KURUMSAL HABERLER


+A A-

İnme (Felç) Tedavisi Sonrası Rehabilitasyon Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler



nme vakaları ile ilgili son yıllardaki artış beraberinde bir çok çalışmanın başlamasına sebep teşkil etmiştir. Cerrahi müdahale ile başlayan tedavi süreci rehabilitasyon süreciyle birlikte devam etmektedir.

REHABİLİTASYON SÜRECİ NE ZAMAN BAŞLAMALIDIR?

Rehabilitasyon süreci cerrahi ve ye medikal  müdahaleden itibaren 48 içinde başlamalıdır.

KİMLER RİSK ALTINDADIR

Şeker  anormalileri, Hipertansiyon, Aritmi  vb.. gibi dolaşım sistemini etkileyen rahatsızlıklar başlıca risk oluşturmaktadır. Kolesterol ,sigara, alkol vb.. gibi sekonder etkenler de risk faktörü oluşturmaktadır.

Bir çok embolik kökenli Serebro vasküler olay da olduğu gibi ihmal edilen bazı diğer vücut problemleri de düşünülünce hemen hemen tüm orta yaş ve ileri yaş gurubu  risk altındadır.

İNME DE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Hasta müdahale bittikten hemen sonra ilk olarak doğru pozisyonlanmalıdır. Yanlış pozisyonlamalar neticesinde ilerleyen dönemlerde ciddi problemler yaratan çeşitli bası yaraları oluşmaktadır.Kas paralizileri nedeniyle düşük ayak diye adlandırdığımız fonksiyonel bozukluğu engellemek için mutlaka ayak bileğini 90 derecede sabitleyecek bir ortez seçeneği için fizyoterapiste veya hekime danışılmalıdır.

EN SIK DUYULAN ŞİKAYETLER

Omuz bölgesi çok sayıda ligaman ve kas içerdiği için inme hastalarında en sık duyduğumuz şikayetlerden biri de omuz ağrılarıdır.Bu ağrılar için omuz askısı, medikal ve cerrahi tedavi seçenekleri mevcuttur.

Türkiye’de her 5 hastadan biri diz veya kalça problemi yaşamaktadır .Bilindiği üzere vücudun en çok yüke maruz kalan bölgesi kalça ve diz bölgeleridir. Ortopedik yaralanmaların En sık görülen fizyolojik rahatsızlıklar bu bölgelerde  gerçekleşmektedir.

Bilhassa yürüme dönemine başlamış hastalarda kalça ağrıları ve diz bölgesinde hiperekstansiyon (dizin aşırı geri gitmesi) sık görülen şikayetlerdir.

KIRMIZI KUTUCUK İÇİN; Hastalarda rehabilitasyon süreci 1-6 ay arasında değişmektedir.Zaman ,inme vakalarında en önemli faktördür.

SON YILLARDA KULLANILAN YENİ TEDAVİ TEKNKLERİ NELERDİRSon zamanlarda Avrupa’da ve Rusya’da yayınlanan bir çok makale ve  patentli tedavi  teknikleri artık eğitimli fizyoterapistler tarafından uygulanmaktadır. İnme vakalarında egzersiz tedavisine ek olarak

1.Refleks Terapi      

Refleks terapi; vücudun çeşitli bölgelerine uyarılar göndererek motor sinirlerin direk uyarılması ile oluşmuş hissizliklerin giderilmesini hedefleyen  teknikleri içerir     

2.Manuel Terapi

Manuel terapi ;vücuttaki hassas eklem bölgelerine uygulanan elle müdahaleler ile eklem yüzeylerindeki reseptörleri uyarmaya yönelik tekniklerin bütününe verilen isimdir. Bir çok ağrıyı gidermekte çok sık kullanılan aynı zamanda bel boyun fıtıklarında da kullanılan çok geniş yelpazeli bir tedavi yöntemidir.

3.Modifiye Pilates

Modifiye  Pilates genelde ileri dönemdeki felç hastalarındaki strecthing egzersizleri için ve hastaların sosyalleşmesi için yapılan gurup terapileri veya bireysel terapiler içermektedir

4.Taping (KLİNİK BANTLAMA) 

Taping vücutta başlamış bir hareketlenmenin hemen ardından hareketi arttırmak adına kullanılan esnek bantlarla yapılan ,lenf ödem şişlikleri için ve ağrılar için de faydaları olan özel bantlar kullanılarak uygulanan bir yöntemdir.

 Image title

Oluşturma: 12.11.2013 12:00
Son Güncelleme: 24.03.2021 01:36
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu