Göz kapağı sarkmaları yapısal olarak gençlik döneminde de karşımıza çıkabilir ve her iki durumda da kimi insanlarda moral bozukluğu, memnuniyetsizlik ve motivasyon kayıplarına yol açan bir durumdur.

Göz kapağı estetiği operasyonu nasıl yapılır?

Göz kapağı estetiği sırasında sarkmış ve gevşemiş göz kapağı derisi ile birlikte, deri altındaki bir miktar ince kas tabakası da alınır. Bu sayede göz kapakları üzerinde gereksiz ağırlık yapan bu dokulardan kurtulmuş oluruz. İşlem, lokal anestezi altında yapılır ve yaklaşık 45 dakika sürer. Deneyimli ellerde yapılan işlem sonrasında göz çevresinde veya kapaklarda herhangi bir dikiş izi kalmaz. 

İyileşme süreci nasıldır?

Blefaroplasti sonrasında genelde 1 haftada tam bir iyileşme gerçekleşir. Eğer kişi kan sulandırıcı gibi bir ilaç kullanıyorsa bu bilgiyi mutlaka doktoruyla paylaşmalıdır. Aksi takdirde iyileşme süreci hematom, ödem gibi nedenlerle uzayabilir. İşlem sonrasında yaklaşık 3 hafta kadar göz kapakları üzerine pomad veya merhem gibi lokal ilaçlar kullanılır.

Blefaroplasti genellikle üst göz kapaklarındaki yaşlanma belirtilerinin giderilmesi amacıyla yapılan bir operasyondur ama gözaltı torbalarının ve sarkmalarının giderilmesi için de uygulanır.

Oluşturma: 11.10.2016 12:00
Son Güncelleme: 13.02.2021 09:45
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu