KURUMSAL HABERLER


+A A-

Covid 19 ile İlgili En Çok Merak Edilen Sorular



Covid 19 ile İlgili En Çok Merak Edilen Sorular


Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Uz. Dr. Volkan Taşkın, Covid 19 ile ilgili en çok merak edilen sorulara cevap verdi. Coronavirüs belirtilerinin fark edildiği anda ya da şüpheli temasınız olduysa hemen doktora başvurulması gerektiğinin de altını çizdi. Taşkın sorulara şu şekilde cevap verdi.

PCR Testi Nedir?

Virüsün varlığını ortaya koyan, burun ve boğazdan sürüntü alınarak yapılan bir antijen testidir. PCR Testinin pozitif sonuç vermesi kişinin o anda virüsü taşıdığı anlamına gelir.

PCR Testi Nasıl Yapılır?

PCR Testi, burun ve boğazdan ucunda pamuk olan ince bir çubuk yardımıyla sürüntü alınarak yapılır.

PCR Test Güvenilir Mi?

Koronavirüs salgınının kontrol altına alınabilmesi ancak PCR testi ile mümkündür. Son derece güvenilir olan test taşıyıcı olarak adlandırılan hastaların da belirlenebilmesinde önemli rol oynar.

Kimlere PCR Testi Uygulanır?

PCR Testi, Covid 19 belirtilerini taşıyan ya da taşımayan herkese yapılabilmektedir. Hastanın durumuna göre doktor kararıyla üst ve alt solunum yollarından örnek alınarak yapılır.

PCR Testi Nerede Yapılır?

PCR testi ve antikor testinin ancak Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı, referans laboratuvar olarak kabul ettiği ve kendi sitesinde de bu laboratuvar isimlerini açıkladığı yerlerde yapılır. Medicana Konya Hastanesi olarak bu tetkikleri laboratuvarımızda çalışabilmekteyiz.

PCR Testi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

PCR testinin yapılış aşamasında tüm sağlık tedbirlerine dikkat edilmesi, örneğin doğru zamanda doğru şekilde alınması çok önemlidir. Tüm hijyen kurallarına uyularak laboratuvara teslim edilmesi gerekir.

Hastanın Covid 19 Virüsü Taşıdığı Nasıl Anlaşılır?

Bir hastanın Covid 19 virüsü taşıdığı üç farklı testle anlaşılabilir. PCR Testi için, burun ve boğazdan sürüntü örneği alınır. Bu virüsün varlığını ortaya koyan bir antijen testidir. PCR’ın pozitif olması, o anda o kişide virüsün olduğu anlamına gelir.

Antikor - Antijen testi ise bazı vücut hücrelerinin ürettiği bir savunma cevabıdır. Antikor kanda bulunur. Dolayısıyla tüm antikor testleri kanla yapılmak zorundadır. Vücudun bir ön cevap bir de geç cevap olmak üzere 2 tip cevabı vardır.

Erken Sonuç Almak Mümkün

İki tür antikor testi bulunmaktadır. Bunlardan ilki erken sonuç alınan İmmunoglobulin M testi, ikincisini ise geç sonuç alına İmmunoglobulin G testidir.

Erken cevapta İmmunoglobulin M ve İmmunoglobulin G de cevaptır. Bu test her ikisini de çıkartır. Şuanda Türkiye’de 2 tip test vardır. Biri kart test dediğimiz hızlı testtir. Bu test 2 saat içinde neticeyi gösterir. Bu test; kişinin parmak ucundan veya damarından alınan bir miktar kan test kitinde yer alan bir alana yerleştirilir, o kart test paneli içinde bulunan kimyasallar sonucunda hiç çizgi oluşmaya bilir ki bu testin sonucunun negatif olduğu anlamına gelir. İmmunoglobulin M kısmında çizgi oluşursa; kişide İmmunoglobulin M tipi antikor olduğu anlamına gelir. Bu kişide erken yanıt oluşmuş demektir. İmmunoglobulin G bandında çizgi oluşursa; kişide İmmunoglobulin G tipi antikor var anlamına gelir. Bu kişide geç yanıt oluşmuş demektir

İmmunoglobulin M testinin pozitif çıkmasının Covid-19 anlamına geldiğini ifade edip, kişi o anda hastadır demektir.

İmmunoglobulin G’nin tek başına pozitif çıkmasının kişinin eskiden korona virüs geçirmiş dolduğunu anlamında geldiğini belirtir. Yani kişi bağışıklık kazanmıştır.



Oluşturma: 30.11.2020 12:00
Son Güncelleme: 07.12.2021 12:38
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu