SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Ödem olduğunu nasıl anlarız? Vücutta ödem nasıl atılır?



Ödem olduğunu nasıl anlarız? Vücutta ödem nasıl atılır?

Ödem tıp dilinde şişlikleri tanımlayan bir terimdir. Vücudun bazı kısımları yaralanmalar veya iltihaptan şişebilir. Küçük bir bölgeyi veya vücudun tamamını etkileyebilir. Ödem, küçük kan damarlarının yakındaki dokulara sıvı sızdırmasıyla oluşur. Bu ekstra sıvı birikir ve bu da dokunun şişmesine neden olur. İlaçlar ve gebelik ödeme neden olabilir. Ayrıca konjestif kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, venöz yetmezlik veya karaciğer sirozu gibi bir hastalığın sonucu da olabilir.

Hafif ödem vakaları kendiliğinden geçer, bu nedenle tam olarak ne sıklıkta ortaya çıktığı bilinmez. Kompresyon giysileri giymek ve diyette tuzu azaltmak genellikle ödemi hafifletir. Eğer ödem altta yatan başka bir hastalık nedeniyle oluşuyorsa bu durumda hastalığın da tedavi edilmesi gerekir.

Ödem nedir?

Ödem, dokularda sıkışan sıvı nedeniyle vücudun bazı bölgelerinde, çoğunlukla ayaklar, ayak bilekleri ve bacaklarda oluşan şişliktir. Ödem herkesi etkileyen, özellikle 65 yaş üstü yetişkinleri ve hamileleri etkileyen bir durumdur. Ödemin birçok çeşidi vardır. Bunlar:

Periferik ödem

Bu genellikle bacakları, ayakları ve ayak bileklerini etkiler, ancak kollarda da olabilir. Dolaşım sisteminde, lenf düğümlerinde veya böbreklerde bir sorun olduğunun işareti olabilir.

Pedal ödemi

Bu, ayaklarınızda ve alt bacaklarınızda sıvı toplandığında olur. Yaşlılarda ve hamilelerde daha yaygındır. Kısmen ayaklarda çok fazla his olmadığı için hareket etmeyi zorlaştırabilir.

Lenfödem

Kol ve bacaklardaki bu şişlik çoğunlukla vücuttan mikropları ve atıkları filtrelemeye yardımcı olan dokular olan lenf düğümlerindeki hasardan kaynaklanır. Hasar, ameliyat ve radyasyon gibi kanser tedavilerinin sonucu olabilir. Kanserin kendisi de lenf düğümlerini tıkayabilir ve sıvı birikmesine yol açabilir.

Akciğer ödemi

Akciğerlerdeki hava keseciklerinde sıvı toplandığında olur. Bu, nefes almayı zorlaştırır ve kişi uzandığında daha da kötüleşir. Kalp atış hızı artabilir, boğuluyormuş gibi hissedebilir ve bazen kanlı köpüklü tükürük öksürüğü görülebilir. Bu durum acil tedavi gerektirir.

Beyin ödemi

Bu, beyinde sıvı birikmesiyle oluşan çok ciddi bir durumdur. Kişi başını sert bir şekilde bir yere vurduğunda, bir kan damarı veya patladığında ya da tümör veya alerjik reaksiyon olduğunda meydana gelebilir.

Makula ödemi

Bu, gözün arkasında ışığa duyarlı doku olan retinanın merkezinde bulunan makula adı verilen gözün bir bölümünde sıvı biriktiğinde meydana gelir. Retinadaki hasarlı kan damarları bölgeye sıvı sızdırdığında meydana gelir.

Vücutta ödem belirtileri nelerdir?

Bazen ödem şişlik olarak da adlandırılır. Şişlik, ödemin en yaygın belirtisidir ve çok fazla sıvı vücudun bir kısmının daha büyük ve şişkin görünmesine neden olduğunda gelişir.

Ödemin diğer belirtileri şunlardır:

Hızlı kilo alımı.

Şişmiş bölgede dolgunluk, gerginlik, ağrı veya rahatsızlık hissi.

Bacaklar, ayak bilekleri veya ayaklarda şişmeye bağlı olarak yürümede zorluk.

Parlak veya gergin cilt.

Birkaç saniye bastırıldığında çukurlaşan deri.

