
Hindistan cevizi, hindistan cevizi ağacının meyvesidir. Hindistan cevizinin üç katmanı vardır. Genellikle pürüzsüz ve yeşil renkli olan en dış katmana ekzokarp denir. Bir sonraki katmana mezokarp adı verilen lifli bir kabuk denir. Endokarp adı verilen iç katman sert ve kahverengidir ve kabuğunda üç nokta veya "göz" bulunur. Bir hindistan cevizinin endokarpa tamamen olgunlaşması 11-12 ay sürer.
- İçindekiler
- Hindistan cevizinin besin değeri
- Hindistan cevizinin faydaları nelerdir?
- Hindistan cevizi suyunun faydaları nelerdir?
- Hindistan cevizinin yan etkileri nelerdir?
- Hindistan cevizi nasıl tüketilmeli?
- Hindistan cevizi nasıl kırılır?
- Hindistan cevizi nasıl yenir?
- Hindistan cevizi hakkında genel bilgiler
Tarihsel olarak, insanlar Hindistan cevizini geleneksel tıpta kullanmışlardır. Hindistan cevizinin faydaları arasında ağrıyı azaltmak, iltihabı hafifletmek, bakterileri öldürmek, ishali, böbrek rahatsızlıklarını ve adet sorunlarını tedavi etmek gibi yararlar bulunur.
Hindistan cevizinin besin değeri
Hindistan cevizi protein ve lifin yanı sıra birçok temel mineral içerir. Bunlar:
- Demir
- Manganez
- Bakır
- Magnezyum
1 su bardağı taze, rendelenmiş Hindistan cevizi ise aşağıdaki besinleri içerir:
- 283 kalori
- 2.66 gram protein
- 26,8 gram yağ
- 12.2 gram karbonhidrat
- 7.2 gram lif
- 4.98 gram şeker
- 2.64 gram C vitamini
Hindistan cevizinin faydaları nelerdir?
Hindistan cevizinin faydaları, düşük glisemik indeksi ve yüksek lif içeriğinden kaynaklanır ve bu da açlığı yönetmeye ve optimum bağırsak fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olur, bu nedenle de kilo kaybını destekleyebilir ve kabızlıkla savaşabilir. Ayrıca Hindistan cevizi, idrar yoluyla fazla sodyumun atılmasına yardımcı olan bir mineral olan potasyum açısından mükemmel bir kaynaktır. Bu da, kan basıncını yönetmeye yardımcı olmak için faydalı olabilir.
Hindistan cevizinin başlıca sağlık faydaları şunlardır:
Kilo kaybını destekler
Hindistan cevizi, tokluk hissini artıran lif ve yağlar açısından zengin olduğu için kilo vermeye yardımcı olur. Bu, gün boyunca açlığı ve aşırı yemeyi azaltabilir. Ayrıca, Hindistan cevizinde bulunan yağ türü, özellikle orta zincirli trigliseritler, orta düzeyde kilo kaybına neden olabilir, ancak bu faydayı kanıtlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Kabızlıkla mücadele
Hindistan cevizi, doğal bağırsak hareketlerini uyaran ve dışkıya hacim katan bir lif türü olan çözünmeyen lif açısından zengindir. Bu, boşaltımı kolaylaştırır ve kabızlığı tedavi edebilir veya önleyebilir.
Diyabet kontrolü
Hindistan cevizi, yiyeceklerden karbonhidrat emilimini yavaşlatan düşük glisemik indekse sahip bir meyvedir. Bu nedenle kan şekeri seviyelerinin normal kalmasına yardımcı olur ve diyabetin yönetilmesine yardımcı olması için önerilir.
Erken yaşlanmayı önleme
Antioksidan etkili bileşikler (selenyum ve gallik, kafeik ve kumarinik asitler gibi) açısından zengin olduğu için Hindistan cevizi vücuttaki aşırı serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilir. Bu da cilt sarkması ve kırışıklık gibi erken yaşlanma belirtilerini önleyebilir.
Kan basıncının düzenlenmesi
Hindistan cevizi, vücuttaki fazla sodyumun atılmasını tetikleyen bir mineral olan potasyum açısından oldukça yüksek seviyelerdedir. Bu, kan basıncını düzenlemeye ve yüksek tansiyonu önlemeye yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek
Hindistan cevizi, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip bileşikler olan selenyum, gallik asit, kafeik asit ve kumarin içerir. Bunlar bağışıklık sistemini güçlendirerek; vücudu mantar, virüs ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara karşı korur. Ek olarak, hindistan cevizi aynı zamanda antimikrobiyal, antifungal ve antiviral özelliklere sahip bir yağ türü olan orta zincirli trigliseritler içerir. Bunlar ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
Vücudu nemlendirir
Hindistan cevizi, potasyum, bakır ve manganez gibi mineraller açısından zengindir ve bu da onu kusma, ishal veya egzersiz yoluyla kaybedilen mineralleri yenilemek için harika bir seçenek haline getirir.
Hindistan cevizi suyunun faydaları nelerdir?
