Suda boğulma tehlikesi geçiren kişiye neler yapılmalı? Balıklama atlamak neden tehlikeli? Medicana Sağlık Grubu uzmanları yorumladı.
Yaz ve su şahane bir ikili. Riskleri bertaraf edip sağlıklı bir yaz geçirebilirsiniz.
Suda boğulma tehlikesi geçiren kişiye ilk yardım çok önemli. Öncelikle, sudan insan çıkarma ve kurtarma, konusunda eğitimli kişiler tarafından yapılmalı. Eğer suda boğulma tehlikesi geçiren kişiye yakınsanız yere eğilerek ona kürek, havlu, ceket yardımı ile uzanın. Eğer uzaktaysanız tahta veya can simidi gibi batmayan bir cismi ona doğru fırlatın. Yüzerken boğulma tehlikesi geçiren birinin size sarılmasına izin vermeyin.
Suda Boğulmada Yapay Solunum
Suda boğulmalarda, nefes borusunun kasılmasına bağlı olarak çok az miktarda su akciğere girer. Fakat bu suyu çıkarmak için vakit kaybetmeden hemen suni solunuma başlanması ve ambulans çağrılması gerekir. İlk yardımda temel amaç akciğerlere hava girmesini sağlamak olduğu için boğulan kişi hızla kıyıya çekilip ağızdan ağıza yapay solunuma başlanmalı. Hastanın kendi solunumu gelene kadar yapay solunum sürdürülmeli. İçerideki az miktardaki sıvının çıkması için suni solunum kuvvetli yapılmalı ve hava köpürerek çıkmalı. Suda boğulma tehlikesi geçiren kişinin üzerindeki ıslak elbiseler çıkarılmalı, battaniye gibi kalın bir şey sarılarak vücut ısısı artırılmalı. Sonrasında kişinin akciğerlerinde suyun açtığı hasarı değerlendirmek amacıyla mutlaka hastaneye kaldırılmalı ve 48 saat süreyle kontrol altında tutulmalı.
Tuzlu deniz suyu ile meydana gelen boğulmalarda yaş akciğer denen bir durum oluşur. Tatlı suyla olan boğulmalarda da kuru akciğer denen patoloji oluşur ki her iki durum da akciğere ciddi anlamda zarar verir ve hastanede yatış gerektirir. Bazen bu durum geri dönüşümsüz akciğer hasarına sebep olabilir.
Suya Balıklama Atlamak Bir Kumar
Suya balıklama atlama ve derinliği belli olmayan sulara yüksekten atlamanın riski, hayatınızla kumar oynamakla eşdeğer. Suya balıklama atlarken yapılan bir hata boyun kemiğinin kırılmasına, ardından da omurilik yaralanmasına neden olabilir. Balıklama atlamak, su derinliği iki metreden az ise oldukça tehlikelidir. Başın elden önce suyun tabanına çarpması nedeniyle boyun kemiklerinde kırılmalar oluşabilir. Kırık, omurga içinden geçen omuriliği (bir santim çaplı) zedeleyebilir ve çoğu zaman kopartabilir. Omurilik hasarlarının en tehlikeli olduğu yer boyun bölgesinde olanıdır.
Başın ani olarak suyun tabanına çarpması ani ölümlere veya ömür boyunca kalacak felçlere neden olabilir. Balıklama dalma sonrasında boyun hasarı oluşmasa bile başın sert zemine çarpması nedeniyle ani bilinç kaybı da gelişebiliyor. Bu nedenle çok iyi yüzme bilenlerin bile boğulma tehlikesi var!
Boyun Travması Şüphesi Varsa Ne Yapılmalı?
Boyun travması geçirdiği bilinen ya da şüphe edilen kişiler, boyun bölgesi sabit hale getirilerek, mümkün olduğunca kısa sürede tam donanımlı bir sağlık merkezine ulaştırılmalı. Hızlı hareket etme endişesi ile hastalara daha çok zarar verebilecek transfer şekillerinden kaçınılmalı, hastanın mevcut olan pozisyonu uzman bir hekim tarafından görülene kadar korunmaya çalışılmalı.
ETİKETLER
Boğulma, suda boğulma, balıklama atlama