SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Kayısı kabızlığı giderir mi? Kabızlık için kaç kayısı yenmeli?



Kayısı kabızlığı giderir mi? Kabızlık için kaç kayısı yenmeli?

Rosaceae botanik ailesinden çekirdekli bir meyve olan kayısı, tatlı ekşi tatları ile hem oldukça lezzetli hem de sağlıklı bir meydedir. İçerdiği vitamin, flavonoid ve potasyum yardımı ile sindirim sağlığından, cilt sağlığına ve iltihaplı hastalıklara kadar pek çok yararlar sağlar. Özellikle bağırsak hareketlerinin yavaşlaması sonucu meydana gelen şişkinlik ve ağrı gibi şikâyetlerin azalmasında kayısının rolü büyüktür. Kayısı cilt kırışıklıkları ve yaşlanma etkilerini en aza indirir ve ölçülü tüketildiğinde kilo vermeye destek olabilir.

Kayısının besin değeri nedir?

Düşük kalorisi ve lif içeriği ile sindirim sağlığının dostu olan kayısı, enerji seviyelerini arttıran kas ve kemik sağlığını destekleyen özellikleri ile ön plana çıkar. Dengeli bir beslenmenin olmazsa olmazı olan kayısının besin değeri şu şekilde sıralanabilir;

  • Kalori: 45 kcal
  • Protein: 1 gr
  • Yağ: 0.39 gram
  • Karbonhidratlar: 11.42 gr
  • B12 vitamini: 0 µg
  • Bakır: 0.061 gr
  • Kalsiyum: 13 mg
  • Lif: 2 gram
  • Şeker: 3 gram
  • Kolesterol: 0 miligram
  • B6 Vitamini: 0.054 mg
  • Sodyum: 0 miligram
  • C vitamini: 10 mg

Kayısının faydaları nelerdir?

Sinir ve kas fonksiyonu için gerekli bir mineral olan potasyum, gıdaların vücutta hareket etmesi için son derece önem taşır. Aynı zamanda kayısıdaki antioksidanlar birçok sağlık faydası sunar.

Kayısının faydalarını şöyle sıralamak mümkündür;

Sindirimi destekler

Kayısı sindirim sağlığına destek olacak bol miktarda lif içerir. Lif içerikleri ortalama yarı çözünür lif ve yarı çözünmeyen liftir. Çözünür hali sindirim sisteminin suyu tutmasını desteklerken iyi bakterilerin gelişmesine katkıda bulunur. Sağlıklı bağırsak bakterileri seviyeleri için çözünmeyen lif oldukça faydalıdır.

Cilt sağlığını korur 

Kayısı C ve A vitaminleri cilt hücrelerini serbest radikal hasarından korumanın yanı sıra kolajen miktarının artmasına destek olur. İçerdiği C vitamini sayesinde kırışıklıkları gidermeye yardımcı olur, sıkı ve genç bir cilt sunar.

Göz sağlığını korur

İçerdiği antioksidan sayesinde göz sağlığını korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda göz sağlığı açısından oldukça faydalı olan beta-karotenin içerirler. Maküler dejenerasyon ve katarakt riskinin önüne geçmeye katkıda bulunur. Retina, lens ve lutein sağlığı için son derece faydalıdır.

Kayısının bilinen diğer faydaları ise şunlardır;

  • Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
  • Yüksek su içeriği ile vücudun su ihtiyacını korumaya destek olur.
  • Karaciğer hasarının önlemede de yine kayısının sağladığı bazı faydalar bulunur.

Kayısı kabızlığı giderir mi?

Kabızlık, yetersiz lif alımı, yetersiz su tüketimi, stres ve kaygı gibi pek çok nedene bağlı ortaya çıkabilen yaygın bir sorundur. Kabızlık sorunun önüne geçebilecek yöntemler arasında ise beslenme ilk sırada yer alır.  Çözünebilir ve çözünmeyen lif içeriği ile bağırsak hareketliliği sağlayan kayısı, dışkının yumuşak kalmasına destek olur ve bu sayede bağırsak hareketlerinde artış meydana gelir. Hızlı bir şekilde dışkılama yapabilmek için kayısı gibi lif içeriği yüksek gıdalar basit çözümler sunar. Çözünebilir lif ayrıca vücut ağırlığını korunması ve kan şekeri seviyelerinin düzene girmesi için önemlidir.

Kabızlık için kaç kayısı yenmeli?

Gün içinde kabızlık nedeniyle şişkinlik, karın ağrısı gibi rahatsız edici semptomlar meydana geldiğinde öncelikle bağırsak hareketlerini destekleyecek yöntemler denenebilir. Bu noktada ilk akla gelen besinlerden biri de kayısıdır. Günde 2-3 adet kayısı yemek dışkıyı yumuşatmak için idealdir. Ancak özellikle kuru kayısıların doğal şeker ve kalori miktarı fazla olabileceğinden ölçülü tüketilmesi tavsiye edilir.

Kabızlık için kayısı nasıl tüketilir?