Hindistan cevizi suyu, yeşil, olgunlaşmamış hindistan cevizlerinin içinde bulunan berrak sıvıdır. Genç hindistan cevizleri, daha lezzetli, hacim olarak daha bol ve erişimi daha kolay olduğu için suları için tercih edilir. Hindistan cevizi çeşitleri, yetiştirildikleri yere bağlı olarak biraz farklı tada sahip su verir. Hindistan cevizi suyu, hindistan cevizinin etinden yapılan hindistan cevizi sütü ve yağına göre tat ve besin değeri açısından da farklılık gösterir.
Hindistan cevizi suyunun faydaları şunlardır:
Doğal mineral kaynağı
Hindistan cevizi suyu potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum gibi minerallerin doğal bir kaynağıdır. Bunlar, kalp sağlığı ve iskelet ve kas fonksiyonu dahil olmak üzere vücutta önemli bir rol oynayan bu önemli elektrolit minerallerdendir.
Antioksidan özelliklere sahip olabilir
Yapılan araştırmalar, hindistan cevizi suyunun koruyucu, antioksidan etkiye sahip bileşikler içerdiğini göstermektedir. Bu etkilere sahip fitonutrientlerden ikisi şikimik asit ve kafeik asittir ve çalışmalardaki faydalar, kolesterol belirteçlerinin azalmasından karaciğer sağlığında iyileşmelere kadar uzanmaktadır.
Kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olabilir
Bazı çalışmalar, hindistan cevizi suyunun kan şekeri seviyelerini yönetmeye ve diyabet gibi durumlarla ilişkili oksidatif stresin zararlı etkilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Magnezyum kaynağı olması da hindistan cevizi suyunun faydalarına katkıda bulunabilir, çünkü magnezyum özellikle diyabet hastalarında kan şekeri seviyelerini yönetmeye yardımcı olur.
Böbrek taşlarının önlenmesine yardımcı olabilir
Böbrek taşı oluşumunu önlemek için yeterli sıvı alımı önemlidir; taşlar, kalsiyum ve oksalat gibi bileşiklerin kristaller ve taşlar oluşturmak üzere bir araya gelmesiyle oluşur. Çalışmalar, hindistan cevizi suyu içmenin sadece taş sayısını azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda böbreklere ve idrar yoluna yapışmasını da önlediğini göstermektedir.
Vücuda nem sağlar
Çoğu sıvı gibi, hindistan cevizi suyu da günlük hidrasyon ihtiyaçlarınıza katkıda bulunabilir . Hindistan cevizi suyu esasen sodyum, potasyum, magnezyum ve klorür gibi eklenmiş karbonhidratlar ve elektrolitler içeren sudur. Elektrolitler, vücudunuzdaki sıvı dengesini koruyan elektrik yüklü minerallerdir. Ayrıca vücudunuzun pH dengesini, kan basıncını ve kalp atış hızını korumaya yardımcı olurlar. Su veya elektrolit dengesizlikleri, özellikle kusma veya ishal gibi şikayetleriniz varsa veya sıcak iklimler veya uzun süreli yoğun egzersizler nedeniyle çok terliyorsanız, dehidratasyona yol açabilir. Hindistan cevizi suyu genellikle ishal veya yoğun egzersizlerden sonra sıvı kaybını gidermek için önerilir.
Egzersiz performansını destekleyebilir
Egzersizden önce veya sonra Hindistan cevizi suyu içmek, egzersiz performansı için su veya spor içeceklerinden daha faydalı olabilir. Hindistan cevizi suyu doğal olarak tatlıdır ve şekerle tatlandırılmış gazlı içeceklerden ve enerji içeceklerinden daha yüksek kaliteli bir karbonhidrat kaynağı sunar. Hindistan cevizi suyundaki doğal şekerler, vücudunuza yoğun egzersiz sırasında kritik öneme sahip olan hızlı enerji sağlar . Fiziksel aktivite sırasında vücudunuz proteinleri ve yağları karbonhidratlar kadar verimli kullanmaz.
Kasların iyileşmesine yardımcı olabilir
Hindistan cevizi suyu, elektrolit içeriği nedeniyle kas iyileşmesine yardımcı olabilir. Sinir ve kas fonksiyonu için elektrolit dengesi önemlidir. Terleme yoluyla kalsiyum ve potasyum gibi elektrolitleri kaybettiğinizde, kaslarınız düzgün bir şekilde kasılamayabilir. Elektrolit dengenizi hindistan cevizi suyuyla yenilemek kas kasılmasını destekleyebilir.
Kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir
Hindistan cevizi suyu içmek kan basıncını yönetmeye yardımcı olabilir. Hindistan cevizinin suyu, birçok diyette eksik olan önemli bir mineral olan potasyum açısından zengindir. Potasyum kan basıncı seviyelerini düşürebilir. Vücudunuzdaki fazla sodyumu uzaklaştırır ve kan damarı duvarlarına baskı yapan kuvveti azaltır.
