Kasıktan girilerek gerçekleştirilen endovasküler cerrahiyle hayata bağlandı
Dengesizlik, baş ağrısı, ellerde uyuşma belirtilerine dikkat
Ayvalık’ta yaşamını sürdüren 75 yaşındaki Sonsen Küçük’ün son zamanlarda dengesizlik, baş ağrısı, ellerde uyuşma ve uyuklama gibi şikayetleri vardı. Yapılan kontrollerinde beyni besleyen arkadaki 2 ve öndeki 1 şah damarının tamamen kapalı olduğu, öndeki tek damarda da anevrizma (baloncuk) meydana geldiği ortaya çıktı. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özhan Merzuk Uçkun’un kasıktan girerek gerçekleştirdiği endovasküler cerrahi ile kafatası açılmadan, baloncuğu stentle kapatılan ve damardaki daralma genişletilen Sonsen Küçük, yaşama yeniden bağlandı.
Sonsen Küçük’ün görünürde hipertansiyon ve diyabet rahatsızlığı vardı. Bu hastalıklarla ilgili tedavisi devam eden 75 yaşındaki Sonsen Küçük, bir süredir farklı şikayetleri gelişti. Dengesini sağlamakta güçlük çeken, ellerinde uyuşma meydana gelen ve sürekli uyuklamaya başlayan hastanın, baş ağrıları da gün geçtikçe şiddetlenmeye başladı.
4 Damardan 3’ü Kapalıydı
Medicana International İzmir Hastanesi’nde yapılan tetkiklerinde beyni besleyen arkadaki 2 damarın ve öndeki 1 şah damarının tamamen kapalı olduğu ortaya çıkan Sonsen Küçük’ün onu hayata bağlayan öndeki tek şah damarında da anevrizma meydana geldiği, her an beyin kanaması geçirme riskinin çok büyük olduğu ortaya çıktı. Hastayı hızlı bir şekilde operasyona alan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özhan Merzuk Uçkun, “Sağlıklı insanlarda beyni besleyen 4 damar varken, bu hastadaki 3 damar kapalıydı ve sadece tek damarı beyni beslemeye devam ediyordu ve onda da anevrizma dediğimiz baloncuk meydana gelmişti. Hastanın hipertansiyonu ve diyabeti olduğu için o damarı kurtarmamız gerekiyordu. Bu işlem sırasında damarda meydana gelebilecek hasarlanma ya da kanama hastanın hayatını bitirebilirdi. Kasıktan gerçekleştirdiğimiz operasyonda, stentle anevrizmayı kapattık ve damardaki daralmayı genişlettik” diye konuştu.
Saatli Bomba Benzetmesi
Damardaki anevrizmaları saatli bombaya benzeten Doç. Dr. Uçkun, “Bu tür anevrizmaların ne zaman nerede patlayacağı belli olmaz. Her an meydana gelebilir. Özellikle hipertansiyonu olan hastalarda bu risk daha yüksektir. Kafatası açılmadan, kasıktan girilerek gerçekleştirdiğimiz operasyonla hastanın ellerindeki karıncalanma ve uyuklama gibi şikayetleri düzeldi. Hastamızı işlemden 2 gün sonra taburcu ediyoruz. Bu nedenle insanların dengesizlik, baş ağrısı, ellerde uyuşma ve karıncalanma gibi şikayetlere karşı duyarlı olması gerekiyor” dedi.