UZMAN GÖRÜŞÜ


+A A-

Çocuklarda Geniz Eti ve Bademcik Hastalığı Nasıl Anlaşılır?




 

Medicana International Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz bölümünden Prof. Dr. Şemsettin Okuyucu "Çocuklarda Geniz Eti ve Bademcik Hastalığı Nasıl Anlaşılır?" sorusunu sizler için yanıtlıyor:

Çocukluk çağı geniz eti ve bademcik hastalıklarında sık enfeksiyon ve özellikle uyku solunumu, gündüz solunum zorlukları başlıca şikayetler arasındadır. Bu hastaların bir kısmında da orta kulakta sıvı birikmesi ve işitme kayıpları da görülür. Geniz eti, orta kulağın basıncının düzenlenmesinden sorumlu östaki borusuyla yakın ilişkide olduğu için geniz problemleri orta kulak problemlerine ve sıvı problemlerine neden olarak işitme kayıplarına yol açar.

Özellikle geniz eti ve bademciklerin büyüklüğüne bağlı hastalıklarda hastaların gece uykusunda horlama, ağzı açık uyuma, aynı zamanda uykunun bölünmesi, çocuğun uyanması ya da nefesinin durması, duraksama şeklinde gözlenmesi önemli ipuçlarıdır. Bu gibi şikayetlere sahip olan hastaların büyük geniz eti veya bademcik problemleri olma ihtimali yüksektir.

Bunun dışında sık enfeksiyon yine çocukluk çağında üst solunum yolunda geniz eti ve bademcik bölgesinde sık görülen hastalıklar arasındadır. İlaç tedavilerinin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedaviler özellikle önemlidir.

Geniz eti ve bademcik büyüklüğü açısından tedaviye baktığımız zaman, özellikle uyku apnesi (uykuda solunumun durması, duraksaması), tedaviyle düzelmeyen orta kulakta sıvı toplanması gibi durumlara yol açıyorsa bunlarda da cerrahi tedaviler önerimizdir. Çünkü gece uykuda hipoksiye, yani solunumda azalmaya, yavaşlamaya yol açan geniz eti ve bademcik problemleri çocuğun fiziksel gelişimini, uykuda uyku hormonunun salınmasını engelleyerek zihinsel gelişimini, uykudaki oksijen yetersizliği sonucu beynin yeterli oksijen olmamasıyla damak ve yüz gelişim bozukluğuna yol açarak hastanın ilerleyen hayatında da önüne problemler olarak çıkacak birçok sorunla karşı karşıya bırakabilir.

Detaylı Bilgi almak için bizimle iletişime geçin. 

Oluşturma: 09.04.2025 13:12
Son Güncelleme: 09.04.2025 13:16
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son İçerikler