KURUMSAL HABERLER


+A A-

Kalp anomalisi anne karnında teşhis edilebiliyor



Kalp anomalisi anne karnında teşhis edilebiliyor

Bebeklerde kalp anomalisi

Bebek ve çocuklarda görülen doğumsal kalp anomalisi günümüzde başarıyla tedavi edilebiliyor. Çocuk cerrahisi birimi olan merkezlerde, en son cerrahi tekniklerle gerçekleştirilen uygulamalar sayesinde, kalp anomalisi olan çocuklar hayatlarını sağlıklı birer erişkin olarak sürdürebiliyor.

Ülkemizde bebeklerde doğuştan kalp hastalığı görülme sıklığı 1000’de 8. Yani her 1000 doğumdan 8’inde bebekler kalplerinde çeşitli anomalilerle doğuyor. Bu da her yıl, ülkemizde ortalama 12 bin kalp hastasının dünyaya gelmesi demek! Gelişen tıbbi yöntemlerle bu sorunları bebek henüz anne karnındayken tespit etmek ve doğumdan hemen sonra operasyon ya da cerrahi olmayan metotlarla tedavi etmek mümkün. 

Doğuştan gelen kalp anomalilerinin pek çok sebebi var. Ancak bu sebeplerin hepsi bilinmiyor. Bu anomalilere yol açan faktörlerin en bilinenleri şunlar: Annenin sigara ya da alkol kullanması, diyabet ve epilepsi gibi kronik hastalıklar nedeniyle düzenli alınan ilaçlar. Tablo ürkütücü gibi dursa da bebeklerde görülen kalp anomalisi günümüzde ‘fötal ekokardiyografi’ yöntemi ile hamileliğin 4. ve 5. ayından itibaren tespit edilebiliyor.

Çocukta romatizmal kalp hastalıkları
Çocuklarda kalp hastalıkları çeşitli kalp anomalileri sonucu gelişebiliyor. Bunlar arasında sıklıkla rastlananların başında ‘mavi çocuk’ olarak tanımlanan, kirli kanın temiz kan tarafına geçtiği hastalık geliyor. Bu çocuklar morumsu bir renge sahip oluyor, çok çabuk yoruluyor. Tabloya bazen bayılmalar da eşlik edebiliyor. Bazı çocuklarda, temiz kanın kirli kan tarafına geçmesine neden olan anomaliler de olabiliyor. Bu çocuklarda, akciğer enfeksiyonları ve sonrasında kalp yetersizliği görülebiliyor. Çocuklarda rastlanan diğer bir grup kalp hastalığı da romatizmal kalp hastalıkları. Çoğunlukla önce boğaza yerleşen bir bakteri kaynaklı olan bu hastalık, kalp kapakçıklarında deformasyona yol açabiliyor. Ayrıca, ritm bozuklukları da bazen doğumsal kalp anomalileri sonucu bazen de herhangi bir nedene bağlı olmaksızın ortaya çıkabiliyor.

Kalbi hasta çocuk çabuk yoruluyor
Kalplerinde sorun olan çocuklarda en sık görülen şikayetler şunlar: Morarma, çabuk yorulma, ağladığında, biraz koştuğunda hatta yürüdüğünde morarmasının artması... Birkaç adım attığında yorulan çocuk hemen dinlenmek isteyebiliyor. Annelerin bu durumda dikkatli olması özellikle ailelerinde kalp hastalıkları olanların hemen bir uzmana başvurarak çocuğunu muayene ettirmesi gerekiyor.

Oluşturma: 18.04.2016 12:00
Son Güncelleme: 25.07.2017 09:49
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu