SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Andız pekmezi nedir? Andız pekmezinin faydaları nelerdir?



Andız pekmezi nedir? Andız pekmezinin faydaları nelerdir?

Andız pekmezi, andız ağacının gövdesinde bulunan andız meyvesinin kaynatılıp soğutularak elde edilen bir pekmez türüdür. Andız pekmezi içeriğinde bulunan antioksidan, demir, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller, A, C, E gibi vitaminler sayesinde açısından zengin bir pekmez türüdür.

Andız pekmezi bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu zararlı maddelerden temizler, astım, bronşit ve öksürük gibi solunum yolu semptomlarını hafifletir ve sindirimi destekler. Ayrıca kan dolaşımını iyileştirir ve ödemi azaltır.

Andız nedir?

Andız, andız ağacının (Juniperus drupacea, Suriye ardıcı) meyveleridir. Andız ağacı, servigiller (Cupressaceae) familyasından, 10–15 m boyunda, Doğu Akdeniz bölgesinde, güney Yunanistan, Türkiye'nin güney bölgesi, Batı Suriye ve Lübnan’da 800-1700 m yükseklikteki kayalıklarda yayılım gösteren bir ardıç türüdür. Andız meyvesi, başlangıçta gri bir çiçekle yeşildir, olgunlaştıktan sonra koyu maviye ve daha sonra kahverengiye döner.

Andız pekmezi nedir?

Andız pekmezi, andız ağacının meyvesinin kaynatılmasıyla elde edilen ve genellikle kış aylarında sıkça tüketilen bir pekmez türüdür.

Andız pekmezinin besin değeri nedir?

100 gr andız pekmezinin besin değerleri şöyledir:

  • Enerji: 265 kcal
  • Protein: 1.25 gram
  • Kalsiyum: 884 mg/kg
  • Potasyum: 13467 mg/kg
  • Demir: 2.4 mg/kg
  • Karbonhidrat: 68.5 gr
  • Şeker: 32 gr
  • Yağ: 0 gr

İlave şeker içermeyen andız pekmezinin şeker oranı belirtilenden daha düşük olabilir.

Andız pekmezinin faydaları nelerdir?

Andız meyvesi, antioksidanlar, mineraller ve vitaminler, flavonoidler gibi zengin besin içeriğine sahiptir. Andız pekmezinin, bağışıklık sistemini güçlendirme, sindirim sistemini destekleme, öksürük ve balgamı hafifletme gibi birçok sağlık yararı bulunur.

Andız pekmezinin faydaları arasında şunlar yer alır:

Bağışıklık sistemini güçlendirme

Andız pekmezi, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyan ve hastalıklara karşı direnci artıran antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Sindirim sistemini destekleme

Andız pekmezi, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olur. Ayrıca, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık sorununa doğal bir çaredir.

Enerji verir 

Andız pekmezinin içeriğindeki karbonhidratlar, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi hızlıca sağlayarak kişinin gün boyu zinde kalmasına yardımcı olur.

Kan yapıcı etki

Demir açısından zengin bir kaynak olarak andız pekmezi, kansızlık (anemi) sorunu yaşayanlara destek sağlayan doğal bir besindir. Andız pekmezi vücudun hemoglobin üretimini artırarak kan yapımına yardımcı olur.

Cildi yeniler

Andız pekmezindeki antioksidanlar, cildin yenilenmesine yardımcı olurken, düzenli olarak tüketildiğinde, ince çizgileri ve sivilce izlerini hafifletebilir.

Solunum yollarını rahatlatır

Andız pekmezi, bronşit, astım ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarını hafifleterek rahatlamaya yardımcı olur. Ayrıca, balgam söktürücü etkisiyle boğaz ağrılarına iyi gelir.

Toksinlerden arındırır

Andız pekmezi, karaciğer sağlığını destekleyerek detoks etkisi gösterir ve organların daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.

Saç ve tırnakları besler

Andız pekmezinin içeriğindeki mineraller saçların güçlendirir ve tırnakların kırılmasını önler.

Andız pekmezi nasıl yapılır?

Andız pekmezi hazırlanırken öncelikle andız ağacının meyveleri ve kozalakları toplanır ve kuruması için bekletilir. Kurutulduktan sonra ezilerek ya da kırılarak kazanlarda kaynatılır ardından suyu süzülerek meyvelerden ayrıştırılır. Ayrıştırıldıktan sonra suyu, yoğunlaşması ve kıvamının tutturulması için uzun süre karıştırılıp kaynatılır.

Andız pekmezi nasıl kullanılır?

Andız pekmezi oldukça yoğun ve acımtırak bir tada sahip olduğundan, bir bardak suya karıştırılıp seyreltilerek içilebilir. İnatçı öksürük ve balgam sorunu yaşayanlar sabahları aç karnına bir yemek kaşığı tüketilebilir. Çocukların ise bir tatlı kaşığı tüketmesi önerilir. Ayrıca pekmezin yoğun tadını yumuşatmak için bal ya da yoğurtla karıştırılmak suretiyle de yenebilir.

Andız pekmezinin zararları var mıdır?

Andız pekmezinin aşırı tüketimi her besinde olduğu gibi bazı yan etkilere neden olabilir.

Andız pekmezinin olası zararlarından bazıları şunları içerir:

  • Andız pekmezi, yüksek kalorili besin olduğundan içeriğindeki doğal şekerler nedeniyle aşırı tüketildiğinde, kilo artışına neden olabilir.
  • Yine andız pekmezinin doğal şeker içeriği, diyabet veya insülin direnci gibi şeker sorunları olan bireylerde, kan şekeri seviyesini olumsuz etkileyebilir.
  • Andız pekmezinin içinde bulunan bileşenler alerjik reaksiyonların gelişimine yol açabilir. Alerjik reaksiyonlar arasında kızarıklık, ciltte döküntü ve kaşıntı gibi hafif semptomlar yer alabilir. Bu yüzden alerjik bünyeye sahip olanların kullanmadan önce doktora danışmaları önerilir.
  • Andız pekmezi, özellikle mide veya gastrit gibi sindirim sistemine özgü sorunları olan kişilerde rahatsızlık yaratabilir. 
  • Andız pekmezi, hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılması tavsiye edilmez.

Andız pekmezini kimler kullanmamalıdır?

Andız pekmezi, bazı bireylerde istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Bu yüzden; kronik hastalığı olanların, sürekli ilaç kullananların, şeker hastalığı olanların, hamile ve emziren annelerin ve mide sorunları olanların doktor kontrolünde tüketmesi tavsiye edilir.

Beslenme ve Diyet
Oluşturma: 02.07.2025 13:13
Son Güncelleme: 02.07.2025 13:14
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Akromegali nedir? Akromegali neden olur? Akran zorbalığı nedir? Akran zorbalığına uğrayan kişi ne yapmalı? Ani öfke patlaması neden olur? Öfke kontrolü için ne yapmalı? Topuk kanı neden alınır? Topuk kanı verilmezse ne olur? Tendinit ne demektir? Tendinit neden olur? Psikoloji cinselliği etkiler mi? Cinsel hayatın psikolojik etkileri nelerdir? Parapleji neden olur? Parapleji belirtileri neler? Pemfigus hastalığı nedir? Pemfigus hastalığı neden olur? Sinirsel ağrılar neden olur? Sinirsel ağrılar nasıl geçer? Kan tükürmenin nedenleri nelerdir? Kan tükürmek tehlikeli mi? Gözler siyah olur mu? İnsanlar göz rengini değiştirebilir mi? Cinsel isteksizlik olduğu nasıl anlaşılır? Cinsel isteği artırmak için ne yapmalı? Rahimdeki anormal kanama neden olur? Rahimdeki kanama neye işarettir? Göğüs ucu yarası neden olur? Göğüs ucu yarası nasıl geçer? Haşlanmış mısırın faydaları neler? Mısır hangi hastalıklara iyi gelir? Çiriş otu nelere iyi gelir? Çiriş otu hamilelikte kullanılır mı? Çocuklarda B12 değeri kaç olmalı? Çocuğa B12 vitamini verilir mi? Mideye iyi gelen bitkiler neler? En iyi doğal mide koruyucu nedir? Koyun yoğurdunun faydaları neler? Koyun yoğurdunun kalorisi ne kadar? Dil felci neden olur? Dil felci belirtileri neler? Artikülasyon ne anlama gelir? Artikülasyon bozukluğu nasıl düzelir? Prostat iltihabı neden olur? Prostat iltihabının belirtileri nelerdir? Nörofibromatozis nedir? Nörofibromatozis belirtileri nelerdir? Uyurgezerlik nedir? Uyurgezerlik neyin belirtisidir? Karaciğer yetmezliği neden olur? Karaciğer yetmezliğine ne iyi gelir? Kalp yetmezliği nedir? Kalp yetmezliği neden olur? Hava yutmak (Aerofaji) nedir? Hava yutmanın belirtileri nelerdir? Hipotiroid nedir? Hipotiroidin belirtileri neler? Stockholm sendromu nedir? Stockholm sendromu nasıl tedavi edilir? Patlamış mısır sağlıklı mı? Patlamış mısırın zararları neler? Tümünü Görüntüle