KURUMSAL HABERLER


+A A-

Baş Boyun Kanserlerinin Belirtileri



Baş Boyun Kanserlerinin Belirtileri

Baş Boyun kanserlerinde etyolojik faktörler kişinin yaşam şartlarına, alışkanlıklarına, genetik özelliklerine göre değişebilmektedir. Sigara kullanımının katkısı tüm vücut kenserlerinde olduğu gibi Baş Boyun kanserlerinde de yüksektir. Sadece kanserlerde değil Amerika Birleşik Devletlerinde yılda 200.000 kişi sigaranın neden olduğu diğer hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Medicana International İstanbul Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bedri Özer, baş  boyun kanserleri  ve tedavileri hakkında önemli bilgiler verdi.


Baş Boyun bölgesinde lokalize kanserler genel olarak ortaya çıkan belirtiler nedeni ile erken evrede tanınabilmektedir.  Ancak erken tanı yine de sizlerin olası erken belirtileri farkedip doktorunuzu bilgilendirmenizle mümkündür. Unutmayınız ki tam ve yeterli bir tedavi ancak erken tanı ile mümkün olabilmektedir. Bu nedenle kanserde belirtileri bilmek ve tanımak hayati öneme sahiptir.


Baş Boyun Bölgesi Kanserlerinde Erken Tanı

Bölgesel Şişlikler:  Baş Boyun bölgesinde iki haftadan daha uzun süreli şişlikler ağız, boğaz, gırtlak, tükrük ve tiroid bezi gibi bölge kanserlerinde çoğu kez ilk bulgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şişlikler sıklıkla yavaş ancak sürekli büyüyen ağrısız kitlelerdir.


Ses Kısıklığı: Gırtlak bölgesi tümörlerinde ses kısıklığı ilk belirti olabilmektedir. Her ses kısıklığında kanser akla gelmese de iki haftayı geçen ve nefes darlığının eşlik ettiği durumlarda bir kulak burun boğaz hekimine muayene olmanız sizin açınızdan yaşamsal öneme sahip olabilir.


Ağız İçinde Yara: Ağız içi ve dilde yerleşik yara veya şişlikler çoğu kez ağrısız ve dikkatten kaçabilen ancak kanser açısından önemli sayılan belirtilerdir. Kanama geç dönemlerde ortaya çıkabilmekte ancak boyunda eşlik eden bir şişliğin olması kanser açısından önemli bir gösterge sayılmaktadır.


Kanama: Tükürüğe kan karışması yada kanlı olması kanser dışı pek çok nedenle olabilir ise de ağız, burun, sinüs ve akciğer kanserlerinin erken bir belirtisi de olabilmektedir.


Yutma İle İlgili Sorunlar: Boğaz ve Yemek borusu kanserlerinde katı yada sıvı gıdalarda takılma erken belirti olabilmektedir. Böylesi bir durumdan doktorunuzu bilgilendirmeniz halinde baryumlu özefagus grafisi yada endoskopik değerlendirme ile erken tanı mümkün olabilecektir.


Cilt Değişiklikleri: Baş ve Boyun bölgesinde yer alan pek çok cilt kanseri cildin bazal hücreli kanserleri olup sıklıkla güneşe en çok maruz kalan açık bölgelerde; alında, yüzde ve kulakta yer almaktadır. Öte yandan yassı hücreli cilt kanserlerine kulak kepçesinde ve alt dudakta rastlanmaktadır. Bir de daha yayılmacı ve tehlikeli olan ciltte mavi-siyah yada siyah renk değişimi ile kendini gösteren malign melanoma lar ancak erken tanı ve tedavi ile kontrol altına alınabilmektedir.


O Halde Ne Yapmalısınız?

Yukarıda sıralanan bu belirtilerin bir yada pek çoğu bir arada kanser olmaksızın da bulunabilmektedir. Ancak bunların kansere ait olmadığınının tesbiti ancak bir kulak burun boğaz uzmanının muayenesi ile mümkündür. Erken tanı ve hekim önerilerine uymak hastalığın tedavi edilebilirlik oranını hızla yükseltecektir. 


Nasıl Tedavi Edilir? 

Tedavi planı her hasta için farklıdır. Planı belirleyen faktörler,  tümörün lokasyonuna, evresine, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişebilmektedir. Tedavide cerrahi, radyasyon terapisi, kemoterapi yada bunların ikili ve üçlü kombinasyonları ile yapılmaktadır. Seçeneklerin kullanılması hekimin tecrübeleri, hastanın istekleri ve karşılaşabilecekleri sorunların birlikte çözümüne yönelik karşılıklı mutabakat ve güven içerisinde yürtülmek durumundadır.

A.Bedri Özer
Profili Gör
Oluşturma: 07.03.2017 12:00
Son Güncelleme: 16.12.2021 03:11
Oluşturan: A.Bedri Özer