Zatürreden korunmanın en iyi yolu aşıdır…
Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömani, her yıl dünyada milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan ciddi bir hastalıktır. Bu hastalıktan korunmanın en önemli ve risksiz yolu aşı yaptırmaktır. Peki kimler daha çok risk altında? Zatürre aşısı kimlere, ne zaman yapılmalı? Yan etkileri var mı? Medicana Sağlık Grubu uzmanlarından, Göğüs Hastalıkları uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hülya Vatansev zatürre aşısına ilişkin en çok merak edilen sorulara cevap verdi.
Zatürre Nedir?
Zatürre bir akciğer iltihabı durumudur. Zatürrenin ya da diğer adıyla Pnömani’nin en önemli sebeplerinden biri pnömokok bakterisidir. Pnömokok, yetişkin ve çocuklarda zatürre, menenjit, sinüzit, osteomiyelit (kemik enfeksiyonu), kan iltihabı ve orta kulak iltihabı yapan en önemli mikroorganizmadır. Pnömokoklar, çocukluk döneminde özellikle kreş ve okul çağı çocuklarında burun ve boğazda yaygın olarak bulunurlar. Kendileri hasta olmasa bile aile bireylerine taşırlar, aile içinde zatürreye neden olabilirler.
Zatürre Aşısı Kimlere Yapılmalıdır?
65 yaş ve üzeri olanlar,
Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlar,
Dalağı alınan veya tam fonksiyon yapmayan kişiler,
Kronik alkon alanlar,
Tekrarlayan pnömoni enfeksiyonu geçirenler,
Kanser tedavisi olanlar,
Sigara içenler,
Organ nakli geçirenler,
Bağışıklık yetmezliği olan veya baskılayıcı tedavi kullanan hastalar,
Beyin, omurilik sıvı kaçağı olanlar,
Pnömoni enfeksiyonu ile sık karşılaşan hastane çalışanları, huzurevi çalışanları ve sağlık personelleri yaşa bakılmaksızın pnömokok aşısı yaptırmalıdır.
Zatürre Aşısının Türleri Var Mı?
2 tip pnömokok aşısı vardır. Birincisi 2 yaş altında yapıldığında koruma %80’dir, 2 yaş üzerinde yapılırsa koruma %50’ye geriler. Fakat ömür boyu koruma sağlar, tekrar gerektirmez. Sağlık ocaklarında 2 aydan itibaren ücretsiz yapılmaya başlanmıştır. 2 yaş üstü çocuklar ve erişkinlerde tek doz yeterlidir. İkinci tip aşı ise sadece 2 yaş üstüne yapılabilir. 5 yıl koruyuculuğu vardır ve 5 yılda bir tekrarlanmalıdır.
Zatürre Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?
Pnömokok aşısı, koldan kas içine yapılan güvenli bir aşıdır ve ciddi bir yan etkisi yoktur. Çünkü her iki aşı da bakteriden arındırılmış ölü aşılardır. Zatürre aşısının mevsimi yoktur. Yılın her ayında yaptırılabilir.
Grip hastalığı da zatürre oluşumuna neden olabileceği için vakti geldiğinde yıllık grip aşısı yaptırılması da uygun olur.
Zatürre Aşısı Kimlere Yapılmaz?
Çocuklarda aşının ilk doz uygulamasında ciddi bir alerjik reaksiyon gelişmiş ise 2. doz yapılması önerilmez. Ateşli hastalık durumunda, mevcut hastalık geçtiğinde aşının yapılması daha uygun olur. Hafif gribal enfeksiyonlarda pnömokok aşısı yapılabilir.
Zatürreden Nasıl Korunabiliriz?
Pnömoniden korunmak için özellikle kronik hastalıkların kontrol altına alınması, dengeli beslenme, sigara ve alkolden uzak durmak, egzersiz ile sistemi güçlendirmek ve pnömokok aşısı yaptırmak gerekir.