
Havuç (Daucus carota), yeşil yapraklı, maydanozgiller familyasına ait bir sebze türüdür. Havuç beta-karoten, C ve K vitaminleri, potasyum ve diyet lifi açısından oldukça zengindir. Bu çok yönlü sebze, rengine, boyutuna ve yetiştirildiği yere bağlı olarak farklı lezzet ve görünüme sahip olabilirler. Genel olarak tüm havuçlar karotenoid içeriği ile öne çıkar ve karotenoidler güçlü antioksidan özelliği ile sağlık açısından oldukça yararlıdırlar.
Havucun besin değeri ve kalorisi
Havuçlar vitamin ve minerallerin önemli bir kaynağıdır. Bir orta boy havuç 25 kaloridir.
Havucun besin değerlerini şöyle sıralamak mümkündür;
- Kalori: 25
- Karbonhidratlar: 6g
- Lif: 1.5g
- Şekerler: 2.9g
- Sodyum: 42mg
- K Vitamini: 8mcg
- Potasyum: 195.2mg
- Beta karoten: 5053.8mcg
- K Vitamini: 8mcg
- Potasyum: 195.2mg
- Karbonhidratlar: 6g
Havuçta hangi vitaminler bulunur?
Havuç, alfa ve beta karotenler ile likopenin mükemmel bir kaynağıdır. Yüksek oranda A vitamini içeren havuç, vücudun A vitamini ihtiyacını büyük oranda karşılar. A vitamini sağlıklı cilt, kemik ve dişlerin yanı sıra hastalıkların önlenmesinde etkilidir.
Ayrıca C vitamini ve B grubu vitaminleri içeriğine de sahiptirler. Düşük kalorili çok yönlü ve lezzetli atıştırmalıklar olarak karşımıza çıkan havuç, bağırsak sağlığına çok faydalıdır. Havuçta çözünür ve çözünmez posanın her ikisi de bulunur. Çözünür posa bağırsaktaki faydalı bakterileri besler, Çözünmez posa ise feçes (gaita) geçişini kolaylaştırarak kabızlık şikâyetlerinin giderilmesine katıda bulunur. Havuçlar ayrıca potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, folat ve E vitamini gibi çeşitli vitamin ve minerallere de sahiptir.
Havucun faydaları nelerdir?
Bol miktarda antioksidan özelliğine sahip olan havucun faydaları şu şekildedir;
Kalp sağlığını korur
Havuçtaki fenolik bileşiklerin kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceği yönüne bazı araştırmalar mevcuttur. Kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olan antioksidan ve anti-inflamatuar özelliğe sahip çeşitli fitokimyasallara sahiptirler.
Kemik sağlığına faydalıdır
İçerdiği K vitamini sayesinde kemik sağlığı üzerinde iyileştirici etkileri bulunur.
Göz sağlığını teşvik eder
Düzenli tüketilen havuç, gözleri yaşlanmanın ve çevresel hasarın etkilerine karşı koruyabilir. Havuçtaki beta karoten gözlerinizin sağlıklı olması için etkili olabilir.
Kanser riskini azaltır.
İçerdiği A vitamini, kansere yol açabilen oksidatif hasardan DNA'yı korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda havuçlar antioksidan içeriği ile bilinir ve vücudu serbest radikallere karşı savaşarak kansere karşı koruyabilirler.
Kabızlığa iyi gelebilir
Özellikle pişirilemeden çiğ havuç tüketmek yüksek lif içerikleriyle kabızlığı hafifletmeye ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine katkıda bulunur.
Bağışıklığı Destekler
C ve A vitaminleri ile mukoza zarlarının korunmasına katkıda bulunabilir. Solunum, sindirim ve ürogenital yollar açısından faydalı olabilirler.
Kan şekerini dengeler
Havuçtaki lif, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Beta karoten ve A vitamini barındıran havuçlar diyabet riskinin önüne geçebilir.
Havuç nasıl tüketilebilir?
Havuç lezzeti ve sağlık yararları bakımından tüketilmesi gereken köklü sebzeler arasında yer alır. Havuç, hem çiğ hem haşlayarak ya da hafif kızartılarak tüketilebilir. Salatalarda, tavuk ve et yemeklerinde havuç tüketimi yaygındır.
Ayrıca havuçla çok lezzetli mezeler, kek, börek gibi hamur işleri ve tatlılar hazırlanabilir. Çorba hali ile de havuç tüketilebilir. Havuç suyu havuç yemeyenler için sağlıklı bir alternatiftir. Bu noktada smoothieler günlük vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılamanın lezzetli ve pratik bir yolu olabilir. Çiğ havuçları olduğu gibi soyup yiyebilir veya çubuklar veya küpler halinde keserek sos eşliğinde de tüketebilirsiniz.
Günde kaç tane havuç yemek gerekir?
Havucu ölçülü bir şekilde tüketmek sağlığınız açısından oldukça faydalıdır. Pişmiş havuçları tatmanızı engelleyen bir durum olmadığı sürece ideal olanı onları çiğ olarak tüketmek ve aşırıya kaçmamaktır. Günde 1-2 adet havuç tüketmek genellikle güvenlidir.
Havucun yan etkileri neler?
Havuç, büyük miktarlarda yenildiğinde ciltte renk değişikliğine yol açabilir. Ayrıca havuç suyu tüketimi aşırıya kaçıldığında diş sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Havuç bazı ilaçlarla etkileşime girebildiğinden dikkatli olmakta fayda bulunur. Özellikle diyabeti olan hastalar kan şekeri düşürücü etkisi nedeniyle havucu ölçülü tüketmelerinde yarar bulunur.
Havuç kilo verdirir mi?
Havuçlar pek çok farklı şekillerde tüketilebilen ve kilo aldırmayan faydalı bir sebzedir. Düşük kalorisi ile öne çıkan havuç, yüksek lif içeriği ve çeşitli temel mikro besinler nedeniyle kilo kaybı için hemen hemen her öğünde tüketilebilir. İsteğe bağlı çiğ olarak, buharda pişirilmiş, sotelenmiş veya çeşitli yemeklere eklenmiş olarak, tükettiğinde sağlıklı ve dengeli bir diyete besleyici bir katkı sağlar.