Antioksidanlar açısından zengindir
Hindistan cevizi suyunun yüksek düzeyde antioksidan içerdiği gösterilmiştir. Antioksidanlar, kararsız atomlar olan serbest radikallerin neden olduğu oksidatif strese karşı koymaya yardımcı olur. Oksidatif stres yaşlanmaya neden olur ve hastalık riskini artırabilir. Yapılan bir araştırmada, rengi kırmızı olan Hindistan cevizinden yapılan suyun, insan deri hücrelerindeki yaşlanma belirtilerini yavaşlattığı bulundu.
Kemik sağlığını destekler
Hindistan cevizi suyu zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyum, kemik sağlığınızı oluşturmaya ve güçlendirmeye yardımcı olan temel bir mineraldir. Yeterli kalsiyum almazsanız kemikleriniz zayıflayabilir. Zayıf kemikler, kırık riskinizi artıran bir kemik hastalığı olan osteoporozun temel özelliğidir.
Hindistan cevizinin yan etkileri nelerdir?
Hindistan cevizi, kısa vadeli kullanıldığında muhtemelen güvenlidir. Ancak, Hindistan cevizinin ilaç olarak kullanılmasının güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli bilimsel bilgi bulunmamaktadır. Bazı kişilerde, hindistan cevizi yemek alerjik reaksiyona neden olabilir. Semptomlar arasında cilt döküntüleri ve nefes alma zorluğu yer alabilir.
Hindistan cevizi nasıl tüketilmeli?
Hindistan cevizi çok yönlü bir meyvedir ve eti taze olarak yenebilir veya kek, muhallebi tariflerinde kullanılabilir veya un, süt ve yağ haline getirilebilir. Bu meyvenin çiçekleri Hindistan cevizi şekeri üretmek için kullanılır ve kabuğun içindeki Hindistan cevizi suyu taze olarak tüketilebilir veya meyve sularına veya smoothielere eklenebilir. Ayrıca rendelenmiş hindistan cevizini süt veya suyla kaynatıp süzerek hindistan cevizi sütüne dönüştürülebilir; bu da tatlılarda, çorbalarda veya diğer yemeklerde kullanılabilir.
Hindistan cevizi nasıl kırılır?
İlk olarak ucu sivri bir metal şiş kullanarak (tornavida benzeri) Hindistan cevizinin içindeki suyu boşaltmanız gerekir. Bunun için Hindistan cevizinin alt kısmında bulunan yumuşak gözü bulun ve orayı şişinizle delin. Ardından altına bir bardak koyup içindeki suyunu boşaltın. Ardından, Hindistan cevizini çekiç gibi bir aletle kırabilir, kısa bir süre sıcak fırında tutabilirsiniz.
Eğer çekiçle kıracaksanız, öncesinde Hindistan cevizini bir havluya sarın. Hindistan cevizinin tam ortasına sert bir şekilde vurun, tam ortadan ikiye ayrıldığını göreceksiniz. Eğer fırında tutacaksanız; 180 derecede ısıtılmış fırında Hindistan cevizini 10 dakika boyunca bekletin. Bu sayede kabuğu çatlayacaktır. Ardından fırından çıkardığınız Hindistan cevizini bir torbaya koyup sert bir yüzeye veya yere vurduğunuzda kolayca parçalarına ayrılacaktır. Son olarak Hindistan cevizinin beyaz kısmını kaplayan ince kahverengi zar soyulmalıdır. Kahverengi kısımları temizlendikten sonra ister çiğ olarak tüketebilir, isterseniz de yemek tariflerinde kullanabilirsiniz.
Hindistan cevizi nasıl yenir?
Hindistan cevizinin ister suyu ister beyaz eti çiğ olarak tüketilebilir. Dış kabuğunun sert olmasından dolayı, kırıldıktan sonra kolayca yenilebilir. Ayrıca, un ve süt haline getirilerek de tüketimi mümkündür.
Hindistan cevizi hakkında genel bilgiler
Hindistan cevizi ağacının bilimsel adı Cocos Nucifera'dır. Cocos Nucifera, hindistan cevizi üreten tek palmiye türüdür. Muhtemelen Hindistan ve Güneydoğu Asya'da ortaya çıkmıştır ve meyveleri okyanus akıntıları veya kaşifler tarafından başka yerlere taşınmıştır. Günümüzde hindistan cevizi, Karayipler, Güney Pasifik ve Afrika, Güney Amerika ve ABD'nin bazı bölgeleri gibi dünyanın dört bir yanındaki sıcak iklimlerde yetişmektedir. Ağaç, şiddetli rüzgarlara dayanabilir ve diğer bitkilerin çoğunun tolere edemediği kumlu veya mangrov topraklarında iyi yetişir.
Botanik açıdan, hindistan cevizi ağacı bir ağaç değildir çünkü kabuğu, dalları veya ikincil büyümesi yoktur. Gövdesi gövde olan odunsu çok yıllık bir bitki olarak kabul edilir. Hindistan cevizi bir çekirdekli meyve olarak kabul edilir; çekirdekli meyve, içinde bir tohum bulunan sert bir kabuk (çekirdek veya taş) ile çevrili etli dış kısmı olan bir meyvedir.