Karalahananın faydaları nelerdir? Karalahananın yan etkileri neler?
Karalahana ya da yaprak lahana (Brassica oleracea Acephala), turpgiller (Brassicaceae) ailesine ait bir bitkidir. Ayrıca marul, pazı ve ıspanakla birlikte yapraklı yeşillikler kategorisindedirler. Karalahanalar, genellikle dokusu pürüzsüz, açık renkli damarları ve sapları olan geniş, koyu yeşil yapraklara sahiptir. Tüm sebzeler arasında en soğuğa dayanıklı olanlardan biridir ve çok çeşitli besinler içerirler.
Karalahana, zengin bir diyet lifi, demir ve A, B, C ve K vitaminleri kaynağıdır. Karalahanada bulunan K vitamini ve antioksidanlar iltihap giderici özellikler sağlar ve C ve E vitaminleri kanserle savaşma özellikleri içerir. Karalahana, K ve B vitaminleriyle birlikte sindirimi destekleyen ve vücuttaki kan tedarikini ve kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan iyi miktarda lif içerir.
Karalahananın faydaları nelerdir?
Karalahanada bulunan vitaminler, mineraller ve diyet lifi önemli sağlık yararları sağlar. Diyet lifi, sindirim sağlığını korumak için önemlidir. Ayrıca çözünebilir lif, kolesterolün kan dolaşımına girmeden önce emilmesine yardımcı olarak kolesterol seviyesini düşürebilir, bağırsaklardaki iyi bakterileri besler ve bu da yiyecekleri daha verimli bir şekilde sindirmeye yardımcı olabilir.
Kara lahananın faydalarından bazıları şunlardır:
Kemikleri güçlendirir
Karalahana sağlıklı kemikler için hayati önem taşıyan K vitamininin iyi bir kaynağıdır. Günlük yeterli K vitamini tüketmek vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur ve kemiklerin temel yapısını güçlendirir. Sonuç olarak karalahana osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Hastalık riskini azaltabilir
Vücut enerji kullanımının ardından doğal olarak serbest radikaller üretir. Bu serbest radikaller diğer hücrelere zarar verebilir ve potansiyel olarak kansere, kalp hastalığına ve diyabete neden olabilir. Karalahana, serbest radikalleri nötralize eden ve belirli kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar açısından zengindir.
Doğumsal kusurları önleyebilir
Karalahana gibi koyu yapraklı yeşillikler, folatın en iyi doğal kaynaklarıdır. Folat, vücudun büyümesine yardımcı olan ve özellikle küçük çocuklar ve hamile kadınlar için önemli bir vitamindir. Doktorlar, hamilelikte spina bifida gibi doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olmak için folat almasını önermektedir.
Bağışıklık sağlığını geliştirir
Karalahana, bağışıklık sistemi için önemli olan A ve C vitaminlerini sağlar. C vitamini kan hücrelerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur, A vitamini ise, istilacı bakteri ve virüslere saldıran bağışıklık sisteminin bir parçası olan sağlıklı T hücreleri için hayati önem taşır.
Vücudun detoksuna yardımcı olur
Karalahananın en önemli sağlık yararlarından biri de doğal bir detokslayıcı olmalarıdır. Sadece toksinleri atmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda onları vücuttan atarlar. Karalahanadaki izotiyosiyanat adı verilen bileşen, hücresel düzeyde vücudun detoksuna yardımcı olur. Düzenli olarak karalahana yiyerek, vücudunuzun işlenmiş gıdalardan, kirleticilerden ve ilaçlardan gelen toksinleri atmasına yardımcı olursunuz.
Kalp ve damar sağlığını destekler
Karalahana iltihabı azalttığı için kardiyovasküler sağlığı etkiler. Karalahanada bol miktarda bulunan K vitamini, iltihabı azaltmak ve hem damarlar hem de atardamarlar dahil olmak üzere kan damarlarını kaplayan hücreleri korumak için kritik bir besindir. K vitamininin, kalp krizlerinin önde gelen nedenlerinden biri olan atardamarların kireçlenmesini önlemeye yardımcı olur, bunu da kalsiyumu atardamarlardan dışarı taşıyarak sert ve tehlikeli plak birikintileri oluşturmasını engelleyerek yapar. Yüksek tansiyonun tedavisine yardımcı olur ve felç, kalp krizi ve diyabet gibi sağlık sorunlarının riskini azaltır.
