SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

7 haftalık gebelik: Bebek gelişimi, annedeki değişimler...



7 haftalık gebelik: Bebek gelişimi, annedeki değişimler...

Gebeliğin 7. haftasında bebeğinizin gelişimi hızlı bir şekilde devam etmekte ve bazı temel özellikleri şekillenir. Bu süreçte anne adaylarında ise; sabah bulantıları, sık idrara çıkma ve özellikle göğüslerde ağrı şikâyetlerinde artış gözlemlenir. Tüm bu şikâyetlerin yanı sıra anne adaylarının gebelik sürecinde bebeğine dair çok fazla merak ettiği sorular yer alır. Bu sorular bebeğin gelişiminin adım adım takibi ile yanıt bulur.  Hamilelikte 7. hafta, erken bir dönem olmasına rağmen anne adayında yükselen hormonlar sebebiyle fiziksel ve ruhsal birçok değişimi beraberinde getirir.

7 haftalık gebelik belirtileri neler?

Hormonlar, iştah doğurganlık ve ruh halinize kadar vücuttaki birçok işlevi kontrol altına alır. Ancak, gebelik sürecinde bu değişimlerin etkisinde artış gözlenir. 7 haftalık gebelikte rahim adeta bir limon boyutuna ulaşmış olup; mide bulantısı, sık idrara çıkma, tükenmişlik gibi belirtiler kendini göstermeye başlar.

7 haftalık gebelik belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Göğüslerde hassasiyet
  • Yorgunluk
  • Sık idrara çıkma
  • Mide bulantısı ve buna bağlı kusma (Sabah bulantıları)
  • Yiyeceklere karşı isteksizlik
  • Tükenmişlik
  • Tükürük artışı
  • Hazımsızlık ve mide ekşimesi

7 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir?

Gebelikte serviksinizde pek çok değişiklikler meydana gelir. 7. hafta ile birlikte serviks kanalı girişindeki rahmi enfeksiyondan koruyan mukus tıkacı, artık gelişmiştir. 7 haftalık gebelikte sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu, rahmin büyüyerek mesaneye baskı yapmasından kaynaklanır. Öte yandan, bazı anne adaylarında vajinal akıntı ve kabızlık şikâyetleri görülebilir. Gerilen ve büyüyen göğüslerde kaşıntı ve yırtılmalar olabilir.

7 haftalık gebelikte annedeki en sık görülen değişimler şunlardır;

Göğüslerde Hassasiyet

Göğüslerde şişlik ve ağrılar gebeliğin bu döneminde adeta pik yapar. Göğüslerde karıncalanma ve ağrı hissi gün içinde rahatsız edici olmaya başlayabilir. Östrojen ve progesteron hormonlarının artış yaptığı gebelik sürecinde göğüs şişmesi gibi durumlar bölgeye kan akışının artması ile de ilişkilidir.

Yiyeceklere karşı isteksizlik

Bu hafta bazı besinlerin kokusuna bile tahammül edemeyebilirsiniz. Ancak, hafif ve sağlıklı yiyeceklerle bu süreci atlatmanız kolaylaşacaktır. Örneğin; et yemeklerinden nefret ediyorsanız protein ihtiyacınızı yeşil mercimek, fasulye gibi bakliyatlarla karşılayabilirsiniz.

Sık idrara çıkma

Rahmin büyümesi sonucu mesaneye olan baskı, idrara sık sık çıkmanıza neden olur. Bu durum geceleri uyku kalitenizi bozabilir.

Tükenmişlik hissi

Yorgunluk hissinin asıl kaynağı plasentanın büyümesi için fazlasıyla enerji gerektirdiğindendir. Enerjinizi toplamak için istirahat etmeyi deneyebilirsiniz.

Mide ekşimesi

Sindirimi gevşeten ve mide asidinin yemek borusuna ulaşmasını önleyen hormonal değişimler midede ekşimelere neden olabilir. Midenizi daha fazla yoracak ve ekşimesine neden olacak gıdalardan uzak durmanızda fayda bulunur.

Vajinal akıntı

Kadınlarda yaygın görülen vajinal akıntı özellikle gebelik sürecinde de çoğu zaman yaşanabilir. 7. haftada hafif akıntıların olması da normal görülür.

7 haftalık gebelik karında hissedilir mi?

7 haftalık gebelikte çoğul bir gebelik yaşasanız bile karnınızda hissetmek zor olabilir. Ancak, gebelik belirtilerini muhtemelen yoğun bir şekilde hissedebilirsiniz. Dışarıdan bakıldığında nadiren küçük bir çıkıntı fark edilebilir. Bebeğin anne karnında hissedilmesi için daha uzun bir zaman dilimine ihtiyaç vardır. Bebeğin karında hissedilebilmesi için gebeliğin en erken 16. haftayı tamamlamış olması gerekir. Bu nedenle 7 haftalık gebeliğin karında hissedilmesi oldukça zordur.

7 haftalık gebelikte bebek nerede olur?

7 haftalık gebelikte bebeğiniz, zarlı bir kese içerisindedir. Ayrıca amniyotik sıvı olarak tabir edilen bir sıvı tarafından desteklenmektedir. Gebeliğin 7. haftası itibarı ile bebeğin karaciğer kan hücrelerini üretmeye başlar. Aynı zamanda kordon oksijen ve gıdaları vücuduna taşımaya ve atık maddeleri fetüsten uzaklaştırmak için kan damarlarından yararlanır.

7 haftalık gebelikte bebek neye benzer?

Gebeliğin 7. haftasında bebek bir fasulye tanesi büyüklüğüne erişir. Embriyonun uzunluğu ortalama 10 mm'dir. Uzuv tomurcukları,  kemikleri oluşturacak kıkırdaklar oluşturmaya bu dönemde başlar. Kol ve bacak kıkırdaklarının yanı sıra omurilik ve beyin şekil alır. 7 haftalık gebelikte özellikle beyin en hızlı büyüyen organlarından bir tanesidir. Burun ve kulak çukurları ve göz kapakları gözleri örter vaziyette olup, gelişen kalbi yaklaşık dakikada 150-180 atış hızıyla atmaya başlar. Ayrıca kol tomurcuklarının uç kısımlarında eller de gelişmiş olur.

7 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu?

7 haftalık bebeğin cinsiyetine bakılması genellikle doğru sonuçlar vermez. Çünkü 7. haftaya kadar cinsel organ gelişimi belirginleşse de, tam olarak 14. haftada bebeğin cinsel organı ultrasonla belirlenebilir. Fetüsün cinsiyetini belirlemek için, yalnızca Y kromozomunda bulunan dizileri tanımlamak için polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) kullanılarak cff-DNA analiz edilir. Bu, 14. haftadan önceki dönemde yapılabilir ancak, ultrason muayenesi ileri dönemlerde yüksek derecede doğrulukla yapılabilir. Her koşulda doktorunuz doğru cinsiyet haberini vermek için 19-20. haftalara kadar beklemenizi tavsiye eder. Ayrıca gelişiminin bu boyutunda bile bebeğiniz cinsiyetini net olarak göstermeyebilir. Bebeğiniz cinsel organlarını gizleyen bir pozisyonda ise bu durumda bir ultrason daha yaptırmanız gerekebilir.

7 haftalık bebek gelişimi nasıl olur?

7 haftalık gebelikte kol ve bacak kıkırdakları oluşurken bir yandan da böbrekleri de yerleşmiş olur. Ağız ve dili de 7. haftada gelişmeye başlar.  Bu süreçte bebeğin gelişiminin büyük çoğunluğu beyinde olur ve beyin gelişimi oldukça hızlıdır. Bu, bebeğin kafasının vücudunda göre daha büyük görünmesine sebep olur. 7. haftada bedeni adeta C harfine benzeyen bebeğin, vücudu ilerleyen haftalarda bir bebek görünümüne ulaşır. Sinir sisteminin olgunlaşmasıyla bebeğin görünümü normale döner. 7. haftada bebeğin beyin hücreleri dakikada 100 adet ürer. Uzayan kol ve bacakları 7 haftalık dönemde güçlenir.

7 haftalık hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler

Gebelik her anı dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. 7 haftalık gebelik dönemi daha yolun başı olsa da bazı gebelik riskleri göz ardı edilmemelidir. Ancak, endişeye kapılmadan bu süreci atlatmak hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı bakımından önemlidir.

7 haftalık hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  • Bağışıklık sisteminiz bu süreçte bebeğinizi de korumaya çalışıyor. Dolayısıyla yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edin. Mide sorunlarına karşı kızarmış yiyecekleri ve baharatlı gıdaları azaltmaya çalışın.
  • Gebelikle beraber cildinizde de bir takım değişikler meydana gelebilir. Bunun nedeni hormonlardır. Yağ oranı düşük ürünler kullanarak sivilce ve diğer cilt sorunlarını an aza indirmeniz mümkün olacaktır.
  • Doktorunuza danışmadan hiçbir ilacı kullanmayın. Reçetesiz ilaç kullanımı bu süreçte güvenli değildir. Eğer bir ilaç kullanmak gerekiyorsa bunu zaten doktorunuz reçete edecektir.
  • İlk trimesterde kramplar normal görülür, ancak omuz veya boyun ağrısıyla birlikte meydana gelirse ya da baş dönmesi, kasılmalar veya akıntı eşlik ediyorsa, doktorunuza ulaşın. Öte yandan şiddetli karın ağrınız ve kramplarınız var ise doktorunuza başvurmanızda fayda bulunur.

 Acil bir durumun varlığını işaret eden belirtiler ise madde madde şöyle sıralanabilir;

  • Vajinal kanama
  • Şiddetli kramp
  • Vajinal akıntıdaki değişiklikler
  • Ateş
  • Baş dönmesi veya bayılma
  • Şiddetli kusma

8 haftalık hamilelikte bebek gelişimi ve hareketleri neler?

Kadın Hastalıkları ve Doğum
Oluşturma: 19.05.2025 14:56
Son Güncelleme: 03.06.2025 14:59
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Karınca yumurtası yağı ne işe yarar? Karınca yumurtası yağı nasıl kullanılır? Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Epsom tuzu nedir? Epsom tuzu nasıl kullanılır? Brokolinin faydaları neler? Ekinezya çayının faydaları neler? Ekinezya nasıl tüketilmeli? Emziren anne rezene çayı içerse ne olur? 9 hafta gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir? 9 hafta bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Diş beyazlatma nedir? Evde diş beyazlatma teknikleri neler? Su toplamış yanığa ne iyi gelir? Yanık izi nasıl geçer? Doğum lekesi nedir? Doğum lekesi nasıl anlaşılır? Laktoz içeren besinler nelerdir? Laktoz en çok hangi besinlerde var? Lahananın faydaları neler? Lahana hangi hastalıklara iyi gelir? Kara mürver nedir, neye iyi gelir? Kara mürverin faydaları nelerdir? Çam fıstığı neye iyi gelir? Çam fıstığının faydaları neler? Frenk üzümü nedir, ne işe yarar? Frenk üzümünün faydaları nelerdir? Kaya koruğu neye iyi gelir? Kaya koruğunun faydaları nelerdir? KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Denizanası temas edince ne yapılır? Denizanası temas edince ne olur? Kene ısırdığında neler yapılmalı? Kene ısırması belirtileri nelerdir? Kulağa su kaçması halinde ne yapılmalı? Kulağa su kaçmasının riskleri nelerdir? Yolculukta mide bulantısı neden olur? Yolculukta mide bulantısı için ne yapmalı? Tümünü Görüntüle