KURUMSAL HABERLER


+A A-

Prostat ve Prostat Kanseri



Prostat büyümesi hastalığı 40 yaş ve üzerinde 3 erkekten birinde görülür. Prostat sidik torbasının önünde yani mesanenin önünde 20-25 gram ağırlığında bir bezedir. İdrar çıkış yolu bunun içinden geçer. Bunun büyümesi halinde prostat büyümesi hastalığı diyoruz. Prostat büyüdüğü zaman idrarın içinden geçer ve idrar çıkış yolunu daraltmaya başlar. Daraltmaya başladığı zaman da hastanın şikayetleri başlar. Prostatın kendine has bir fonksiyonu da vardır. Meni yolları testisten gelir, prostatın içine açılır. Dolayısı ile penisin içinden çıkarak son bulur. Meni yollarının açılış noktası prostatın içindedir. Prostat bölgesinde meninin sıvısına katıldığı vücuttan fonksiyon gören bir bezedir.bu doğuştan da olur. Bunun büyüklüğü küçüklüğü önemli değildir. Önemli olan prostatın çıkış yolundaki içeri doğru büyümesidir. İçeri doğru büyüdüğü zaman sidik torbasının önüne bir bariyer teşkil ettiği için sidik torbası tam boşalamaz. Boşalamadığı için belli bir miktar kalabilir. Sidik torbası çabuk dolar ve tam boşalamadığından dolayı mesanenin adalesi gerilir. Gerildiği için sinirler vasıtası ile beyin işeme merkezine gider. Beyin kalk git işe komutu verir. Şahıs kalkıp gider boşaltır. Fakat  önünde bariyer olduğu için tam boşaltamaz, boşaltamadığı için sidik torbasının belli bir bölümü dolu kalacaktır. Dolu kaldığı içinde tekrar çabuk dolacaktır. Bu sirkülasyon böyle devam eder.


Prostatın belirtileri;


Geceleri sık sık idrara çıkma, idrarını yaptığı halde sidik torbasında idrar kaldığını hissedebilme.


40 yaş üstü ıkınmalarının (ıkınmalara bağlı fıtık olabilir) nedeni prostat büyümesine bağlıdır. 40 yaşına geçen her 3 erkekten biri şikayeti olsa da olmasa da mutlaka ve mutlaka senede bir defa prostat büyümesi ile ilgili kontrolden geçmelidir. Sık sık idrara çıkma, sidik torbasının boşalamaması ağrı yapmadığı için doktora gitme gereği duymuyoruz. İdrar yapmada çok zorluk yaşandığı zaman doktora gitme ihtiyacı olur. Prostat kanseri çok önemli bir hastalıktır. Dünyada en önemli hastalıkların başında gelir. Senede bir defa her sağlıklı 40 yaş üstü erkeğin PSA kontrolü mutlaka yaptırması zorundadır. Niçin zorundayız; kendi yaşamı için ve erken teşhis için. Erken yakaladığımız zaman metastaz yapmadığı için prostat kanseri yüz güldürücüdür ve yaşam süreci uzundur. PSA sonucu hemen yüksek çıkınca kanser anlamına gelmiyor. İdrar yolu enfeksiyonu da o an için yükseltebilir, bisiklete sık binen biri içinde yüksek çıkabilir. PSA’sı yüksek çıkan hastaya 10-15 günlük antibiyotik tedavisi veriyoruz. Bu tedavi bittikten sonra tekrar bir PSA’sına baktırıyoruz, ve gelen PSA sonucu hala yüksek ise o zaman biyopsi yaparak patolojiye gönderiyoruz. Gelen patoloji sonucunda da kanser olup olmadığı belli olur.


Biz erken prostat tanısından korkmayız, yaşam süresi uzun olur. Metastaz yapıp geç kalan prostat kanserlerinde yaşam süresi kısadır. Prostatın en ideal tedavisi TUR dediğimiz yöntemle ameliyatını yapıp ertesi gün evine gönderiyoruz.

Oluşturma: 21.01.2015 12:00
Son Güncelleme: 05.08.2017 12:47
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu