entry image

Karpuz kabuğunun faydaları neler? Karpuz kabuğunun besin değeri ve kalorisi

Karpuz kabuğu düşük kalorilidir ancak yüksek miktarda C vitamini, A vitamini, B6 vitamini, potasyum ve çinko içerir. Karpuz kabuğu ayrıca klorofil, amino asitler, flavonoidler ve fenolik bileşikler içeren besinler açısından da zengindir. Karpuzun en çok tüketilen kısmı pembe iç kısmıdır; ancak salatalığın kuzeni sayılan karpuzun tamamı yani genelde çöpe atılan yeşil kabuklar da dahil aslında yenilebilir. Karpuz kabuğu, likopen ve sitrülin de dahil olmak üzere zengin bir antioksidan kaynağıdır. Likopen, belirli kanser ve kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilendirilirken, sitrülin kan akışını ve atletik performansı iyileştirebilir.

Karpuz kabuğunun faydaları neler?

Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri şüphesiz ki karpuz... Karpuzu yedikten sonra kabuğunu çöpe atıyorsanız karpuz kabuğunun faydalarını öğrendikten sonra fikriniz değişebilir. Karpuz kabuğu potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Ayrıca sindirime yardımcı olan ve sonrasında kan şekeri seviyelerini ve kolesterol seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olan lif açısından da zengindir.

Karpuz kabuğu yemenin, yüksek sitrülin seviyeleri nedeniyle kan basıncını düşürdüğü de bilimsel çalışmalarla ortaya çıkmıştır. Sitrülin takviyeleri kalp sağlığı ve genel olarak iyileştirilmiş kan dolaşımı ile ilişkilendirilmiştir. Sitrülin, kan damarlarını genişletmeye yardımcı olan bir amino asittir kaslara daha fazla oksijen taşınmasını destekleyerek performansı artırabilir.

Karpuz kabuğunun faydaları şunlardır;

  • İyi bir lif kaynağıdır
  • Kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur
  • Amino asit içerir
  • Sindirime yardımcı olur
  • Cilt sağlığına iyi gelir
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir
  • Vücudu susuzluğa karşı korur
  • Tansiyonu düşürür
  • İdrar söktürür
  • Kolon hastalıklarının riskini azaltır
  • Kolesterol ve kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur
  • Tokluk hissi vererek sağlıklı kilonun korunmasını sağlar.

Karpuz kabuğunun yan etkileri var mı?

Karpuz kabuğu çok sağlıklı olsa da, çok fazla tüketilmesi lif oranının yüksek olması nedeniyle sindirim sorunlarına, karın ağrısına, şişkinliğe ve gaza ve ishale yol açabilir. Özellikle hassas bağırsak sendromu (IBS) olan kişilerde daha dikkatli tüketilmelidir.

Öte yandan karpuz kabuğu çok faz dış ortamla temas etmesi nedeniyle çok iyi yıkanmadığı takdirde tarımsal ilaçlara maruz kalma riski yüksektir. Vücuda zararlı kimyasallar alınabilir bu nedenle tüketmeden önce çok iyi yıkanması gerekir. Karpuza alerjisi olanların karpuz kabuğuna da alerjisi olma ihtimali yüksektir bu nedenle tüketmemeleri önerilir. Karpuzun kabuğunda yoğun bulunan sitrülin, damar genişletici etki gösterebilir.

Karpuz kabuğunun besin değeri ve kalorisi

Karpuz kabuğu potasyum, magnezyum ve çinko gibi temel mineraller içerir. Potasyum kan basıncını ve kas fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olurken, magnezyum kemik sağlığını ve enerji metabolizmasını destekler. Çinko bağışıklık fonksiyonunu artırabilir ve yara iyileşmesini destekleyebilir.

İşte 100 gram karpuz kabuğunun besin değeri ve kalorisi:

  • Porsiyon miktarı 100 g
  • Kalori (kcal) 30
  • Toplam yağ 0,2 g
  • Doymuş Yağ 0 g
  • Kolesterol 0 mg
  • Sodyum 1 mg
  • Potasyum 112 mg
  • Karbonhidrat 8 g
  • Diyet lifi 0,4 g
  • Şeker 6 g
  • Protein 0,6 g
  • C Vitamini 8,1 mg
  • Kalsiyum 7 mg
  • Demir 0,2 mg
  • D Vitamini 0 IU
  • B6 Vitamini 0 mg
  • Kobalamin 0 µg
  • Magnezyum 10 mg

Karpuz kabuğu nasıl tüketilir?

