Farenjit boğazın arkasında kaşıntılı ağrıya sebep olur. Genel olarak boğaz ağrısı, ateş, halsizlik, yutkunma güçlüğü gibi belirtiler farenjit kaynaklıdır. Grip benzeri diğer viral hastalıklarda olduğu gibi soğuğa bağlı olarak vücut direncinin düşmesiyle kış aylarında görülme sıklığı artar. Teşhisi zor olmayan bu hastalığın tedavisi de zor değildir.
Farenjit tedavisi için kişinin kendi uygulayabileceği basit destekleyici yöntemler olduğu gibi doktorun önerdiği tedavinin de aksatılmadan uygulanması gerekir. Farenjitin altında yatan başka bir hastalık varsa ya da farenjit başka bir hastalığa eşlik ederek ortaya çıkmışsa bu hastalıkların teşhisi için de ek tanı yöntemlerine başvurulabilir.
Farenjit nedir?
Farenjit, boğazınızın arkasını kaplayan dokuların iltihaplanmasıdır. Farenjitin iki türü vardır. Bunlar;
Akut farenjit
Ortalama 7-10 gün sürer. Genellikle virüs ve bakteriler gibi mikroorganizmaların sebep olduğu enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkan iltihaplanmadır.
Kronik farenjit
10 günden daha fazla süren, tekrarlayan türdeki farenjit kroniktir. Kronik farenjit genellikle kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.
Farenjit neden olur?
Farenjitin en yaygın nedeni soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklardır. Ancak alerjiler ya da reflü de farenjite sebep olabilir. Özellikle kronik farenjit görülmesi durumunda tanı koyulurken kişisel ve çevresel nedenler de göz önünde bulundurulur. Sigara içmek gibi zararlı alışkanlıkların yanında, bulunulan ortam da önemlidir. Beslenme de farenjite etki edebilir, örneğin boğazı tahriş edebilecek acı ve baharatlı gıdalarla aşırı sıcak ya da soğuk besinler tüketmek farenjite yakalanma riskini artırabilir.
Farenjit belirtileri nelerdir?
Farenjitin belirtileri nedene göre değişebilir. Ancak genel olarak şu belirtileri içerir;
Boğazda yanma
Boğazda kaşıntı
Yutma güçlüğü
Konuşurken boğazda ağrı hissi
Bademciklerde şişlik, kızarıklık
Bademciklerde beyaz lekeler
Ses kısıklığı
Lenf bezlerinde şişlik
Enfeksiyona bağlı farenjitte ek olarak şu belirtiler görülebilir;
Ateş.
Burun akıntısı.
Öksürük.
Vücut ağrıları.
Mide bulantısı ya da kusma.
Alerjik farenjit belirtileri
Alerjik farenjitte genel belirtilere ek olarak şu semptomlar görülebilir;
Burun tıkanıklığı
Boğazda tahriş hissi
Hapşırma
Kronik farenjit belirtileri
Uzun süreli boğaz ağrısı
Yutma güçlüğü
Boğazda ağrı ve kaşıntı
Ses kısıklığı
Farenjit kaç gün sürer?
Farenjit genel olarak 10 günde geçer. Ancak kronik farenjit birkaç hafta sürebilir.
Farenjit tedavisi
Farenjit tedavisinde öncelikle hastalığın kaynağı tespit edilmelidir. Viral farenjit, semptomları hafifletmeye yardımcı olmak için tuzlu su gargaraları, ağrı kesiciler ve ekstra sıvılarla kendiliğinden geçer. Bakteriyel farenjit antibiyotiklerle; fungal farenjit ise antifungal ilaçlarla tedavi edilir.
Genel olarak bol bol sıvı tüketmek, ılık tuzlu su ile gargara yapmak, bağışıklık sistemini güçlendirecek besleyici gıdalar almak ve ılık bitki çayları veya çorba içmek akla ilk gelen destekleyici yöntemlerdir.
Öte yandan farenjit hastalarının bulunduğu ortam da çok önemlidir. Kuru havalarda, nefes alıp verme sırasında boğaz nem eksikliğine bağlı olarak kuruyabilir. Bu yüzden, nemli ve ılık bir ortamın oluşturulması gerekir. Kuru havanın yanında toz, kir, sigara dumanı, kimyasal parçacıklar ya da hastanın alerji durumuna bağlı olarak alerjenlerin bulunabileceği ortamlardan da kaçınmak gerekir.
Farenjit en hızlı nasıl iyileşir?
Boğaz ağrısını hafifletmek ve süresini kısaltmak için şunları yapabilirsiniz:
Ilık, tuzlu suyla gargara yapın.
Bol su iç.
Serin veya yumuşak yiyecekler yiyin.
Sigara veya dumanlı yerlerden uzak durun.
Havayı nemlendirin.
Tahriş edici maddelerden kaçının.
Dinlenin.
Farenjite ne iyi gelir?
Farenjitte yaşanan boğaz ağrısını hafifletmek için tüketebileceğiniz besinler şunlardır;
Bal
Papatya çayı
Nane
Hatmi kökü
Meyan kökü
Çemenotu
Elma sirkesi