UZMAN GÖRÜŞÜ


+A A-

Şaşılık Nedir? Kimlerde Görülür? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?




 

Medicana International İstanbul Hastanesi Göz Hastalıkları bölümünden Doç. Dr. Sait Alim "Şaşılık Nedir? Kimlerde Görülür? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?" sorusunu sizler için yanıtlıyor:

Şaşılık, göz paralelliğinin kaybolmasına bağlı olarak oluşan bir bozukluktur. Normalde iki gözümüz paralel olarak bakar. Hangi göz hangi tarafa dönerse, ona paralel olarak diğer göz de onu takip eder. Eğer bir göz karşıya bakarken diğer göz sağa, sola, yukarı, aşağı bakma eğiliminde olursa, buna şaşılık diyoruz. Bu, tek gözde olabildiği gibi iki gözde de olabilmektedir.

Şaşılık genellikle hayatın erken dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Özellikle çocuklarda görmekteyiz. Şaşılığı olan ya da fark eden aileler muayeneye getirdiği zaman, biz çocukları detaylı muayene etmekteyiz. Bu muayenelerde eğer şaşılık olan çocukta yüksek derece tespit etmişsek, bu hastalarda öncelikle tedavimiz gözlük olmaktadır. Refraktif akomodatif ezotropya dediğimiz içe şaşılık hastalığında özellikle gözlükten fayda görmektedir. Gözlükle ilerleyen dönemlerinde kayma tamamen düzelmektedir.

Eğer gözlük fayda etmiyorsa ya da gözlüğe rağmen kayması varsa, bu hastalara cerrahi uygulamaktayız. Şaşılık hastası ya da işte gözünde kayma olan hasta zamanında tedavi edilmezse ne olur? Tedavi edilmezse, bu hastalarda ileride gözünde tembellik oluşmakta, kayan göz az görmektedir. Bu tembellik de tedavi edilmediği zaman ileride az görmeyle sonuçlanmaktadır. Bununla birlikte şaşılık ameliyatı zamanında yapılmayan çocuklarda derinlik hissi dediğimiz stereopsis oluşmamaktadır.

Özetle, göz kaslarındaki veya göz kaslarını uyaran sinirlerdeki bozukluğa bağlı şaşılık ya da göz kayması ortaya çıkmaktadır. Göz kayması olan çocukların detaylı olarak göz hastalıkları polikliniklerinde muayeneleri gerekmektedir ve gereken tedavilerin zamanında yaptırmaları gerekmektedir.

Detaylı Bilgi almak için bizimle iletişime geçin. 

Oluşturma: 27.03.2025 17:22
Son Güncelleme: 27.03.2025 17:24
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son İçerikler