3 ayı geçen ağrıya dikkat
Kronik ağrının ağrıyı başlatan hasarın iyileşme sürecinden bağımsız olarak aylar hatta yıllar sürebildiğini belirten Denli, şöyle konuştu:
“Genellikle 3 ayı geçen ağrılar kronik ağrı olarak kabul edilir. Beraberinde halsizlik, yorgunluk, uyku bozuklukları, iştahsızlık, kabızlık, aktivite azalması, psikolojik bozukluklar, vb. gözlenebilir. Ağrı, çoğu kez kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler, kısıtlılıklar yaratır. Pek çok kişi ağrı nedeniyle hareketsiz ve depresif olur. Bu da aslında bir kısır döngü şeklinde ağrının giderek artmasına yol açar.”
Uzm. Dr. Aziz Denli, ağrının ölçülmesi oldukça zor, kişiden kişiye değişkenlik gösterebilen bir bulgu olduğunu ve ağrıyı oluşturan herhangi bir organik neden de olmayabileceğini ifade etti. Denli, ağrının tanımlamasının zor olması gibi tedavisinin de son derece zorlu bir süreç gerektirdiğini ve kronik ağrısı olan hastanın çare bulmak amacıyla doğru veya yanlış pek çok yol deneyebildiğini ekledi.
Tedavi yöntemleri…
“Ağrılarınıza kulak vermeli ve doğru tedavi ile ağrılarınızdan kurtulmak için mutlaka bir ağrı uzmanına başvurmalısınız” diyen Denli, tedavi yöntemleri hakkında da bilgi verdi:
“Çoğu zaman kronik ağrılı olgularda ilaç tedavisi tek başına yeterli olmaz ve beraberinde uygulanan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamaları ile daha başarılı sonuçlar alınır. Soğuk ve sıcak tedavileri, ağrı kesici elektrik akımları, lazer ve magnetik alan tedavileri, maniplasyon ve mobilizasyon uygulamaları, manuel terapi, masaj, bantlama teknikleri vb. ağrı tedavisinde sıklıkla uygulanan yöntemlerdir. Bazı inatçı ağrılarda, invaziv yaklaşımlar da gerekebilmektedir. Çok eski yıllardan beri kullanılan kaplıca tedavisinden kimi hastalar fayda görmektedir. Nöralterapi, Akupunktur tedavisi, ozon tedavisi ve diğer tamamlayıcı tedavi yöntemleri de kronik ağrının tedavi yelpazesinde yer almaktadır.”