
Günlük hayatın koşuşturması içinde yemek yapmaya vakit ayırmak zor olabiliyor. Bu nedenle birçoğumuz hızlı ve lezzetli yapabileceğimiz seçeneklere yöneliyoruz. Noodle da yani erişte de bu seçeneklerden bir tanesi. Noodle, ne kadar kullanışlı ve uygun fiyatlı olsa da sağlık riskleri oluşturabiliyor.
- İçindekiler
- Noodle'ın içinde neler var?
- Noodle'ın makarnadan farkı ne?
- Noodle tüketmenin sağlığa zararları neler?
- Noodle tüketmenin yararları var mı?
- Ev yapımı noodle zararlı mıdır?
- Noodle tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler neler?
- Noodle'ın ne sıklıkla tüketilmesi uygundur?
- Noodle'ın kanser riski var mı?
- Noodle'ın psikolojik etkileri var mı?
Noodle, buğday, pirinç ve karabuğday unu gibi farklı un türlerinden yapılabilir. Nooddle'ın içinde su, nişasta ve tuz bulunur ayrıca kansui adı verilen sodyum karbonat ile potasyum karbonat arasındaki alkali bir çözelti bulunur. Ayrıca noodleın kızartılması için yağ da kullanılır. Noodle'ın içerisinde bulunan sodyum, birçok işlenmiş gıdada bulunan çok yaygın bir katkı maddesi olan MSG bulunması ve lif ile protein açısından fakir olması sağlıksız bir seçenek olmasına neden olmuştur.
Noodle'ın içinde neler var?
Noodle, genellikle tek tek paketlerde veya kaselerde satılan önceden pişirilmiş erişte türüdür. Noodle'ın ana bileşenleri genellikle un, nişasta, su, tuz ve/veya sodyum karbonat, potasyum karbonat içeren bir tür alkali mineral su olan kansui olarak bilinen bir tuz ikamesidir. Noodle'ın içerisinde palmiye yağı da yaygın olarak kullanılır. Noodle, baharat, tuz ve monosodyum glutamat (MSG) içeren tatlandırıcı paketlerle birlikte gelir.
Noodle'ın makarnadan farkı ne?
Noodle ile makarna her ne kadar birbirine benzese de birbirinden farklılıkları mevcuttur. Noodleda yumuşak buğday kullanılır, makarna da ise Akdeniz bölgesinde yetişen daha sert buğday kullanılır. Yumuşak buğday eriştelere daha açık bir renk, daha pürüzsüz, ipeksi bir his verir ve hızlı pişmelerini sağlarken, daha sert buğday makarnaya daha altın rengi, güçlü, elastik bir doku ve daha sert bir ısırık sağlar. Noodle da makarnaya göre daha çok tuz bulunur. Makarna hamuru genellikle diş macunu tüpünü sıkar gibi ekstrüde edilirken, erişteler "yuvarlanıp kesilme" yöntemiyle yapılır.
Noodle tüketmenin sağlığa zararları neler?
Noodle tüketmek hem uygun fiyatlı hem kolay hem de lezzetlidir. Ancak noodle birçok sağlık riskini de beraberinde getiriyor. Her gün noodle tüketmek sağlığınız için çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Noodleda sodyum oranı yüksektir.
Noddle tüketmenin zararlı şöyle sıralanabilir;
Yüksek sodyum içerir
Tek bir porsiyon hazır noodle, 100g porsiyon başına 397 - 3678mg arasında sodyum içerebilir. Sodyum vücudunuzun düzgün çalışması için gerekli bir mineral olsa da, çok fazla sodyum sağlık için yararlı değildir.
Yüksek tuz içerir
Besinsel sodyum alımına en büyük katkılardan biri nooddle da dahil olmak üzere işlenmiş gıdalardır. Tuz oranı yüksek bir diyetin mide kanseri, kalp hastalığı ve felç riskini artırmasıyla bağlantılı olduğu görülmüştür. Tuza duyarlı olan kişilerde yüksek sodyumlu bir diyet yüksek tansiyon riskini artırabilir ve bu da kalp ve böbrek sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Katkı maddesi MSG (Monosodyum Glutamat) riski artırıyor
Noodle birçok işlenmiş gıdada bulunan çok yaygın bir katkı maddesi olan MSG içerir. MSG, gıdaların lezzetini ve tadını artırır. Birçok gıda türünde yaygın olarak kullanılmasına ve FDA tarafından tüketilmesine onay verilmesine rağmen, vücut üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkileri konusunda endişeler vardır. Bazı çalışmalar yüksek MSG tüketimini obezite ve artan kan basıncıyla da ilişkilendirmiştir.
Lif ve protein açısından zayıftır
Noodle'ın besin değerleri lif ve protein açısından düşüktür. Proteinin tokluk hissini artırdığı ve açlığı azalttığı kanıtlanmıştır, lif ise sindirim sisteminden yavaşça geçerek tokluk hissini destekler.
Düzenli tüketmek sağlık risklerini artırıyor
Hazır eriştelerdeki düşük protein ve lif seviyelerini göz önünde bulundurarak, bunları düzenli olarak tüketmek açlığınızı gidermeyecek veya sizi hiç tok hissettirmeyecektir. Ayrıca, lif oranı düşük bir diyet, kabızlık ve divertiküler hastalık gibi sindirim rahatsızlıklarının daha yüksek riskiyle ve sağlıklı bağırsak bakterilerinde azalmayla ilişkilidir.
