Andız pekmezi, andız ağacının gövdesinde bulunan andız meyvesinin kaynatılıp soğutularak elde edilen bir pekmez türüdür. Andız pekmezi içeriğinde bulunan antioksidan, demir, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller, A, C, E gibi vitaminler sayesinde açısından zengin bir pekmez türüdür.
Andız pekmezi bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu zararlı maddelerden temizler, astım, bronşit ve öksürük gibi solunum yolu semptomlarını hafifletir ve sindirimi destekler. Ayrıca kan dolaşımını iyileştirir ve ödemi azaltır.
Andız, andız ağacının (Juniperus drupacea, Suriye ardıcı) meyveleridir. Andız ağacı, servigiller (Cupressaceae) familyasından, 10–15 m boyunda, Doğu Akdeniz bölgesinde, güney Yunanistan, Türkiye'nin güney bölgesi, Batı Suriye ve Lübnan’da 800-1700 m yükseklikteki kayalıklarda yayılım gösteren bir ardıç türüdür. Andız meyvesi, başlangıçta gri bir çiçekle yeşildir, olgunlaştıktan sonra koyu maviye ve daha sonra kahverengiye döner.
Andız pekmezi, andız ağacının meyvesinin kaynatılmasıyla elde edilen ve genellikle kış aylarında sıkça tüketilen bir pekmez türüdür.
100 gr andız pekmezinin besin değerleri şöyledir:
İlave şeker içermeyen andız pekmezinin şeker oranı belirtilenden daha düşük olabilir.
Andız meyvesi, antioksidanlar, mineraller ve vitaminler, flavonoidler gibi zengin besin içeriğine sahiptir. Andız pekmezinin, bağışıklık sistemini güçlendirme, sindirim sistemini destekleme, öksürük ve balgamı hafifletme gibi birçok sağlık yararı bulunur.
Andız pekmezinin faydaları arasında şunlar yer alır:
Andız pekmezi, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyan ve hastalıklara karşı direnci artıran antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
Andız pekmezi, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olur. Ayrıca, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık sorununa doğal bir çaredir.
Andız pekmezinin içeriğindeki karbonhidratlar, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi hızlıca sağlayarak kişinin gün boyu zinde kalmasına yardımcı olur.
Demir açısından zengin bir kaynak olarak andız pekmezi, kansızlık (anemi) sorunu yaşayanlara destek sağlayan doğal bir besindir. Andız pekmezi vücudun hemoglobin üretimini artırarak kan yapımına yardımcı olur.
Andız pekmezindeki antioksidanlar, cildin yenilenmesine yardımcı olurken, düzenli olarak tüketildiğinde, ince çizgileri ve sivilce izlerini hafifletebilir.
Andız pekmezi, bronşit, astım ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarını hafifleterek rahatlamaya yardımcı olur. Ayrıca, balgam söktürücü etkisiyle boğaz ağrılarına iyi gelir.
Andız pekmezi, karaciğer sağlığını destekleyerek detoks etkisi gösterir ve organların daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Andız pekmezinin içeriğindeki mineraller saçların güçlendirir ve tırnakların kırılmasını önler.
Andız pekmezi hazırlanırken öncelikle andız ağacının meyveleri ve kozalakları toplanır ve kuruması için bekletilir. Kurutulduktan sonra ezilerek ya da kırılarak kazanlarda kaynatılır ardından suyu süzülerek meyvelerden ayrıştırılır. Ayrıştırıldıktan sonra suyu, yoğunlaşması ve kıvamının tutturulması için uzun süre karıştırılıp kaynatılır.
Andız pekmezi oldukça yoğun ve acımtırak bir tada sahip olduğundan, bir bardak suya karıştırılıp seyreltilerek içilebilir. İnatçı öksürük ve balgam sorunu yaşayanlar sabahları aç karnına bir yemek kaşığı tüketilebilir. Çocukların ise bir tatlı kaşığı tüketmesi önerilir. Ayrıca pekmezin yoğun tadını yumuşatmak için bal ya da yoğurtla karıştırılmak suretiyle de yenebilir.
Andız pekmezinin aşırı tüketimi her besinde olduğu gibi bazı yan etkilere neden olabilir.
Andız pekmezinin olası zararlarından bazıları şunları içerir:
Andız pekmezi, bazı bireylerde istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Bu yüzden; kronik hastalığı olanların, sürekli ilaç kullananların, şeker hastalığı olanların, hamile ve emziren annelerin ve mide sorunları olanların doktor kontrolünde tüketmesi tavsiye edilir.