KURUMSAL HABERLER


+A A-

Üçlü Salgın için Bağışıklık Güçlendirin



Üçlü Salgın için Bağışıklık Güçlendirin

Her yıl kış aylarında artışa geçen solunum yolu enfeksiyonları, bu sene aralık ayı başından beri üst solunum yolunda birden fazla virüsün arka arkaya görülmesi sebebiyle uzun süren şikayetlere sebep oluyor. Medicana Sağlık Grubu Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Uzm.Dr. Ahmet Cem Özuğuz, grip (influenza), Covid-19 ve RSV enfeksiyonlarının art arda yaşandığını belirterek, "Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, kuru baklagil, tahıl ve yağlı tohumların olduğu bir beslenme örüntüsü bu süreçteki güçlü bağışıklık için olmazsa olmazlardandır. Tüm besin öğeleri dengeli şekilde tercih edilmeli, mümkün olduğunca doğal içerikler kullanılmalıdır.’’ uyarısında bulundu.

Ardışık geçirilen üçlü salgın belirtileri ateş, burun akıntısı, hapşırma ilave olarak bulantı-kusma, diyare, kas-eklem ağrısı, iştahsızlık gibi farklı semptomların da ortaya çıkabildiği ve belirtiler benzer olduğu için birbirine karışabileceğini söyleyen Medicana Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Ahmet Cem Özuğuz; farklı virüsler uç uca eklendiği için enfeksiyonların uzun sürdüğünü de deyindi.

Uzm.Dr. Ahmet Cem Özuğuz, " Unutulmamalıdır ki, her viral enfeksiyon farklıdır ve tedavi yaklaşımı enfeksiyonun tipine, şiddetine ve bireyin sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Viral enfeksiyonlarla ilgili herhangi bir tedavi kararı, bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmelidir. Kendi kendine ilaç kullanımı, özellikle antibiyotiklerin virüslere etkisiz olduğu göz önüne alındığında, uygun değildir ve doktorun önerisi olmadan yapılmamalıdır. " diye devam etti.

Viral Enfeksiyon Tedavisi

Yaşanan salgınlarla viral enfeksiyonlar genellikle bir kez başladıktan sonra kendi başlarına iyileşirler ve birçok durumda antiviral ilaçlar kullanılmaz. Bununla birlikte, bazı viral enfeksiyonlar ciddi olabilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir. İşte genel olarak viral enfeksiyon tedavisinde dikkate alınan bazı yöntemler:

Semptomatik Tedavi: Viral enfeksiyonların belirtileri genellikle semptomatik olarak tedavi edilir. Ateş, ağrı ve diğer rahatsız edici semptomları hafifletmek için ağrı kesiciler, ateş düşürücüler ve diğer semptomatik ilaçlar kullanılabilir.

Antiviral İlaçlar: Bazı viral enfeksiyonlara karşı antiviral ilaçlar mevcuttur. Örneğin, influenza (grip) için oseltamivir (Tamiflu) gibi antiviral ilaçlar reçete edilebilir. Ancak, bu ilaçların etkili olabilmeleri için enfeksiyonun erken evrelerinde kullanılması önemlidir.

İmmünoglobulin Tedavisi: Bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla bazı durumlarda immünoglobulin tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi, bağışıklık sistemini desteklemek ve virüsle savaşmak için kullanılan antikorları içerir.

Aşılar: Bazı viral enfeksiyonlara karşı aşılar mevcuttur ve bu aşılar enfeksiyonu önleme veya enfeksiyonun şiddetini azaltma konusunda etkili olabilir. Özellikle influenza, Hepatit B ve HPV gibi virüslere karşı aşılar mevcuttur.

Hidrasyon: Sıvı alımı, vücudun enfeksiyonla mücadele etmesine yardımcı olabilir ve dehidrasyonu önleyebilir.

Ahmet Cem Özuğuz
Profili Gör
Oluşturma: 14.03.2024 06:56
Son Güncelleme: 14.03.2024 06:56
Oluşturan: Ahmet Cem Özuğuz