Börülce (Vigna unguiculata), bezelye ailesinden (Fabaceae) gelen yıllık bir bitkidir ve yenilebilir baklagilleri için yetiştirilir. Börülcenin Batı Afrika'ya özgü olduğuna inanılmaktadır, ancak dünyanın sıcak bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bir bezelye türü olduğu düşünülse de, aslında fasulyedir. Börülce, lipid profillerini ve glisemik kontrolü iyileştirmekten kardiyovasküler sağlığı ve besin emilimini desteklemeye kadar çeşitli sağlık yararları sunar. Gastrointestinal rahatsızlıklara neden olma potansiyeli nispeten düşük olduğundan, dengeli bir beslenmeye mükemmel bir katkı sağlar. Börülceyi günlük öğünlere dâhil etmek, özellikle kardiyovasküler hastalıklar ve tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Börülcenin faydalarından bazıları şunlardır:
Börülcenin en büyük faydalarından biri, düzenli bağırsak hareketlerini desteklemeye ve özellikle sindirim sistemi olmak üzere tüm vücut sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan yüksek lif içeriğidir. Börülcenin içeriğindeki yüksek lif miktarı, sindirim sistemindeki suyu emer, şişer ve atık ürünleri vücuttan dışarı atar.
Düzenli olarak fasulye tüketmenin, "kötü" kolesterol olarak da bilinen düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) seviyesini düşürmeye yardımcı olduğuna dair kanıtlar mevcuttur. Yüksek kolesterolü düşürerek kalp hastalığı riski azaltılabilir. Genel olarak lif içeriği yüksek bir beslenme düzeninin koroner kalp hastalığı riskini azaltabileceği bilinmektedir.
Beslenmenizde yeterli demir bulunması, yorgunluk ve halsizliğe neden olabilen anemiyi önler. Anemi, kanınızda normalden az sayıda kırmızı kan hücresi olduğunda veya kırmızı kan hücrelerinizde yeterli hemoglobin olmadığında ortaya çıkar. Hemoglobin, kanınıza kırmızı rengini veren ve bu hücrelerin akciğerlerinizden vücudunuzun geri kalanına oksijen taşımasına yardımcı olan demir açısından zengin bir proteindir. Börülcenin demir içeriğinin yanı sıra, normal kırmızı kan hücrelerinin yapımı için gerekli bir B vitamini olan folat açısından da zengin olması önemlidir. Düşük folat seviyeleri anemiye neden olabileceğinden, bu önemlidir.
Börülce, kan basıncı seviyelerini sağlıklı seviyelerde tutmaya yardımcı olan ve kalp hastalığı riskini azaltan bir mineral olan potasyum açısından zengindir. Bazı çalışmalar, beslenmedeki düşük potasyumun yüksek tansiyonla ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, orta düzeyde potasyum seviyesine sahip kalp krizi geçiren hastalarının ölüm riskinin daha düşük olduğu gösterilmiştir. Bir fincan börülce günlük potasyum ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 20'sini karşılar. Börülcenin kan basıncını düşürmesinin yanı sıra koroner kalp hastalıklarını da önlemesi, bu fasulyeyi gerçekten kalp sağlığına faydalı bir besin haline getiriyor.
Börülce yüksek oranda A vitamini içerir. Bir fincan börülce günlük A vitamini ihtiyacının dörtte birinden fazlasını karşılar. A vitamini sadece sağlıklı cilt ve mukoza zarlarının oluşumuna ve korunmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda gözün retinasındaki pigmentleri de üretir.
Börülcedeki çözünür lif, sindirimi yavaşlatır, bu da vücudun kan şekeri seviyelerini düzenlemesine yardımcı olur ve kan şekeri yükselme riskini azaltır. Bu düşük risk, börülceyi diyabet hastaları için sağlıklı bir besin seçeneği haline getirir.
Yarım su bardağı börülce, kemik sağlığı için kritik öneme sahip bir besin olan kalsiyumun günlük önerilen alımının %8'ini kaşılar.
Börülce yemek, sağlıklı kilo seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilir. Börülce, vücudun kilo yönetimine yardımcı olan çözünür ve çözünmez lif açısından zengindir. İçeriğindeki protein ve yavaş sindirilen yüksek kaliteli karbonhidratlar da tokluk hissi vermenize yardımcı olur.
Diğer baklagillerde olduğu gibi, börülcenin de bazı potansiyel dezavantajları bulunmaktadır. Börülce, fitik asit gibi çeşitli anti-besin faktörleri (antinutrientler) içerir. Fitik asit, magnezyum ve çinko gibi çeşitli minerallere bağlanabilir ve böylece aynı öğünde bu minerallerin emilim oranını düşürebilir.
Ayrıca, börülce oligosakkarit grubuna ait çeşitli karbonhidratlar içerir. Bu oligosakkaritler öncelikle rafinoz ve stakiyozdur. Bazı insanlar oligosakkarit tüketirken çeşitli derecelerde sindirim rahatsızlığı yaşarlar ve bu rahatsızlıklar genellikle şişkinlik ve gaz olarak ortaya çıkar. Bunun nedeni, insanların oligosakkaritleri düzgün bir şekilde sindirmek için gereken enzimlerden yoksun olmasıdır. Ancak bağırsakta yaşayan bakteriler oligosakkaritleri sindirebilir.
Bu nedenle, oligosakkaritler ince bağırsaktan kalın bağırsağa (kolon) geçer ve burada bağırsak bakterileri tarafından fermente edilir. Fermantasyon sonucu açığa çıkan gazlar, bu sindirim rahatsızlığı sorunlarına neden olabilir.
Kuru börülce sindirimi zor maddeler içerdiğinden bağırsak gazına neden olabilir. Ancak, pişirmeden önce ıslatmak faydalı olabilir.
Börülce düşük yağlı ve düşük kalorili bir besindir ve bu da onu kilo verme diyetinize sağlıklı bir katkı haline getirir. Yarım su bardağı börülce genellikle 100 kaloriden azdır ve yaklaşık 1 gr yağ içerir. Düşük yağ ve kalorili bir diyet kilo vermenize yardımcı olur, kilo alımını önler.