Değerleri düşürüyor, sağlık riskini artırıyor
Bazı çalışmalarda noodle tüketenlerin protein, kalsiyum, C vitamini, fosfor, demir, niasin ve A vitamini alımının önemli ölçüde azaldığı bulunmuştur. Ayrıca sodyum ve kalori alımları da artmıştır. Noodle kalp hastalığı, diyabet ve felç riskini artıran metabolik sendrom geliştirme riskini de artırır.
Noodle tüketmenin yararları var mı?
Hızlı ve doyurucu bir öğün olan noodle, yüksek karbonhidrat içeriği sayesinde iyi bir enerji kaynağıdır. Ayrıca, diğer makarna çeşitlerine kıyasla kalorisi de düşüktür. Sindirimi ve emilimi nispeten kolay bir besindir. Aç olduğunuzda bir kase erişte yemek kısa sürede enerji elde ederek tokluk hissetmenizi sağlar.
Ev yapımı noodle zararlı mıdır?
Hazır noodle içeriğinde MSG, yağ, yüksek sodyum ve tuz içermesi bakımından sağlığa birçok zararı bulunabiliyor. Ancak evde yapılan birçok yiyecekde olduğu gibi evde yapılan noodle da dışarda satılana göre daha masum olabilir. Noodle'a hazır birçok üründe olduğu gibi uzun süre rafda kalabilmesi için içine çok fazla katkı ürünü eklenir ancak evde yapılan noodle bu tür katkı ürünleri barındırmadığından daha sağlıklı bir seçenek haline gelir.
Noodle tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler neler?
Noodle her ne kadar pratik ve lezzetli olsa da kullanım sıklığına dikkat etmek gerekir. Hiçbir yiyecek tek başına herhangi bir hastalığa sebep olmaz ancak sürekli tüketmek uzun vadede zararlı olabilir. Noodle tüketirken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
İçeriğini fark edin, çok fazla tüketmeyin
Noodle hazır bir yiyecek olduğu için içerisinde çok fazla katkı maddesi barındırır. Çok tuzludur ve bu da uzun vadede yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları riskini artırır. Noodle da MSG (Monosodyum Glutamat) bulunur. Bu bir lezzet artırıcıdır. Aşırı tüketmek baş ağrısı ya da mide bulantısı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.
Kilo alabilirsiniz
Eğer kilo kontrolü yapıyorsanız sürekle noodle tüketmek doğru bir seçim olmayabilir. Noodle içerisinde trans ve doymuş yağ oranı yüksektir. Sürekli tüketmek obezite ve kolesterol riskini yükseltir.
Dengeli beslenmenize engel olabilir
Öğünlerinizi yalnızca noodle tüketerek geçiriyorsanız diyetinizi yeniden gözden geçirin. Noodle ile birlikte sebze ve protein tüketmek diyetinizin dengelenmesini sağlar.
Ev yapımı noodle tüketin
Hazır erişte tüketmek yerine evde yapılan erişte daha sağlıklı bir tercihtir.
Noodle paketinin içindeki toz baharat karışımına dikkat
Diyetisyenler hazır noodle’larda içindeki toz baharat karışımının tamamının kullanılmamasını öneriyor. Sosun yalnızca bir kısmını kullanarak alacağınız sodyum miktarını düşürebilirsiniz.
Tüketim sıklığı
Haftada birkaç defadan fazla tüketmeyin.
Bazı kişiler tüketmemeli
Noodle herkese uygun bir yiyecek değildir. Uzmanlar, hipertansiyon hastaları, böbrek hastaları, hamile kadınların ve çocukların hazır noodle tüketmesini önermiyor.
Noodle'ın ne sıklıkla tüketilmesi uygundur?
Uzmanlar haftada iki paketten fazla erişte tüketmemek gerektiğini belirtiyor. Ayrıca noodle tüketmeyi bir alışkanlık haline getirmemek gerekiyor. Noodle tüketmek istiyorsanız tabağınıza yumurta, tavuk, et ve diğer protein kaynakları ve sebzeler eklemelisiniz.
Noodle'ın kanser riski var mı?
Noodle'ın kansere neden olduğuna dair bilimsel bir kanıt henüz yoktur. Ancak noodle içerisinde birçok kanserojen madde bulundurur. Noodle'ın içerisinde bulunan trans yağlar kanser riski barındırır. Öte yandan styrofoam (polistiren) kaplarda satılan noodlelar sıcak suyla temas ettiğinde toksik kimyasallar salabilir ve bu da kanserojenlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Hazır noodle’ların üretiminde kullanılan yüksek ısı işlemleri sırasında akrilamid gibi zararlı bileşikler oluşabilir. WHO ve bazı sağlık kuruluşları tarafından "potansiyel kanserojen" olarak sınıflandırılmıştır.
Noodle'ın psikolojik etkileri var mı?
Noodle yüksek karbonhidrat ve yüksek lezzet barındırdığı için hızlı bir şekilde lezzetli bir şey yemek enerjiyi yükseltir ve rahatlama hissi sağlar. Bu nedenle de noodle yiyenler kendini kısa sürede mutlu hisseder. Bazı çalışmalar eriştelerin olumsuz duygularla mücadelede yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur.