KURUMSAL HABERLER


+A A-

Şah Damarı Hastalıklarının Nedeni Ağır Metal Zehirlenmesi Olabilir



Doç. Dr. Ayhan Olcay ,‘’Kalp damar hastalıkları sık olarak genetik, kötü beslenme, sigara, hareketsizlik, şeker hastalığı ve böbrek yetersizliği kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır ve bütün bu etkenlerde genellikle kolesterol, pıhtılaşma faktörleri, damar duvarındaki iltihabi süreç üzerinden birbirine bağlanmaktadır ‘’ dedi.


Ağır Metaller de Kardiyovasküler Hastalıklara Sebebiyet Veriyor


Dr. Olcay, ağır metal özelliği taşıyan bazı elementlerin kardiyovasküler hastalıklar ile ilgili olabileceğini gösteren çalışmalar olduğunu söyledi. Dr. Olcay: “Selenyum, iyot, bakır,  magnezyum ve krom gibi bazı eser elementlerin vücutta hormonların üretimi ve antioksidan maddelerin üretimi ile ilişkisi var. Aluminyum, arsenik, kadmiyum, kurşun, cıva, platin, gümüş gibi elementlerin ise vücuda faydası olmadığı gibi toksik yan etkileri de vardır. Vücuda toksik etkisi olabilen bu metallerin şah damarı tıkanıklığı ve kalp damar tıkanıklığında rol oynadıkları da düşünülmekte” dedi.


Yapılan Araştırma Şah Damarı Tıkanıklıklarında Ağır Metalin Etkisini Göz Önüne Seriyor


Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, şah damarı tıkanıklıklarının sadece kolesterole bağlanamayacağını belirten Dr. Olcay, “ Şah damarı ameliyatı olan 30 hasta ve şah damarında tıkanıklık olmayan farklı sebeplerden vefat etmiş 39 hastadan alınan şah damarı dokularında adli tıp ile ortaklaşa yaptığımız bir çalışmada ateroskleroz tedavisini değiştirebilecek ilginç sonuçlara ulaştık. Sonuçlara göre şah damarında darlık olmayan otopsi örnekleri ile karşılaştırıldığında, şah damarı tıkanıklığı olan insanların dokuları 1000 kata kadar fazla oranda magnezyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, demir, bor, çinko, alüminyum, arsenik, krom, platin ve cıva içermekteydi. Bu biriken elementler ve ağır metallerin ateroskleroz oluşumuna katkıları ile ilgili detaylı çalışmalar bulunmamakta konu sürekli olarak kolesterolün rolü üzerine odaklanmakta” diyen Olcay ekledi: “ Bu sonuçlara göre biriken bu ağır metallerin aterosklerozda tam olarak açıklanamayan mekanizmada eksik olan bağlantıyı açıkladığını düşünmekteyiz”.


Ağır Metallerin Kaynağı Nereden Geliyor?


Doç. Dr. Ayhan Olcay ‘a göre, ‘’Ağır metaller ciddi çevresel kirlilikten kaynaklanmakta ve gittikçe kanser ve ateroskleroz oluşumdaki rolleri gündeme gelmekte. İnsanlar için ağır metaller topraktan, atık sulardan, madencilik faaliyetlerinden, endüstriyel atıklardan, kanalizasyon atıklarından, tarımda kullanılan insektisitler ve araba egsoz gazı kaynaklıdır. Atık sularda en fazla bulunan ağır metaller arsenik, kadmiyum, krom, bakır, kurşun, nikel ve çinko olup insanlarda birikimde atık sular önemli rol oynamaktadır.  Sigara içimi ise aterosklerozda çok önemli bir yeri olan ağır metaller içeren ayrı bir kaynaktır’’


Dr. Olcay: “Sigara ve diğer çevresel faktörler ile ağır metale maruziyeti azaltmadığımız takdirde gelecekte kalp damar hastalıkları açısından ciddi sorunlar yaşayacağımız aşikar. Söz konusu çalışmanın uluslararası dergilerde basılması sonrası ağır metal kalp damar hastalığı ile ilgili farklı toplumlarda, toplumsal olarak ağır metallere maruziyetin azaltılması için ciddi tedbirler alınması gerekecektir. Kalp damar hastalığı olan kişilerde kan şekeri, kolesterol seviyesi gibi kanda veya dokularda ağır metallerin seviyelerinin bakılması gelecekte rutin bir parametre haline gelecektir” dedi.



Ayhan Olcay
Profili Gör
Oluşturma: 26.12.2018 12:00
Son Güncelleme: 26.12.2018 11:25
Oluşturan: Ayhan Olcay