
Kefir, geleneksel olarak sütten yapılan fermente bir içecektir. Kefir tanelerindeki mikroorganizmalar simbiyotiktir, yani başka bir besine ihtiyaç duymadan birlikte var olabilirler. Ancak kefir taneleri süte eklendiğinde, bakteri ve maya onu besin olarak kullanır ve çoğalır. Kefirin sağlık açısından faydalı olmasının sebeplerinden biri de içeriğindeki probiyotikler veya "iyi" bakterilerdir.
Kefir, protein, vitamin ve mineral açısından zengin olduğundan besleyici bir içecek seçeneğidir. Kefirin besin içeriğinin yağ oranı, içindeki meyve, aroma vericiler, ilave şeker gibi etkenlere bağlı olarak değiştiğini unutmayın.
Kefir nedir?
Kefir, kefir tanelerinden elde edilen eşsiz doğal mikrobiyota kullanılarak üretilen geleneksel bir fermente süt içeceğidir. Süt kefiri, süt kefiri tanecikleri alıp seçtiğiniz taze süte ekleyerek ve bunun 24 - 48 saat fermente olmasına izin vererek yapılır.
Kefir nasıl yapılır?
Adım adım kefir yapımı;
- Ev yapımı kefir yapımına başlamadan önce tüm ekipmanınızı (cam kavanoz, elek, şişeler vb.) iyice yıkayın.
- Cam kavanoza ya da şişeye 1 yemek kaşığı süt kefiri tanesi ekleyin.
- Tanelerin üzerini sütle doldurun.
- Kavanozu bir bezle örtün ve lastik bantla sabitleyin.
- Tercih ettiğiniz tada ulaşana kadar 24- 48 saat boyunca mutfak tezgahınızda fermente olmaya bırakın.
- Sütü tanelerinden temiz bir kavanoza süzün. Kapağını kapatın ve buzdolabında saklayın veya taze olarak için. Kefir tanelerini buzlukta saklayabilirsiniz.
Kefirin faydaları nelerdir?
Kefir kalsiyum, magnezyum, protein, b12 gibi birçok vitamin, mineral ve besin maddeleri içerir. Kefir, kabızlık, saman nezlesi, antibiyotiklere bağlı ishal, crohn hastalığı, diyabet, yüksek kolesterol, obezite, osteoporoz ve diğer birçok rahatsızlık için tüketilebilir.
Kefirin başlıca faydaları şöyle sıralanabilir;
Bağırsak sağlığı
Kefir gibi probiyotik ve postbiyotik açısından zengin yiyecekler yediğinizde, bağırsağınıza daha fazla iyi bakteri ekler. Zararlı bakterileri kontrol altında tutar ve bağırsak sağlığını destekler.
Kemikleri güçlendirir
İçeriğindeki kalsiyum, d vitamini, fosfor, magnezyum ve k vitamini sayesinde kemik sağlığını koruyarak güçlenmesini de destekler.
Stresi azaltır
Probiyotik içecekler bağırsak bakterilerinin yapısını değiştirerek onu gama-aminobütirik asit (GABA) üreten bakterilere doğru kaydırır. Bu amino asit beyniniz üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir ve rahatlamanıza yardımcı olur.
Anti-inflamatuar etkisi
Kefirdeki maddelerin bağışıklık tepkilerini harekete geçiren ve iltihaplanmaya neden olan proteinlerin aktivitesini azaltabilir.
Kolestrolü ve kan basıncını düşürür
Probiyotik yiyecekler hem genel kolesterolü hem de "kötü" LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.
Kan şekerini kontrol altında tutar
Düzenli olarak tüketilmesinin, vücudunuzun kan şekeri kontrolünü iyileştirmeye ve insülin direncini azaltmaya yardımcı
Kilo kaybı
Düzenli olarak kefir tüketmek kilo kaybına katkıda bulunabilir
Laktoz intoleransına yardımcı olur
Kefir ayrıca aşırı gaz ve şişkinlik gibi semptomlara yol açabilen yaygın bir sindirim sorunu olan laktoz intoleransına da yardımcı olabilir.
Kabızlık için kefir nasıl tüketilmeli?
Kabızlık için her gün kefir tüketilebilir. Günde iki öğün şeklinde ana öğün aralarında içilebilir.
Düzenli kefir tüketmenin faydaları nelerdir?
Her gün kefir tüketmek bağışıklığı güçlendirir, enerji verir ve bağırsaklardaki dengeyi sağlamaya ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca kan basıncını düşürebilir ve kemik sağlığını destekler. Kefir gazlı ya da şekerli içeceklere karşı da harika bir alternatiftir.
Kefirin yan etkileri nelerdir?
Düzenli kefir tüketmeye başladığınızda vücudunuz buna alışana kadar gaz, şişlik yaşayabilir, ishal olabilirsiniz. Bunlar genellikle probiyotik tüketmeye vücudunuz uyum sağladıkça birkaç gün sonra düzelir.
Bağışıklık yetersizliğiniz varsa veya yakın zamanda ameliyat geçirdiyseniz, enfeksiyon riskiniz artmış olabilir. Probiyotik almadan önce doktorunuzla görüşmelisiniz.