
Keçiboynuzu, halk arasında bilinen diğer adıyla harnup, Akdeniz bölgesinde yetişen bir ağaçtan elde edilen, düşük kalorili, yüksek proteinli ve besleyici bir baklagildir. Dünyanın en eski bitki türlerinden biri olan keçiboynuzu, yüksek antioksidan madde içeriğinin yanı sıra zengin besin içeriğine sahip olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük öneme sahiptir. Kafeinsiz ve glutensiz bir besin kaynağı olan, lif oranı yüksek, antioksidan açısından zengin, yağ ve şeker oranı düşük keçiboynuzunun, özellikle pekmezi ve unu sıklıkla tüketilmektedir.
Keçiboynuzu, cinsel gücü artırmak, soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonlarını önlemek için tüketilen doğal bir şifa kaynağıdır. Ayrıca, kalp ve damar hastalıklarına, mide ve bağırsak problemlerine, bağışıklık sistemine olumlu etkileri vardır.
Keçiboynuzunun faydaları nelerdir?
Keçiboynuzunun faydaları arasında şunlar yer alır:
Potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve demir mineralleri açısından zengin bir besin kaynağıdır.
Antioksidan özelliği ile doğal bir antibiyotik olan keçiboynuzu, kalp damar sağlığına faydalıdır. Kanı temizleme ve damar tıkanıklıklarını giderme özelliğine sahiptir.
Kış aylarında artan astım krizlerine ve bronşite iyi gelen keçiboynuzu, şiddetli öksürüklere karşı bile oldukça etkilidir. Balgam söktürücüdür, dolayısıyla öksürüğü azaltır.
Ayrıca bağırsak ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler sağlar ve kabızlığı önler. Bağırsak kurdu ve bağırsak parazitleri gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir.
İçerdiği lifler nedeniyle sindirim sistemini genel anlamda koruyucu özelliğe sahiptir ve zengin lif içeriğiyle kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Keçiboynuzu genel anlamda inanılmaz bir enerji kaynağı olmakla birlikte, diğer yandan cinsel gücü artırıcı özelliğe de sahiptir.
Kalsiyum açısından zengindir ve kemik sağlığı için oldukça faydalıdır. Keçiboynuzunun yüksek oranda kalsiyum içermesi nedeniyle çocukların kemik gelişimine olumlu etkileri olduğu, ayrıca yaşlılarda osteoporoza karşı önemli katkıları olduğu bilinmektedir.
Çeşitli alerjik hastalıklara karşı koruyucu ve tedavi edici özelliği vardır.
Soğuk algınlığına karşı en bilinen tedavi yöntemi olarak bilinen keçiboynuzu, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu özelliği sayesinde vücudu soğuk algınlığına karşı korur.
Cinsel hayata enerji katar. Keçiboynuzu tam bir enerji kaynağıdır. Erkeklerde cinsel gücü artırarak sperm miktarını artırdığı gözlemlenmiştir.
İç organları temizler, vücuttaki ağır metalleri ve radyasyonu uzaklaştırır. Karaciğeri, akciğeri ve bağırsakları temizler.
Şişkinliğe iyi gelir ve mide şişkinliğini giderir.
Sigaranın zararlarını azaltır, akciğeri temizler ve akciğer kanserine yakalanma riskini azaltır.
Doğal olarak beyaz bir gülümsemeye sahip olmanıza yardımcı olur; düzenli kullanımda diş etlerini güçlendirir ve dişleri beyazlatır.
Kansızlık tedavisinde etkilidir, özellikle keçiboynuzu pekmezi içerdiği E vitamini ile kansızlığa iyi gelir. Keçiboynuzu özellikle kansızlık sorunu olan bebekler için çok faydalıdır, bebeklere aç karnına verilebilir.
Keçiboynuzu diyabetle savaşır. Kan şekerini düzenleyerek kötü kolesterolü düşürür ve bu bağlamda diyabete karşı önemli bir antioksidan görevi görür. Ayrıca keçiboynuzu diyabetin neden olduğu yorgunluğu ve sürekli uykululuğu önlemede faydalıdır.
Çikolata tüketimine iyi bir alternatiftir; Kakaodan iki kat daha fazla kalsiyum içerir. Tatlı isteklerini giderebilecek sağlıklı bir alternatiftir.
Keçiboynuzunun cinsel sağlık üzerine faydaları nelerdir?
Keçiboynuzu yüksek enerji kaynağıdır. Yapılan bazı çalışmalar keçiboynuzu tüketen erkeklerin sperm kalitesinin yükseldiğini göstermiştir. Ayrıca, afrodizyak etkisiyle cinsel isteksizliği ortadan kaldırarak cinsel gücü artırmaktadır.
Kuru keçiboynuzu nasıl tüketilir?
Keçiboynuzu, ılık bir su içerisinde yumuşatıldıktan sonra kullanılabilir. Ayrıca çiğ olarak tüketilebildiği gibi pekmez ya da un halinde de tüketilebilir.
Keçiboynuzu yan etkileri nelerdir?
Keçiboynuzu düşük riskli besinler arasında yer alır. Önemli bir yan etkisi olmamasına rağmen, aşırı tüketilmesi bazı yan etkilere neden olabilir. Bunlar:
Mide bulantısı ve baş dönmesine neden olabilir.
Lifli bir gıda olması sebebiyle, keçiboynuzu fazla tüketildiğinde müshil etkisi yapabilir.
Hamilelikte ve emzirme döneminde tüketimi sakıncalıdır.
Diyabetli hastalar ve kan inceltici ilaç kullananların tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır ve doktor tavsiyesine göre tüketmelidirler.
Bebeklerin cilt ve savunma sistemleri gelişme aşamasında olduğundan özellikle 0-10 yaş aralığındaki çocuklarda kullanımı için doktor tavsiyesi gereklidir.
Fındık ve baklagillere alerjisi olanların keçiboynuzu unu ve çekirdeklerinden elde edilen ürünleri dikkatli tüketmeleri tavsiye edilir.