Medicana International Ankara Hastanesi, “31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü” kapsamında sigara içen hasta ve çalışanlarının vücutlarındaki karbonmonoksit miktarını ölçtü.
Hastanede iki yarım gün süren etkinlik kapsamında, Medicana hemşireleri tarafından sigara kullandığını belirten kişilere ücretsiz nefes testi yapıldı. Ardından da ölçüm sonucuna göre sigara bırakma konusunda bilgilendirme ve önerilerde bulunuldu.
Bıraktıktan 1 yıl sonra kalp krizi riski yarıya iniyor
Medicana International Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihal Başay da sigarayı bırakmanın kronik bir olay olduğunu ve tekrarlayan girişimlere gereksinim duyulabildiğini ancak bu konuda etkili tedavilerin bulunduğunu söyledi. Başay, şunları söyledi:
“Sigarayı bırakan kişide ilk 30 dakikada vücutta olumlu değişiklikler başlıyor. İki hafta sonra efor kapasitesi artarken, 1 yılda kalp krizi riski yüzde 50 azalıyor. Beş yılda ağız, gırtlak, yemek borusu ve idrar torbası kanseri riski yarıya iniyor. Onuncu yılda ise akciğer kanseri riski önemli oranda azalıyor. Uzun süreli balgamlı ya da kuru öksürüğüz varsa, nefesiniz daralıyorsa mutlaka bir Göğüs Hastalıkları Polikliniği’ne başvurun.”