Medicana International Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz bölümünden Prof. Dr. Şemsettin Okuyucu "Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?" sorusunu sizler için yanıtlıyor:
Kulak, kendi kendini temizleyebilen bir organdır. Bu hemen herkes için geçerlidir. Normalde kulak zarı en iç kısımda olan kulak kanalı yapısı olarak düşünülürse, buradan itibaren sürekli bir hücre göçüyle üzerinde bulunan kiri ve kulak kanalının salgılarını taşıyarak kulak kanalından dışarı atma eğilimi olan bir organdır.
Ancak bazı durumlarda yaşla, sıvı kaybıyla, o bölgedeki salgı bezlerinin ya da hücre yenilenmesinin yavaşlamasıyla bu aktivite durabilir. Bu aktivite bozulursa eğer kulak içinde kir birikebilir.
Bu aktivite bozulmamasına rağmen zaman zaman yaptığımız kulak pamuklarıyla kulak temizliği sırasında içeride henüz dışarıya doğru çıkmak üzere olan kirlerin sıvı kısmını alıp katı kısmını içeride bırakarak (çünkü bu görmeden yaptığımız bir işlem, ne kadarını aldığımızdan hiçbir zaman emin olamayız), bunların katı kısmının orada yerleşmesine, etrafında yeni salgıların ve kirlerin birikmesine ve kulağı tıkayan bir kir oluşmasına sebep olabilir.
Bu nedenle kulağın kendi kendine temizlemesine bırakılması en doğrusudur. Eğer buna rağmen hastanın kulağı kendi kendini temizleyemiyorsa, o zaman kulak burun boğaz hekimine belli aralıklarla başvurup kulağının kontrolünü ve gerekirse temizliğini yaptırmasını öneriyoruz.