Özellikle yatarken nefes almada zorluk

Vücutta en çok ne ödem yapar?

Aşırı kilo, beslenmeden fazla tuz kullanımı, kadınlarda regl, menopoz, su tüketiminin yetersiz olması ve aşırı egzersiz ödemin başlıca nedenleri arasında sayılabilir.

Vücuttan ödem nasıl atılır?

Ödemin en yaygın tedavilerinden bazıları şunlardır:

İlaç tedavisi

Ödem varsa, kişinin normalden daha fazla idrara çıkmasını sağlayarak daha fazla sıvı atımına yardımcı olmak için diüretikler adı verilen ilaçlar kullanılabilir.

Düşük sodyumlu diyet

 Sodyum vücudun daha fazla sıvı tutmasını sağlar ve bu yüzden diyetinizdeki sodyumu (tuzu) sınırlamanız önerilebilir.

Yükseltme

Yerçekimi şişliği daha da kötüleştirebilir. Şişmiş bölgeyi desteklemek sıvı birikimini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kompresyon

Kompresyon giysileri ve çorapları, ekstra sıvının vücudun merkezine doğru geri hareket etmesine yardımcı olarak periferik ödem için kullanılabilir.

Ödem tehlikeli midir?

Ödem genellikle hastalıkların bir belirtisi olsa da tedavi edilmeyen ödem, enfeksiyon ve organ hasarı gibi diğer sorunlara yol açabilir. Örneğin; nefes almayı zorlaştıran ve yaşamı tehdit edebilen akciğer ödemi, kalp yetmezliğinin bir belirtisidir.

Oluşturma: 08.01.2025 09:01
Son Güncelleme: 26.02.2025 10:52
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
El ayak ve ağız hastalığı nedir? El ayak ve ağız hastalığı belirtileri ve tedavisi Gestasyonel diyabet nedir? Gestasyonel diyabet riskli gebelik anlamına mı gelir? Melatonin ne işe yarar? En doğal melatonin hangisidir? Haşhaşın faydaları nelerdir? Mavi haşhaş nasıl kullanılır? Antep fıstığı nelere iyi gelir? Antep fıstığının faydaları ve zararları nelerdir? Unutkanlık ne zaman ciddiye alınmalıdır? Aşırı unutkanlık neyin belirtisi olabilir? Sinir hastalığının belirtileri nelerdir? Sinir hastalığı iyileşir mi? Trakea nedir? Trakeanın görevleri nelerdir? Septum deviasyonu nedir? Burun kıkırdak eğriliği nasıl geçer? Karabiber neye iyi gelir? Karabiberin faydaları nelerdir? Doğum kontrol hapı nedir, nasıl korur? İlk kez doğum kontrol hapı nasıl kullanılır? Rota virüsü belirtileri nelerdir? Rota virüsünün geçtiğini nasıl anlarız? Gaz yapan yiyecekler nelerdir? En çok ne gaz yapar? Bromelain hangi hastalıklar için kullanılır? Kilo verdiren bromelain hangi durumlarda kullanılır? Baş dönmesi neyin belirtisi olabilir? Baş dönmesi için ne yapılmalı? Maydanoz kürü nelere iyi gelir? Maydanoz kürü nasıl yapılır? Düzenli yoga yapmanın faydaları nelerdir? Yoga nedir ne işe yarar? Fındığın faydaları nelerdir? Fındık hangi organlara iyi gelir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ağrısı nereye vurur? Göze iyi gelen besinler nelerdir? Gözün daha iyi görmesi için ne yemeli? Kırmızılahananın faydaları nelerdir? Sirkeli lahana neye fayda eder? Kolun uyuşması neyin belirtisidir? Kol uyuşması ne zaman tehlikeli? Anti HBs yüksekliği ne anlama gelir? Anti HBs değeri kaç olmalı? Steroid nedir? Steroid ne işe yarar? Laktoz intoleransı testi nedir? Laktoz hassasiyeti belirtileri nelerdir? K2 vitamini nelerde var? K2 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Otizm nedir? Otizm teşhisi nasıl konur? Antiviral ilaç nelerdir? Antiviral ilaç reçetesiz satılır mı? Kan kusmak neye işaret eder? Ağızdan gelen kan tehlikeli midir? Tahin neye iyi gelir? Aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir? Tümünü Görüntüle