Kolesterolü düşürür
Kolesterol, karaciğer tarafından üretilen ve vücudun hücrelerin, sinirlerin ve hormonların düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu doğal bir maddedir. Kan dolaşımındaki yağ asitlerinde dolaşır ve atardamar duvarlarında birikerek vücudun hayati bölgelerine giden kan akışını azaltabilir. Karalahana, yaprakları lif açısından zengin olduğu için kolesterolü doğal olarak düşürmeye yardımcı olur. Çözünebilir lif, sindirim sisteminde kolesterolü bağlayarak vücuttan atılmasını sağlar.
Sağlıklı kiloyu korumaya yardımcı olur
Karalahana, lahana, ıspanak ve pazı gibi yapraklı yeşillikler besin ve demir açısından zengindir. Bu yağ yakıcı besinler, kasların düzgün çalışmasını ve egzersizden uzun süre sonra bile kalori yakmasını sağlar.
Göz sağlığını iyileştirir
Karalahana, görmede önemli rol oynayan ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu, katarakt, diyabetik retinopati ve glokom gibi göz rahatsızlıklarını önleyen vitaminler açısından zengindir.
Uykuyu destekler
Daha fazla yapraklı yeşillik tüketmek daha iyi bir uykuyla ilişkilidir. Karalahana, zihni sakinleştirmeye ve potansiyel olarak uykuyu desteklemeye yardımcı olduğu gösterilen kolin ve folat içerir.
Karalahananın besin değerleri
Bir su bardağı doğranmış karalahananın (yaklaşık 190 gram) besin değerleri şunları içerir:
- Kalori: 62.7
- Toplam Karbonhidrat: 10,7 gr
- Lif: 7,6 gr
- Şeker: 0,8 gr
- Toplam Yağ: 1,4 gr
- Doymuş Yağ: 0,1 gr
- Çoklu Doymamış Yağ: 0,3 gr
- Tekli Doymamış Yağ: 0,05 gr
- Trans Yağ: 0 gr
- Protein: 5.2 gr
- Sodyum: 28,5 mg (%1 DV*)
- K Vitamini: 773 mcg (%644 GD)
- A Vitamini: 722 mcg (%80 GD)
- Manganez: 1 mg (43% DV)
- C Vitamini: 34,6 mg (%38 GD)
- Kalsiyum: 268 mg (21% DV)
- Riboflavin: 0,2 mg (%15 GD)
- B6 Vitamini: 0,2 mg (%12 GD)
- Demir: 2,2 mg (%12 DV)
- E Vitamini: 1,7 mg (%11 GD)
- Bakır: 0,1 mg (%11 DV)
- Magnezyum: 39,9 mg (%10 DV)
- Folat: 30,4 mcg (%8 DV)
- Tiamin: 0,1 mg (%8 DV)
- Pantotenik Asit: 0,4 mg (%8 DV)
- Niacin: 1,1 mg (%7 DV)
- Fosfor: 60,8 mg (%5 DV)
- Potasyum: 222 mg (%5 DV)
Karalahana kilo verdirir mi?
Karalahana düşük kalorili ve yüksek besin değerine sahip bir sebzedir. Yağ yakımını hızlandırarak kilo verme sürecine yardımcı olabilir.
Karalahana hangi hastalıklara iyi gelir?
Karalahanın en önemli bileşenlerinden biri glutatyondur. Bu peptit, vücutta birçok hayati rol oynayan üç temel amino asitten oluşur. Karaciğerin yağları temizlemesine ve detoks etmesine yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanserle savaşır, vücudu çevresel toksinlerden korur ve ilaç direncini önler.
Karalahananın yan etkileri var mı?
Karalahana, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilecek bileşenler içerir. Karalahana, yüksek lif içeriği nedeniyle bazı insanlarda sindirim sorunlarına yol açabilir. Gaz, şişkinlik ve karın ağrısı gibi semptomlar görülebilir. Karalahana, goitrojenik bileşikler içermektedir. Bu bileşikler, tiroid hormonlarının üretimini olumsuz etkileyebilir ve tiroid beziyle ilgili sorunlara yol açabilir.
Bazı bireylerde karalahanaya karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Kaşıntı, döküntü veya nefes darlığı gibi semptomlar görülebilir.
Ayrıca karalahananın içeriğindeki yüksek miktardaki K vitamini, kan sulandırıcı ilaçlar kullananlarda bu ilaçların etkisini azaltabilir.
Karalahana nasıl tüketilmeli?
Karalahana zeytinyağı veya tereyağı ile sotelenerek et veya fasulye yemeklerine; ayrıca çorbalara, güveçlere ve hatta smoothielere eklenebilir.
Hamilelikte karalahana tüketilir mi?
Hamilelik döneminde ya da emzirme döneminde karalahana, bebeklerde bağırsak iltihaplanmalarına sebep olabileceği için tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.






























