
KOAH’a giden yol sigaradan geçiyor…
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ya da bilinen ismiyle “KOAH”, uzmanlara göre dünyada en sık ölüme yol açan hastalıklar arasında yer alıyor. Yapılan çalışmalar, KOAH’ın en önemli sebebinin sigara olduğunu gösteriyor.
KOAH hastalığı, bronşlarda uzun süreli tıkanmayla seyreden bir hastalıktır. Sigara başta olmak üzere zararlı maddelerin bronş yapısını bozmasıyla bronşit, hava keseciklerinin yapılarının bozulmasıyla da amfizem gelişir. KOAH bu iki durumun bir birleşimi olarak ortaya çıkar. Ülkemizde beş milyona yakın KOAH hastası olduğu düşünülmektedir. Yani kaba bir hesapla her beş sigara içicisinden bir tanesinde KOAH gelişmektedir. Hastalık genelde ilerlemiş safhalarda tespit edilir. Çünkü hastalığın en önemli bulguları olan öksürük ve balgam, genelde 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkar ve bu şikayetler kişiler tarafından sigaraya bağlı şikâyetler olarak değerlendirilir. Bu nedenle hastalığın tanısı ilerlemiş safhalarında konulabilmekte ve tedavi başarısını maalesef azaltmaktadır.
KOAH belirtileri nelerdir?
KOAH’ın en sık rastlanılan belirtileri öksürük, balgam ve nefes darlığıdır. Hastalığın başlangıcında sabahları yoğun olarak başlayan şikâyetler, sigara kullanımına devam edilmesi, gerekli tedbirlerin alınmaması ve tedaviye başlanmaması sonucunda giderek artar, gün içine de yayılarak ilerleyici bir yapıya bürünür ve giderek şiddetlenir.
KOAH Hastaları, kışa girerken zatürre ve grip aşısı yaptırmalı
KOAH hastalığının tedavisine başlanmadan önce tanının doğru konulması gerekir. KOAH tanısı, uzun süre sigara kullanmış, öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi şikayetleri olan kişilere “Solunum Fonksiyon Testi” yapılıp, tıkanıklığın saptanmasıyla konur.
KOAH hastalığının tedavisinde yapılacak ilk şey sigaranın bırakılmasıdır. Sadece sigara değil, akciğerlere zarar veren tüm etkenlerden korunmak gerekir. Tedavi sürecinde düzenli nefes açıcı ilaçlar kullanılır. KOAH hastalarının beslenmelerine de dikkat etmeleri, daha çok sulu gıdalar tercih etmeleri ve gaz şikâyeti oluşturacak besinlerden kaçınmaları gerekir. Kış mevsimine girerken, mutlaka grip ve zatürre aşılarının yapılması, mikrobik alevlenmelerin engellenmesi açısından önemlidir.