KURUMSAL HABERLER


+A A-

ANNE KARNINDA BEBEĞİN GELİŞİMİ, ANNENİN BESLENMESİNDEN HATTA GEBELİK ÖNCESİ DÖNEMDEKİ BESLENMEDEN ETKİLENİR.



ANNE KARNINDA BEBEĞİN GELİŞİMİ, ANNENİN BESLENMESİNDEN HATTA GEBELİK ÖNCESİ DÖNEMDEKİ BESLENMEDEN ETKİLENİR.

Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, hamilelik döneminde tüketilen kimyasal ilaçlarla yetiştirilmiş sebze ve meyvelerin; yine genetiği ile oynanmış gıdaların, doğal değil katkı maddelerinin yer aldığı yemlerle beslenmiş hayvanlardan elde edilen gıdaların bebekler için zeka geriliğine yol açtığının kanıtlandığını söyleyen Medicana International Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Ali Seven, “Hamilelik döneminde besinler aracılığı ile hem anneye hem de bebeğe bulaşan mikroorganizmalar, kimyasal maddeler, inorganik elementler, toksik kimyasallar, hormonlar, katkı maddeleri, paketlenmiş gıdaların hemen hemen hepsinde bulunan zararlı maddeler kanser gibi ciddi sağlık sorularına yol açabilmektedir. Bu nedenle hamilelik hazırlığında olunan dönemde, hamilelik döneminde ve emzirme sürecinde anne adayları organik beslenmeye önem vermelidir.” dedi.


Doç. Dr. Ali Seven yetişkin insanların suni gübre, böcek ilacı, antibiyotik, çeşitli hormonlar, kimyasal katkı maddelerine karşı belli bir toleransa sahip olmalarına karşın, anne karnındaki ve doğumdan sonra gelişimlerin ilk dönemlerinde bebeklerin böyle bir toleransa sahip olmadıklarının unutulmaması gerektiğini söyleyerek, ”Bu maddeler insan genomu üzerinde çeşitli olumsuzluklara yol açabilir. Bu sebeple de özellikle anne adayları ve emzirme dönemindeki anneler, çocuklar organik gıda tüketmeye özen göstermelidir. Meyve ve sebzelerde oluşan zararlar; anne adayları ve çocuklar tarafından tolere edilemez”. dedi.


Konu ile ilgili yapılan araştırmaların organik gıda ile beslenen anne adaylarında gebelik zehirlenmesinin (preeklempsi) daha düşük oranda ortaya çıktığını söyleyen Medicana International Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Ali Seven, “Günümüz bilgileri ışığında gebelere ne zaman ve hangi organik gıdaları tüketeceklerini söyleyebilmemiz için maalesef elimizde yeterli veri yoktur. Ancak tüm anne adaylarına ve anneliğe hazırlanan kadınlara, ürünün organik olup olmadığına bakmaksızın, günde en az beş porsiyon meyve ve sebze içeren dengeli bir diyet takip etmesini öneriyoruz. Çünkü sebze ve meyvelerin sağlık üzerine yararlı etkileri net olarak biliniyor. Tabi ki biz sağlık profesyonelleri organik alternatiflerin daha yararlı olduğu kanaatindeyiz.” dedi.


Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Ali Seven, günlük hayatta, gebelikte ve emzirme döneminde bu kimyasallardan kaçınmak için öncelikle her gıdanın mevsiminde tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi. Çünkü mevsimi dışında satılan meyve ve sebzelerin serada yetiştirildiğine dikkat çekerek bu besinlerin kimyasallara, katkı maddelerine ve geliştirmek için kullanılan zirai hormonlara maruz kaldıklarını söyledi. Ayrıca alınan tüm meyve ve sebzelerin iyice yıkanıp durulanması gerektiğini; özellikle çilek, şeftali, üzüm, kiraz, böğürtlen, kış kabağı, yeşil fasulye, elma, ıspanak, armut, domates gibi besinleri alırken mümkünse organik olanlarının tercih edilmesinin önemini belirtti. Doç. Dr. Seven “İthal ürünler yerine mümkün olduğu kadar yerli ürünler tercih edilmesi faydalı olacaktır. Ayrıca bu tip kimyasallar yağ dokusunda biriktiği için kırmızı ette görülen yağların ve kümes hayvanlarındaki deri ve görünen yağların temizlenerek bu besinlerin tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Mümkünse organik yağların; düşük yağ içeren organik süt ve süt ürünlerinin tercih edilmesi anne ve bebek sağlığı açısından fayda sağlayacaktır.” dedi.

Oluşturma: 23.09.2018 12:00
Son Güncelleme: 24.03.2021 01:42
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu