
Andız pekmezi, andız ağacının gövdesinde bulunan andız meyvesinin kaynatılıp soğutularak elde edilen bir pekmez türüdür. Andız pekmezi içeriğinde bulunan antioksidan, demir, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller, A, C, E gibi vitaminler sayesinde açısından zengin bir pekmez türüdür.
Andız pekmezi bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu zararlı maddelerden temizler, astım, bronşit ve öksürük gibi solunum yolu semptomlarını hafifletir ve sindirimi destekler. Ayrıca kan dolaşımını iyileştirir ve ödemi azaltır.
Andız nedir?
Andız, andız ağacının (Juniperus drupacea, Suriye ardıcı) meyveleridir. Andız ağacı, servigiller (Cupressaceae) familyasından, 10–15 m boyunda, Doğu Akdeniz bölgesinde, güney Yunanistan, Türkiye'nin güney bölgesi, Batı Suriye ve Lübnan’da 800-1700 m yükseklikteki kayalıklarda yayılım gösteren bir ardıç türüdür. Andız meyvesi, başlangıçta gri bir çiçekle yeşildir, olgunlaştıktan sonra koyu maviye ve daha sonra kahverengiye döner.
Andız pekmezi nedir?
Andız pekmezi, andız ağacının meyvesinin kaynatılmasıyla elde edilen ve genellikle kış aylarında sıkça tüketilen bir pekmez türüdür.
Andız pekmezinin besin değeri nedir?
100 gr andız pekmezinin besin değerleri şöyledir:
- Enerji: 265 kcal
- Protein: 1.25 gram
- Kalsiyum: 884 mg/kg
- Potasyum: 13467 mg/kg
- Demir: 2.4 mg/kg
- Karbonhidrat: 68.5 gr
- Şeker: 32 gr
- Yağ: 0 gr
İlave şeker içermeyen andız pekmezinin şeker oranı belirtilenden daha düşük olabilir.
Andız pekmezinin faydaları nelerdir?
Andız meyvesi, antioksidanlar, mineraller ve vitaminler, flavonoidler gibi zengin besin içeriğine sahiptir. Andız pekmezinin, bağışıklık sistemini güçlendirme, sindirim sistemini destekleme, öksürük ve balgamı hafifletme gibi birçok sağlık yararı bulunur.
Andız pekmezinin faydaları arasında şunlar yer alır:
Bağışıklık sistemini güçlendirme
Andız pekmezi, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyan ve hastalıklara karşı direnci artıran antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
Sindirim sistemini destekleme
Andız pekmezi, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olur. Ayrıca, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık sorununa doğal bir çaredir.
Enerji verir
Andız pekmezinin içeriğindeki karbonhidratlar, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi hızlıca sağlayarak kişinin gün boyu zinde kalmasına yardımcı olur.
Kan yapıcı etki
Demir açısından zengin bir kaynak olarak andız pekmezi, kansızlık (anemi) sorunu yaşayanlara destek sağlayan doğal bir besindir. Andız pekmezi vücudun hemoglobin üretimini artırarak kan yapımına yardımcı olur.
Cildi yeniler
Andız pekmezindeki antioksidanlar, cildin yenilenmesine yardımcı olurken, düzenli olarak tüketildiğinde, ince çizgileri ve sivilce izlerini hafifletebilir.
Solunum yollarını rahatlatır
Andız pekmezi, bronşit, astım ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarını hafifleterek rahatlamaya yardımcı olur. Ayrıca, balgam söktürücü etkisiyle boğaz ağrılarına iyi gelir.
Toksinlerden arındırır
Andız pekmezi, karaciğer sağlığını destekleyerek detoks etkisi gösterir ve organların daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Saç ve tırnakları besler
Andız pekmezinin içeriğindeki mineraller saçların güçlendirir ve tırnakların kırılmasını önler.
Andız pekmezi nasıl yapılır?
Andız pekmezi hazırlanırken öncelikle andız ağacının meyveleri ve kozalakları toplanır ve kuruması için bekletilir. Kurutulduktan sonra ezilerek ya da kırılarak kazanlarda kaynatılır ardından suyu süzülerek meyvelerden ayrıştırılır. Ayrıştırıldıktan sonra suyu, yoğunlaşması ve kıvamının tutturulması için uzun süre karıştırılıp kaynatılır.
Andız pekmezi nasıl kullanılır?
Andız pekmezi oldukça yoğun ve acımtırak bir tada sahip olduğundan, bir bardak suya karıştırılıp seyreltilerek içilebilir. İnatçı öksürük ve balgam sorunu yaşayanlar sabahları aç karnına bir yemek kaşığı tüketilebilir. Çocukların ise bir tatlı kaşığı tüketmesi önerilir. Ayrıca pekmezin yoğun tadını yumuşatmak için bal ya da yoğurtla karıştırılmak suretiyle de yenebilir.
Andız pekmezinin zararları var mıdır?
Andız pekmezinin aşırı tüketimi her besinde olduğu gibi bazı yan etkilere neden olabilir.
Andız pekmezinin olası zararlarından bazıları şunları içerir:
- Andız pekmezi, yüksek kalorili besin olduğundan içeriğindeki doğal şekerler nedeniyle aşırı tüketildiğinde, kilo artışına neden olabilir.
- Yine andız pekmezinin doğal şeker içeriği, diyabet veya insülin direnci gibi şeker sorunları olan bireylerde, kan şekeri seviyesini olumsuz etkileyebilir.
- Andız pekmezinin içinde bulunan bileşenler alerjik reaksiyonların gelişimine yol açabilir. Alerjik reaksiyonlar arasında kızarıklık, ciltte döküntü ve kaşıntı gibi hafif semptomlar yer alabilir. Bu yüzden alerjik bünyeye sahip olanların kullanmadan önce doktora danışmaları önerilir.
- Andız pekmezi, özellikle mide veya gastrit gibi sindirim sistemine özgü sorunları olan kişilerde rahatsızlık yaratabilir.
- Andız pekmezi, hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılması tavsiye edilmez.
Andız pekmezini kimler kullanmamalıdır?
Andız pekmezi, bazı bireylerde istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Bu yüzden; kronik hastalığı olanların, sürekli ilaç kullananların, şeker hastalığı olanların, hamile ve emziren annelerin ve mide sorunları olanların doktor kontrolünde tüketmesi tavsiye edilir.