Kepekli ekmek, adından da anlaşılacağı gibi, buğday, pirinç, yulaf veya arpa gibi tahıl tanelerinin dış tabakası olan kepekten yapılan bir ekmek türüdür. Kepek, lif, vitamin ve mineral açısından zengindir ve bu da onu unlu mamullere besleyici bir katkı yapar. Kepekli ekmekte, kepek genellikle ekmek yapım sürecinde hamura dâhil edilir. Kepekli ekmek, beyaz undan yapılan ekmeğe göre daha fazla lif ve vitamin içerir. Bağırsak sağlığını destekleyerek sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlar. Lifli yapısı sayesinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur ve ani şeker yükselmelerini engelleyebilir.
Kepekli ekmek, içerdiği yüksek lif oranı sayesinde birçok sağlık faydası sunar. Bağırsak sıklığını artırabilen etkilere sahiptir. Ayrıca protein, yağ, karbonhidrat, mineral, vitamin ve antioksidan içerir. Tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne yardımcı olur. Kepekli ekmek, aynı zamanda diş ve diş eti sağlığını da destekleyen besin öğeleri içerir. Tüm bu yönleriyle kepekli ekmek dengeli beslenme içinde sağlıklı bir ekmek alternatifi olabilir.
Kepekli ekmeğin faydaları şunlardır:
Kepek ekmeğinin şeker oranı birçok değişkene bağlıdır. İlave şeker kullanılabilir ya da unun türüne göre değişebilir. Bu nedenle paketli ürünler satın alırken ambalajı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak genel hatlarıyla 1 dilim kepekli ekmek yaklaşık 0.5 – 2 gram şeker içerir.
Kepekli ekmek birçok açıdan sağlıklıdır. Kepekli ekmek sindirimi düzenler, kan şekerindeki dalgalanmaları azaltır, kalp ve damar sağlığını destekler. Ancak, hassas bağırsak, Irritabl Bağırsak Sendromu (IBS) olanlarda fazla lif gaz, şişkinlik gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca kepek, fitik asit içerdiğinden bazı minerallerin emilimini azaltabilir.
Ekmek çeşitleri arasında "kepek ekmeği" ve "tam buğday" gibi terimler sıklıkla karıştırılır. Kepekli ekmek önemli miktarda diyet lifi, protein, mineral, B vitamini ve biyoaktif bileşik kaynağıdır. Buna karşın tam buğday unu, buğdayın tüm parçaları (kepek, endosperm, rüşeym) kullanılarak yapılır. Kepekli ekmeğe göre daha doğal ve besleyicidir. Kepekli ekmek, sadece lif için iyi olabilir ama her zaman tam buğday kadar sağlıklı değildir.
Kepekli ekmek, buğdayın kepeğiyle birlikte öğütülmesiyle yapılır ve buğday unu içerdiği için birçok ekmek çeşidi gibi gluten içerir. Ancak mısır unu, pirinç unu gibi glütensiz unlar lif takviyesi üretilebilir. Bu unlar glütensizdir.
Kepekli ekmek tüketildiğinde beyaz ekmeğin aksine tokluk hissini uzun süre hissettirir. Ancak bu onun kilo verdirdiği anlamına gelmez. Kepekli ekmek kilo verdirmez, kilo vermeyi destekleyebilir. Sağlıklı olsa da fazla tüketildiğinde kalorisi yüksektir ve kilo alımına katkı sağlayabilir.
Kepekli ekmek düşük kalorilidir ve uzun süre tokluk sağlar. Ek olarak kan şekerini düşürür. Bu nedenle ölçülü olmak şartıyla diyette güvenli tüketilebilir.
Kepekli ekmek genellikle iyi tolere edilir. Yan etkileri arasında gaz ve mide rahatsızlığı sayılabilir. Bu nedenle hassas bağırsaklara dokunabilir. Kepekli tahıllarda bulunan fitik asit, demir, çinko ve kalsiyum gibi minerallerin emilimini azaltabilir.