Hünnap neye iyi gelir? Hünnabın yan etkileri nelerdir?

Paylaş
entry image

Hünnap, Güney Asya ve Doğu Asya ve Türkiye'ye özgü yuvarlak veya oval şekilli küçük bir meyvedir. Ülkemizde çiğde veya innap olarak da bilinir. Hünnap meyvesi 3.000 yılı aşkın süredir tüketilmekte ve geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Lif ve antioksidan açısından zengin, düşük kalorilidir. Hünnap meyvesi, kırmızı hurma olarak da adlandırılmasına rağmen, her zaman kırmızı renkte değildir. Taze iken kahverengi-yeşilimsi, olgunlaştıkça koyu kahverengiye döner. Hafif tatlı, elma-hurma arasında bir aromaya sahiptir.

Hünnap nedir?

Hünnap (Ziziphus jujuba), özellikle Çin, Güney Avrupa, Hindistan, Anadolu ve Ortadoğu'da ilkbaharda açan, sarıçiçekli dikenli bir ağaçtır. Meyveleri yüksek miktarda A, C ve B vitamini içerir. Ayrıca fenolik bileşikler, triterpenler ve flavonoidler açısından da zengindir. Diyabet, obezite, cilt enfeksiyonları, sindirim sistemi hastalıkları gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde faydalıdır.

100 gram hurmanın besin değeri ise şu şekildedir:

  • Kalori: 79 kcal
  • Protein: 1,2 gram (g)
  • Kalsiyum: 21 miligram (mg)
  • Magnezyum: 10 mg
  • Fosfor: 23 mg
  • Potasyum: 250 mg
  • C Vitamini: 69 mg
  • A Vitamini : 40 IU

Hünnap neye iyi gelir?

Hünnap uyku problemlerinden kanser tedavisine kadar birçok alanda kullanılabilir. Hünnap meyvesinin iyi geldiği sorunlar arasında şunlar yer alır:

  • Uykusuzluk, stres ve kaygı gibi psikolojik sıkıntılar
  • Karın ağrısı, gaz sancısı, kabızlık gibi sindirim sorunları
  • Halsizlik, yorgunluk
  • Grip, soğuk algınlığı ve viral enfeksiyonlar
  • Cilt tahrişleri ve cilt enfeksiyonları
  • Yüksek tansiyon ve dolaşım sorunları
  • Yüksek kan şekeri

Hünnap nasıl kullanılır?

Hünnap taze meyve veya kurutulmuş atıştırmalık olarak tüketilebilir. Ayrıca çay, şurup ve tatlılara eklenerek tüketilebilir.

Hünnabın faydaları nelerdir?

Hünnap yüzyıllardır etkili bir bitkisel ilaç olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Meyvesi, çekirdeği ve yaprakları dâhil olmak üzere tüm bitki, inanılmaz iyileştirici özellikleri nedeniyle değerlidir.

Hünnap meyvesinin faydaları:

  • Hünnap meyvesi, sakinleştirici ve stres azaltıcı etkisi sayesinde uyku ve kaygı şikayeti olanlar tarafından kullanılabilir.
  • Pankreas hücrelerini uyararak insülin üretimini artırır ve kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur.
  • Hünnap meyvesinin faydaları arasında antifungal aktivite, vücuttaki mantar enfeksiyonlarının tedavisi gibi etkiler bulunur. Antibakteriyel özelliği sayesinde cilt enfeksiyonlarının giderilmesinde ve yara ve lezyonların enfeksiyondan korunarak hızlı iyileşmesinde etkilidir.
  • Antioksidan içeriği hücreleri yeniler ve serbest radikaller tarafından zarar görmesini önler. Hünnap bitkisinin parçaları, bağışıklık güçlendirici ve antikanser özellikleriyle kanser hastalarının tedavisinde doktor kontrolünde kullanılabilir.
  • Dolaşım sistemine olan faydaları sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Karaciğerin çalışmasını iyileştirir, kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, yağlı karaciğer hastalığını azaltır.
  • Hünnap çay olarak içildiğinde mukus salgılarını azaltır. Grip ve soğuk algınlığı gibi solunum yolu hastalıklarının etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Hünnap meyvesi, lifli yapısıyla bağırsakların boşalmasını hızlandırır ve kabızlık şikâyetlerini hafifletir.

Hünnabın yan etkileri nelerdir?

Hünnap meyvesinin yan etkileri çok azdır. Meyveye alerjisi olan kişiler dışında makul miktarlarda tüketildiğinde herhangi bir reaksiyona neden olması pek olası değildir.

Devam eden bir sağlık sorununuz varsa veya düzenli ilaç kullanıyorsanız, kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışın. Bu, özellikle depresyon, anksiyete, tansiyon veya kalp rahatsızlığı tedavisi için ilaç kullanan kişiler için önemlidir.

Hünnap kan şekeri seviyelerini etkileyebileceğinden, diyabet hastası olanların ve hastalığı kontrol altına almak için ilaç kullananların kan şekeri seviyelerini dikkatle takip etmeleri önerilir.

Hünnap meyvesinde bulunan bazı özel bileşenlerin, özellikle saponinlerin, anti-nöbet ilaçları da dâhil olmak üzere çeşitli ilaçlarla etkileşime girdiği bilinmektedir. Bu yüzden bu ilaçlardan herhangi birini kullananların, hünnabın güvenli olup olmadığı konusunda sağlık uzmanlarına danışmadan tüketmemeleri tavsiye edilir.

Ayrıca, aşırı miktarlarda hünnap tüketmenin nadir durumlarda uyuşukluk, ishal, iştahsızlık, kabızlık, şişkinlik ve halsizliğe neden olabileceği bildirilmiştir.

Benzer İçerikler

İkinci Görüş Alın

hastane

En Fazla Görüntülenenler