KURUMSAL HABERLER


+A A-

Kilo vermenin önündeki gizli engel: Hashimoto Hastalığı



Kilo vermenin önündeki gizli engel: Hashimoto Hastalığı


Hashimoto Hastalığı nedir?


Dr. Öğr. Üyesi Alihan Oral, kilo vermenin önünde gizli bir engel olan Hashimoto hastalığını şöyle açıklıyor:


“Bir tiroid bezi hastalığı olan Hashimoto, tiroid bezinin insanın kendi hücreleri tarafından harabiyete uğramasıyla ortaya çıkar. Bu nedenle en sık tiroid hormon eksikliğine yani hipotiroidiye sebep olur. Tiroid hormonları insanın metabolizmasını düzenleyen en önemli hormonlardır. Vücut ısısının sağlanmasında, enerji kullanımında da rol oynar. Bu nedenle tiroid hormonu eksikliğinde metabolizmanın ve enerji kullanımının yavaşlaması beklenir. Hashimoto hastalığı da hipotroidi yaptığından insan metabolizmasını yavaşlatır ve bu nedenle kişi kilo alabilir veya kilo vermekte zorlanabilir.”


“Kadınlarda 20 kat daha fazla görülüyor”


“Hashimoto hastalığı erkeklere oranla kadınlarda 20 kat civarında daha sık görülür. Genetik geçişte hastaların anne, baba, kardeş ve teyzelerin taranması önerilir. Ayrıca Hashimoto hastalığına sahip hastalarda diyabet, Gluten hastalığı, adrenal yetmezlik veya diğer otoimmün hastalıklarda sık görüldüğünden şikâyet olması durumunda bu hastalıklar da araştırılır.”


“Hashimoto’ya karşı iyotlu tuz”

“Hashimoto hastalığına özgü bir beslenme diyeti olmamakla birlikte hastalar iyotlu tuz kullanabilir. Her ne kadar etkisi net olmasa da selenyum desteği de verilebilir. Hashimoto hastalığı ile Gluten hastalığı beraberliği sık görülür. Gluten hastalığı olanlarda glütensiz diyet önerilir.”


Hashimoto hastalığının belirtileri nelerdir?

“Hashimoto hastalığında hipotirodi olduğundan halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, kabızlık, saç dökülmesi, kilo alma, kilo verememe, depresyon gibi şikâyetler görülür. Bazen hiçbir şikayet de olmadan da tanı konulabiliyor.”


Hashimoto hastalığının tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Hashimoto hastalığın tanısında kan testlerine başvurulur. TSH, T3, T4 gibi tiroid testleri ile Anti TPO ve Anti TG gibi otoantikorlara bakılarak tanı konulur. Ayrıca tiroid ultrasonografisi de tanıya yardımcı olabilir.


Hahimoto hastalığında daha çok hipotirodi olduğundan tedavide tiroid hormonu (L-tiroksin) kullanılır. Hastalar, hastadan hastaya değişmekle beraber 3-6 ay aralıklarla tiroid testleri ile takip edilir. Ultrasonografide nodül saptanmış ise takipte ultrasonografi kontrolü de yapılır.

Oluşturma: 06.10.2020 12:00
Son Güncelleme: 13.02.2021 09:35
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu