GÖĞÜS AĞRISI NEDEN OLUR, KALP KASI KAYBI NEDEN ÖNEMLİDİR?
Bahar aylarında sık yaşanan mide ve bağırsak rahatsızlıkları nelerdir? Reflü bahar aylarında neden artış gösterir? Baharda nasıl beslenmek ve ne gibi tedbirler almak gerekir?
Bahar coşkusu midenizi bozmasın…
Mevsimlerin değişmesi sadece psikolojik olarak değil fizyolojik olarak da bizi etkiliyor. Baharın gelişi ve havaların ısınmasıyla değişen beslenme alışkanlıkları, mide ve bağırsak sorunlarının artmasına neden oluyor…
Medicana International İstanbul Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Laika Karabulut, bahar aylarında sık yaşanan mide ve bağırsak hastalıklarını, nedenlerini ve alınabilecek önlemleri değerlendirdi.
İlkbahar mevsiminin gelişini ilk hissedenler genellikle alerjik astım veya alerjik rinit gibi problemler yaşayanlar olur. Ancak istatistiklere göre mide ve bağırsak sistemi hastalıkları da bahar aylarında ciddi oranda artmaktadır. Bunların başında gastrit, ülserler, özellikle de onikiparmak bağırsağındaki ülserler gelir. Kesin olarak kanıtlanmasa da buna polenlerin, dışarıdaki allerjenlerin ve gıda profilinin değişmesinin neden olduğunu söyleyebiliriz. Baharın yarattığı psikoloji de hastaları etkiler. Depresyon, ajitasyon, neşe ya da yorgunluk bu dönemde en sık görülen ruh halleridir. Özellikle endişe ve ajitasyon, gastrit ve ülser vakalarında tetikleyici rol oynayabilir…
Bahar midenizi bozmasın, beslenmeye dikkat!
Bahar aylarının meyve ve sebzelerine geçişle birlikte mide, bağırsak sisteminde fonksiyonel değişiklikler ortaya çıkar. Bahar mevsiminde artan, mutluluk hormonu olarak da bilinen seratoninler ve gıdalara bağlı olarak, eozinofil adını verdiğimiz alerji sistemini yöneten hücrelerin artması; mide asidinin yükselmesine, huzursuz bağırsak sendromuna ve gastroözafageal reflü bulgularının artmasına yol açabilir. Peki, bu dönemde nasıl beslenmek gerekiyor?
Hangi mevsim olursa olsun mideyi çok doldurmamak, yiyecekleri iyi çiğnemek gerekir.
Kahve tüketiminizi arttırmayın hatta mümkünse azaltın.
Asitli içeceklerden, pasta ve çöreklerden uzak durun.
Sebze ve meyve tüketin.
Kızartmaları tercih etmeyin.
Sigara tabii ki tamamen kesilmeli. Sigara mide ve onikiparmak ülserlerinin iyileşmesini çok zorlaştıran bir faktör.