TATİL SONRASI OKULA UYUM VE HAZIRLIK
Uzun süren yaz tatilinin ardından yeniden okula dönmek alışması güç bir durumdur. Yaz tatili ile birlikte okul zamanı boyunca belirlenmiş bir çok rutin ve kural değişmiş, çocuklar, okul döneminin gerektirdiği düzen ve davranışlardan uzaklaşmışlardır.
Okula geri dönüş konusunda her çocuğun tepkisi farklıdır. Kimi özlemle beklediği okuluna ve okul düzenine çok rahat uyum sağlayabilirken, kimi ise kendini son derece gergin hissedebilir. Özellikle gerilim yaşayan çocuklara yardımcı olabilmek için kaygılarının nedenini araştırmak önemlidir. Yeni bir sınıf, kimi zaman yeni arkadaşlar, geçmişte yaşanmış sıkıntılar varsa onların tekrarlanma olasılığı, derslerde başarı kaygısı vb. konular kaygıların belli başlı nedenlerini oluşturabilir.
Çocukların okula uyumunu kolaylaştırabilecek öneriler aşağıdaki gibidir:
- Çocuğunuzun aklından geçenlere ilgi gösterin. Okul konusunda endişeleri varsa uzun uzun hatta kendi okul tecrübelerinizi de kullanarak ona yardımcı olmaya çalışın.
- Aklındaki tüm soruları sorma konusunda onu cesaretlendirin.
- Rutinlerinizi yeni baştan oluşturun. Okullar açılmadan en az bir hafta önce uyku ve yemek düzeninizi yeniden planlayın. Bu değişikliğe çocuğunuzu hazırlamak için onunla düzen oluşturmanın yararları üzerinde konuşun.
- Okula gitmeden önce yapılabilecekleri yeni baştan organize edin. TV izlemek yerine boyama, yap-boz, resim yapma vb. etkinliklere yöneltin, gerekirse bunları beraber yapın. Okula geçiş sürecini kolaylaştırıcı aktiviteleri artırın.
- Çocuğunuzla birlikte okulunu ziyaret edin. Her hangi bir değişiklik karşısında önceden hazırlıklı olmasını sağlayın.
- Ev ödevleri için uygun alan seçin.
- İşlerinizi azaltın. İzin alma imkanınız varsa bu dönemi kullanın. Yeni okul döneminde çocuğunuzun hissedebileceği endişeyi yenmesi ve okul düzenine alışmasına yardımcı olabilmek için serbest zamana ihtiyaç duyabilirsiniz.
- Okul sonrası saatleri planlayın. Eve döndüğünde kimin karşılaşacağını ve neler yapacağını birlikte konuşun.
- Kitap ve defterlerini gözden geçirin. Eksik bir malzeme ile okula başlamamasına dikkat edin.
- Anaokuluna ya da birinci sınıfa başlayan çocuklarda özellikle anneden ayrılık endişe verici olabilir. Öncelikle sakin olun. Bu durumun normal olduğunu bilmek ve soğukkanlı davranmak yerinde olacaktır. Bu süreci kolaylaştıracak önerilerden biri, çocuğun okula kolay ayrılabildiği bir ebeveyni ile gitmesi olabilir.
OKULA İLK KEZ BAŞLAYACAK ÇOCUKLAR İÇİN ÖNERİLER
- Hangi okula gideceği konusunda birlikte fikir alış verişinde bulunun, onu da kararlarınıza dahil edin.
- Çocuğun uzun süreli ayrılıklarla baş edebilmesi için onu kısa sürelerle sizden ayrı kalmasına alıştırabilirsiniz. En ideali okul öncesi eğitimdir.
- Okulunu seçtikten sonra mutlaka başlamadan okul ziyaretinde bulunun. Hatta binanın içini, tüm yerlerini birlikte gezin.
- Pek yakında oyun oynadığı yerlerden uzaklaşacağını hatırlatarak yeni okulu hakkında birlikte sıklıkla sohbetler edin.
- Aklındaki tüm soruları size sorması konusunda onu cesaretlendirin.
- Size hiç önemli gibi gelmese bile çok basit olabilecek sorunları çözme konusunda ipuçlarını ona kazandırdığınıza emin olun. Gerekirse bunları okul başlamadan tekrarlayın pekiştirin (kendi kendine tuvalete gidebilme; parasını çantasında saklama, kalemlerine kitaplarına sahip çıkma vb.).
- Okul malzeme alışverişine birlikte çıkın, bazılarında onun da söz hakkının olmasına dikkat edin.
- Okulun başlayacağı ilk gün okula kolay ayrılabileceği bir yetişkinle gitmesini sağlayın.
- Çocuğunuz önceden bilgilendirin, ayrı kalacağınızı gizlemeyin.
- Vedalaşmayı çok uzun tutmamalı çıkışta tam vaktinde onu bekliyor olmalısınız.
- Siz sakin olmaya çalışın. Unutmayın, kaygı, anne baba ve çocuk arasında bulaşıcıdır.