Kayısı sindirim sisteminin hızlı ve düzenli çalışmasına yardımcı olur. Huzursuz edici karın ağrıları ve şişkinlik sorunlarının önüne geçmek için 2 tane kuru kayısı ılık su ile tüketilebilir. Kabızlık için denenebilecek diğer tarif için gerekli malzemeler şöyle sıralanabilir;

Malzemeler

  • 2 adet kuru kayısı
  • 1 tatlı kaşığı keten tohumu
  • 4 adet hurma (kaynar suda yumuşayacak)

Hazırlanışı

Kayısı ve hurmayı öncelikle rondodan geçirerek püre kıvamına getirin. Ardından keten tohumunu ve biraz da bal ekleyin. Bu tarifi sabah akşam 1 tatlı kaşığı tüketin.

Kuru kayısının faydaları nelerdir?

Kuru kayısılar, A vitamini, potasyum ve demir gibi birçok vitamini içinde barındıran lif ve mineral kaynağıdır.

Kuru kayısının faydalarını madde madde şu şekilde sırlamak mümkündür;

  • Kuru kayısı sodyumu etkisiz hale getirir. Çünkü kan basıncını düşüren potasyuma sahiptir.
  • Vücut için gerekli olan karbonhidratı kayısıdan bir miktar almak mümkündür. Böylelikle vücuda enerji ve dinçlik verir.
  • Bağırsak ve sindirim problemlerinin iyileşmesine yardımcı olan lif içerir.
  • Kuru kayısı içerdiği E ve C vitaminleri ile cilt üzerinde sayısız faydaları bulunur.
  • İçerdiği A vitamini sayesinde bağışıklık sistemini korur ve beyaz kan hücrelerinin üretilmesine katkıda bulunur.
  • Göz sağlığı için oldukça önemli olan A vitamini kaynağıdır.
  • Sağlıklı kemikler için gerekli olan kalsiyum içerirler.

Sabah aç karnına kayısı yemenin faydaları nelerdir?

Kuru kayısı tüketmek için en iyi zaman dilimi sabah aç karnındadır. Bu sayede sindirimi başlatmak ve metabolizmayı hızlandırmak mümkündür. Lif oranı yüksek olan kuru kayısı ara öğünlerde tüketildiğinde ise tokluk hissi verir. Sağlıklı kilo vermek isteyenler ara öğünlerde kayısı ile hazırlanmış tabakları ölçülü miktarda tüketebilirler.

Kuru kayısının zararları nelerdir?

Kuru kayısılar vitamini mineral ve lif oranı oldukça yüksek besinlerdir.  Ancak fazla tüketimi yarardan çok zarara neden olabilir. İçerdiği şeker oranı yüksek olduğundan dolayı kan şekeri ve sindirim problemlerine yol açabilir. Yine aşırı tüketimine bağlı olarak kalori değerinden ötürü kilo alımına ve sülfit içeriği ile diş sağlığı açısından riskli olabilir. Bu nedenle ölçülü tüketilmesinde fayda bulunur.

Beslenme ve Diyet
Oluşturma: 08.06.2025 22:22
Son Güncelleme: 11.06.2025 20:26
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Avokado alerji yapar mı? Avokado ne işe yarar? Kekik çayı neye iyi gelir? Kekik çayının faydaları nelerdir? Dudak şişmesi neden olur? Dudak şişmesi nasıl geçer? Göbek deliği kokusu neden olur? Göbek deliği enfeksiyonu nasıl geçer? Uçuk neden çıkar? Uçuk nasıl geçer? Bişektomi nedir? Bişektomi nasıl yapılır? Vajinal akıntı neden olur? Hangi vajinal akıntı tehlikelidir? En hızlı kan yapan besinler neler? Kansızlık varsa ne yememeliyiz? Saçkıran neden olur? Saçkıran belirtileri nelerdir? Bebeklerde yüksek ateş neden olur? Bebeklerde ateş nasıl düşürülür? EMDR kaç seans sürer? EMDR terapisinin zararı var mı? Fazla kalori alırsak ne olur? Kalori kaynakları nelerdir? Kuşburnu çayının faydaları nelerdir? Kuşburnu çayının tansiyona ve öksürüğe etkisi… Kefirin faydaları nelerdir? Kefir hangi hastalıklara iyi gelir? Tripofobi (delikli el fobisi) nedir? Tripofobinin belirtileri nelerdir? Aronya nedir? Aronya ne işe yarar? Romatoid artrit nedir? Romatoid artritin belirtileri neler? Aritmi (kalp ritim bozukluğu) nedir? Aritminin belirtileri nelerdir? Amnezi nedir? Amnezinin belirtileri nelerdir? Tırnak mantarı en çabuk nasıl geçer? Tırnak mantarının belirtileri nelerdir? Kahvenin sağlığa yararları neler? Kahvenin besin değeri ve kalorisi Trans yağ nedir? Trans yağ en çok nelerde bulunur? Hamile olduğunuzu gösteren 8 belirti! SMA hastalığının belirtileri neler? SMA tedavisi... Kakulenin faydaları nelerdir? Kakulenin besin değeri Gece plağı nedir? Gece plağı ne işe yarar? Ispanak neye iyi gelir? Ispanağın faydaları nelerdir? Geriatri (ileri yaş sağlığı) nedir? Geriatrik belirtiler nelerdir? Entübe etmek nedir? Entübasyon hangi durumlarda uygulanır? Burun kanaması neden olur? Evde burun kanaması nasıl durdurulur? Tümünü Görüntüle