Karpuzu yedikten sonra kabuğunu atmaya alışkın olduğumuz için kabuğunun yararlı olduğunu öğrendiğimizde aklımıza gelen soru “Peki nasıl tüketeceğiz?” olur. Karpuz kabuğunu tıpkı salatalık gibi tüketebilirsiniz ya da aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

Turşu

Karpuz kabuklarından tıpkı salatalık gibi turşu kurabilirsiniz.

Kızarmış kabuk

Kabuğu diğer sebzeler gibi düşünün. Kızartarak yemeyi deneyebilirsiniz.

Meyve suyu

Meyvenin geri kalanıyla birlikte kabuğu da suyunu çıkarın veya smoothielere ekleyin.

Karpuz kabuğu neye iyi gelir?

Karpuz kabuğu A, C vitaminleri açısından zengindir ve ayrıca B6 içerir. A vitamini görme ve bağışıklık fonksiyonunu desteklerken, C vitamini kolajen üretimini artırır. B6 vitamini metabolizma ve beyin sağlığında önemli bir rol oynar.

İşte karpuz kabuğunun iyi geldiği rahatsızlıklar:

Cinsel performansı artırabilir

Karpuz kabuğu ile ilgili yapılan bazı araştırmalar, hafif ila orta dereceli sertleşme sorunu yaşayan erkekler için faydalı olabileceğini göstermiştir. Bu etki, kabukta yoğun şekilde bulunan sitrülin adlı amino asitten kaynaklanıyor.

Spor performansını destekleyebilir

Kan damarlarını genişletmeye yardımcı olan amino asit, kaslara daha fazla oksijen taşınmasını destekleyerek performansı artırabilir. Bazı araştırmalar sitrülin takviyelerinin egzersiz sırasında oksijen akışını artırabileceğini söylüyor.

Tansiyonu düşürür

Doktorunuz tansiyonunuzu düşürmenizi söylediyse, kabuğuyla birlikte karpuz tüketmeyi düşünebilirsiniz. Bazı çalışmalar, karpuz özütünün, obez bireylerde kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Yine de, sitrülin takviyeleri genellikle daha etkilidir. Araştırmalar, bu takviyelerin yüksek tansiyon hastalarında tansiyonu düşürebildiğini belirtiyor.

İdrar söktürür

Karpuz aynı zamanda doğal bir idrar söktürücü olabilir; bu da tansiyon ilaçlarının yaptığı etkiye benzer. Sıcak yaz günlerinde karpuzu kabuğuyla birlikte dondurarak tüketebilirsiniz.

Lif açısından zengindir

Karpuz kabuğu, iyi bir lif kaynağıdır. Lifli bir beslenme;

  • Sindirimi düzenler,
  • Kolon hastalıklarının riskini azaltır,
  • Kolesterol ve kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur,
  • Tokluk hissi vererek sağlıklı kilonun korunmasını sağlar.

Karpuz kabuğu kilo vermeye yardımcı olur mu?

Karpuz kabuğu da tıpkı meyve gibi sindirim sağlığını destekleyen, kan şekeri seviyelerini düzenleyen ve sağlıklı bir kiloyu korumaya yardımcı olan yüksek miktarda diyet lifi içerir.

Karpuz kabuğu, lif açısından zengin ve kalorisi düşük olduğundan kilo vermek için mükemmel bir atıştırmalıktır. Yüksek lif içeriği daha uzun süre tok hissetmeye yardımcı olur ve metabolizmayı iyileştirmeye yardımcı olur.

Kabuğun içindeki sitrülin içeriğinin yanı sıra kaslara oksijen iletimini iyileştirerek daha iyi bir egzersiz performansına yardımcı olur ve böylece tüm egzersiz performansını artırır. Lif içeriği aynı zamanda iyi sindirimi destekler ve bağırsak hareketlerinin düzenli olmasına yardımcı olur.

Paylaş

Benzer İçerikler

İkinci Görüş Alın

hastane

En Fazla Görüntülenenler