KURUMSAL HABERLER


+A A-

Dış Gebelik Nedir?



Dış Gebelik Neden Olur?

Rahim içine geçişi geciken döllenmiş  yumurta  dış gebelik şeklinde gelişir. Bunun sebepleri:

1) Mekanik sebepler :

Tüpe ait geçirilmiş ameliyatlar sonrası tüp cidarının bozulması sonrası oluşan gebeliklerde  ,Pelvik bölgeye ait geçirilmiş enfeksiyonlar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarda, özellikle tüplerin enfeksiyonu (salpenjit) sonrası tüpün iç yüzeyinin hasarlanması sonucu kısmen veya tamamen tıkanması sonrasında oluşan gebeliklerde dış gebelik ihtimali artar. Apandisit ve yumurtalık ameliyatı sonrası oluşan  karın içi yapışıklıklar nedeniyle  dış gebelik oluşabilir.

Tüpün yapısal anomalilerinde de oluşabilir.

2) Fonksiyonel (işleve bağlı) sebepler:

Tüplerin hareketinde değişme: Sadece progestin içeren doğum kontrol hapları, ertesi gün hapları ve yumurtlama tedavileri

Sigara içimi: Dış gebelik riskini 2 kat artırır.

Vajinal duş:

3) Kısırlık ve yumurtlama tedavileri

4) Korunma yönteminde başarısızlık

5) İleri yaş


Dış Gebelik Yaşadığımızı Nasıl Anlarız?

Dış  gebelik çeşitli  şekillerde ortaya çıkabilir. Belirtiler adet gecikmesi, düzensiz lekelenme tarzı vajinal kanama ve karın ağrısıdır. Bazen çok sinsi seyrederek hiç belirti vermeyebilir. Hasta gününe yakın adet olabilir ve geç dönemde  tüpte hasar ve kanama varsa karın içi kanamaya bağlı olarak hastada ani gelişen şiddetli karın ağrısı ve yaygın hassasiyet gibi ciddi bir tablo ile ortaya çıkabilir. Bu durumda kan basıncı düşerken nabızda artış izlenir. Hastada halsizlik, baygınlık hissi ve göz kararması gelişir. Hastaların %25’inde şok bulguları görülebilir

Dış Gebelik Ne kadar Süre Devam Eder?

Tanı konulmamış dış gebelik yerleşiği yerde büyüyemeyeceği boyuta geldiğinde dokuda yırtılma ve karın içi kanama olup, akut  tablo ortaya çıkarana kadar veya tanı konulduysa medikal veya cerrahi tedavi olana kadar devam eder. Nadir olarak ta kendiliğinden gerileyip vücut tarafından ortadan kaldırılır.

Dış Gebelik Tekrarlar mı?

Dış gebeliğin tekrarlama şansı etkilenmiş tüpün onarılmasından ya da alınmasından bağımsız olarak %10 civarındadır. 

Dış Gebelik Geçiren Kişi bir sonraki Hamileleliğinde Nelere Dikkat Etmelidir?

Enfeksiyonlardan korunmalı, sadece progesteron  içeren  doğum kontrol hapları ve ertesi gün hapları kullanmamalı, korunma yöntemi olarak rahim içi araç (spiral) kullanmamalıdır.

Dış Gebelikte En Büyük Risk Nedir?

Dış gebelik tanısı geç konulur ve dış gebelik bulunduğu yerden rüptüre(yırtılma) olursa,karın içi kanama oluşur Hastada halsizlik, baygınlık hissi ve göz kararması gelişir. 

Hastaların %25’inde şok bulguları görülebilir. Bu hayatı tehdit eden ciddi bir durumdur.

Oluşturma: 22.06.2015 12:00
Son Güncelleme: 15.03.2022 03:23
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu