Medicana Sivas Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Nadir Comart adet sancılarının çeşitli kadın hastalıklarının belirtisi olabileceğine işaret ederek adet sancısı yaşayan kadınların neler yapması gerektiği hakkında bilgiler verdi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Nadir Comart “Her kadın yaşamı boyunca belli bir dönemde adet görür ve bazı dönemlerde ise bazı sorunlar yaşar. Kimisi düzensiz adet görmeden şikâyetçiyken kimisi ise sancılı adet dönemlerinden şikâyetçi olabiliyor.” Dedi.
Comart “Adet düzensizliklerinin bazısı hormonal problemlerden, üreme bozukluklarından, psikolojik etmenlerden kaynaklanabildiği gibi genetik sebeplerden de meydana geliyor olabilir. Adet görmek her sağlıklı kadının hayatının önemli bir parçasıyken, sancılı adet dönemleri bazen hayatı oldukça zorlaştırabiliyor. Bu dönemde hissedilen kramplara; mide bulantısı, ishal, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı, bel ve sırt ağrısı, yorgunluk, grip vb. hisler eşlik edebilir. Yine bu dönemde; iş ve sosyal hayatı olumsuz etkileyebilecek sinirlilik, uykusuzluk ve konsantrasyon kaybı meydana gelebilir. Adet sancısı kimi zaman normal kimi zaman ise çok sancılı geçen kasılmalardır. Bu kasılmaların nedeni rahim içi tabakanın kendini yenilemesidir. Bunlar dışında yorgunluk; tansiyon düşüklüğü gibi hisler de adet sancısı sırasında yaşanan duygu ve hormon değişikleri arasında yer alır.” Dedi.
Adet Sancısı Yaşayanlar Ne Yapmalı
Bölgedeki kan dolaşımını hızlandıracak her şey adet sancısına iyi gelir. Genelde adet sancıları geceleri artış gösterir, özellikle akşamları sıcak su torbaları battaniyeler ile bölge sıcak tutulmalıdır. Bununla beraber sıcak içecekler bitki çaylarının ağrıyı rahatlatmada etkisi vardır. Bu süreçte aç kalınmamalı ve karın bölgesine dairesel hareketler ile masaj yapılmalı. Eğer sancılar dayanılmayacak kadar şiddet gösterirse ılık duş yapılmalı. Düzenli egzersiz adet sancıları azaltan etkenlerdendir. Fakat adet döneminde ağır işler ve ağır sporlardan muhakkak kaçınılmalı. Çinko, kalsiyum ve E vitamini tüketimi adet sancısını azaltacaktır.
Eğer Adet Sancısı Geçmiyorsa Doktora Başvurmalı.
Medicana Sivas Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Nadir Comart son olarak şiddetli adet sancısının altında başka sebepler olabileceğini belirterek “Doğal sancılardan yani primer dismonerenin yanı sıra sekonder dismenore dediğimiz 20-30 yaşlarda ortaya çıkan ağrılar olabilir. Bu ağrılar Myom, Yumurtalık kisti, Polip, Genital enfeksiyonlar, Servikal darlık, Rahim içi yapışıklık, Bası yapan tümörlerin habercisi olabilir. Bu ağrılar muhakkak bir kadın doğum uzmanı tarafından jinekolojik muayenenin yanı sıra ultrasonografi ile de incelenmelidir.” Dedi.